САЩ и Европа до Ердоган: Можете да загубите НАТО и ЕС!

Зоват за спазване на човешките права, свободи и демокрация
18 юли 2016 16:00,
256
САЩ и Европа до Ердоган: Можете да загубите НАТО и ЕС!
Джон Кери и Федерика Могерини. Снимка: Reuters

Европа и Съединените щати дадоха да се разбере, че Турция може да загуби членството си в НАТО и европейската си перспектива, ако се превърне в диктатура след неуспешния опит за преврат миналата седмица.

На съвместен брифинг в Брюксел първите дипломати на ЕС и на Белия дом Федерика Могерини и Джон Кери заявиха, че спазването на определени демократични критерии е условие за продължаването на преговорите за членството на Турция в ЕС и за оставането ѝ в Алианса.

Още по темата

Могерини подчерта, че евентуално връщане на смъртното наказание, за каквото говори президентът Реджеп Ердоган, е несъвместимо с влизането ѝ в Съюза и може да доведе до изключването на Турция от Съвета на Европа. Кери подчерта, че демократичното управление е условие за членството в НАТО.

Двамата първи дипломати призоваха властите в Турция да уважават законните демократични институции и да не прехвърлят разправата си с подбудителите на преврата към други противници или опоненти на Ердоган. Кери и Могерини настояха за спазване на турската конституция и за стандартите за човешки права, основни свободи и демокрация.

Кери съобщи, че е разговарял три пъти с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който го е уверил, че властите ще спазват законността.

"Ние стоим на страната на избраните законно власти, но и призоваваме властите да гарантират спокойствие и стабилност в страната при уважение на демократично избраните ѝ институции и върховенство на закона", заяви американският държавен секретар.

Той закусва с 28-те външни министри от ЕС, като събитията в Турция са били един от акцентите в дебата наред с продължаването на настъплението срещу ДАЕШ, борбата с тероризма, бъдещето на Украйна и запазване целостта на Европа след напускането на Великобритания.

Кери изрази задоволство от подновяването на военните операции срещу ислямистите от турската военна база в Инджирлик, която беше блокирана през последните дни след опита за преврат.

Джон Кери заяви, че Вашингтон няма да обсъжда въпроса за екстрадирането на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган обвинява като мозъка на опита за преврат, докато не получат доказателства за неговата причастност.

"Искаме да видим формално подадено искане за екстрадация, заедно с доказателства, не обвинения", категоричен беше държавният секретар.

Основната тема на срещата – запазването на единството на Европа при напускането на Великобритания, беше изместена от развоя на събития в Турция. Въпреки това Кери настоя ЕС да остане единен и обеща отношенията между Вашингтон и Брюксел да останат все така тесни и след излизането на Лондон от него.

"След Brexit търговското споразумение между ЕС и САЩ става дори по-важно, защото ще осигури на Европа така нужния ѝ икономически растеж, пазар за нейните стоки и работни места при запазване на европейските трудови и екологични стандарти", смята първият дипломат на САЩ.

Той увери, че приключването на преговорите до края на годината остава важен приоритет за администрацията на президента Барак Обама. В близките месеци Кери ще се върне в Европа за серия речи, на които да обясни предимствата от сключването на търговското споразумение за двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
5
 
! Отговори
Тончо преди 7 години
Дожон Кери ,та точно вие провалихте демокрацията ,правете преврати по целия свят и после ми говорете за демокрация . Джн Кери Египет е пресен случай със преврата от страна на Генерал Сиси и целият свят се смееше лукаво ,че Генерал Сиси е успял със преврата и ,че избива над 7 000 мирни граждани и точно след този преврат целият мюсюлмански свят загуби вяра във вашата демокрация г- Джон Кери ,провалихте Арабската Пролет където до ден днешен има кръв до коленете . Само наивници могат да ви вярват
111
2
 
1
 
! Отговори
Ewiak Ryszard преди 7 години
Къде отиваме? В Библията се казва: "И [северният цар = Русия от втората половина на ХIХ век (Даниил 11:27)] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [1991-1993. Разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [разпадането на Европейския съюз и НАТО]." (Даниил 11:28,29а)
110
0
 
5
 
! Отговори
до изселник преди 7 години
А качеството, качеството! Трима касапи са повече от един ортопед - прав си!Че къде тапанарите не са повече от хубавите хора! Ти не знаеш ли, че тиквите виреят много по енергично от дините, с по дебела *** и килограми?
109
0
 
7
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Селянино изселник, когато болшевиките взели властта в Русия, те също били мноооого добри. Избили Романови, князете, помещиците и понеже вече били набрали скорост зопочнали и народа. Анадънму?Агент Троцки, НКВД!!!
108
1
 
3
 
! Отговори
1937 преди 7 години
Говори се разпад на НАТО, на ЕС, а ние къде сме другари?????? Искате в турските лапи, вие искате в руските, но вашите желания за разпад на НАТО и ЕС ни водят в турските...
107
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей тия двамата на снимката са за арест и светът ще си отдъхне! Използвайки гнилостта и пиедерастията на съвременния свят, Ердоган накара всички да му се кланят. И САЩ, и Путин, и Меркел, и ЕС. Дори всемогъщият Бойко Борисов мънка като слънчасала патица, а министъра му забранил на Надка да си сменя тоалета до втори дубъл!
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НаблюдателВ момента Ердоган унищожава най-важната за САЩ армия в региона, не очаквай да стоят и да гледат, а и самите военни в Турция няма много да търпят това, почти съм сигурен че в най-скоро време там ще има преврат като по учебник
105
5
 
3
 
! Отговори
бай изселник преди 7 години
Хайде сега, диктаторите Живков, Кадафи Хюсеин били добри пък Ердоган лош , така ли?Типично за простолюдието е да прилага двоен аршин в зависимост от това какво му изнася. Аз пък ви казвам че за повечето в Турция Ердоган е добър. Това се видя сега и при протестите преди няколко години когато контрпротестът в подкрепа на Ердоган беше 3 пъти по голям.
104
1
 
2
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Селянино и мен ме плаши, затова започнах да уча румънски. Учудването ми беше огромно, когато установих, че това е поиталианчен български и се усвоява много бързо.Агент Флоров, Секуритате!!!
103
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Изявление за наивници. Турция е най-важния съюзник за Щатите в региона /изключение Израел/ и те ще си затворят очите дори да хвърчат глави, както преди това си затвориха очите за окупацията на Кипър! За Щатите Демокрацията свършва там където започват Интересите им!
102
0
 
2
 
! Отговори
Бая мали Книджа преди 7 години
Плаши ме ово затишие пред буру!
101
0
 
4
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Селянино, слушах преди време Борисов как хвалеше ЕС и НАТО в Хърватия и как българите забогатели и живеели много добре. Той разбира се ги познавал тези българи лично...Следователно трябва са се запознаеш с Него и тогава животът ти ще се промени и както казва Смирненски, боговете ще са ти братя.Агент Стълбов, ДС!!!
100
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като цяло военните в Турция хич не одобряваха заиграването на Ердоган с Путин, затова и му скроиха номера със сваления самолет, сред арестуваните и обвинени превратаджии е и пилота на изтребителя свалил СУ-то, като цяло Ердоган е пътник
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преврата да го интернират в Одрин и да преминат към ЕС до Босфора, а останалото да си стои при Путин.
98
2
 
2
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
До Одисей 1Е па сега ако не изкараш Фердинанд,Цанков,Филов и прочее баш патриоти-няма да си себе си!Това ли са обединителите на нацията?В България до 9.09.44г се броят на пръстите на едната ръка правителствата,които са положили истински усилия за развитието на страната без ексцесии.След 10.11.89г май е още по-зле.Периода между тея дати е по-особен и няма достатъчно място за коментар.
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опа, американците се опитват да ни пробутат още по-яростно ТТИП.
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
133, ами те империите и сатрапите се поддържат! Ако Ердоган не се беше сдобрил с Путин, сега токовете на чепиците му щяха да се люлеят на някой телеграфен стълб, както е било при други преврати.
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Одисей 1Ако знаеш колко си смешен и жалък!?
94
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местаня готов ли е с декларацията или още мига като плъх в трици! Не е лесно да си мушморок!
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевСега пак сме бедни само, че нямаме армия, нямаме полиция, нямаме образование, нямаме здравеопазване, нямаме нищо. По-голи сме отколкото бяхме тогава... но сме горди членове на НАТО и ЕС