Ердоган в момента държи козове в ръцете си

Те обаче могат да бъдат използвани само веднъж
19 юли 2016 18:40, Елка Василева
92
Ердоган в момента държи козове в ръцете си
Снимка: Reuters

Списъците на онези, които Реджеп Ердоган е смятал да "измете", трябва да са били изготвени още далеч преди преврата. В момента той държи козове в ръцете си, но те могат да бъдат използвани само веднъж, пише Бертолд Колер във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Предприетата от турския президент Ердоган чистка в държавата върви на пълни обороти. Броени часове след провалилия се опит за преврат започнаха арестите. За три дни бяха задържани повече от 7500 военни, съдии, прокурори и полицаи, а други 13 000 държавни служители бяха уволнени.

И най-голямата полицейска държава в света би се затруднила с провеждането на подобна операция. Списъците на хората за отстраняване трябва да са били готови предварително – или защото Ердоган е планирал атака срещу онези, които смята за свои врагове, или защото е искал да бъде подготвен в случай на опит за узурпиране на властта. Да припомним само, че самият той нарече опита за преврат "дар от Аллаха".

Кухите закани на Запада

Контрапревратът на Ердоган е толкова мащабен, че Западът се видя принуден да го заплашва с всичко, което би могло да го стресне: изключване на Турция от НАТО и прекратяване на преговорите за членство в ЕС.

Още по темата

Но и двете неща са относително кухи закани.

Със своята армия, която е втора по численост в НАТО, Турция осигурява югоизточния фланг на Атлантическия съюз. Като страж край Босфора, граничещ с Черно море, и буфер към нестабилните райони на Сирия и Ирак, страната има изключително голямо стратегическо значение - и Ердоган знае това отлично. НАТО би се замислил за изключването на Турция от Алианса, само ако Ердоган започне да създава повече проблеми, отколкото Путин и Асад.

Що се отнася до преговорния процес с ЕС, там Ердоган така или иначе няма какво толкова да изгуби, защото членството на Турция в общността и бездруго е чиста илюзия. В ЕС в момента мислят не за разширяване, а точно обратното - за свиване на общността. Под управлението на Ердоган Турция все повече се отдалечи от минималните изисквания на ЕС за човешките права, правовата държавност и разделението на властите. Идеята за връщането на смъртното наказание е само един пример за това.

С един коз се цака само веднъж

Но дори и връщането на смъртните присъди не би накарало европейците да прекратят споразумението за бежанците, превърнало се в нещо като Магна харта за отношенията между ЕС и Турция. В Берлин например твърдят, че въпросните договорености трябва да се разглеждат извън контекста на двустранните отношения.

От всичко това Ердоган би следвало да си извади съответните изводи. Той, разбира се, не може да не знае, че и най-силният коз може да бъде игран само веднъж. Но дали автократ като него, който се смята и за непобедим, наистина помни това?

(Дойче веле)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Турция сама се отдалечава от евентуално членство в ЕС.
44
0
 
1
 
! Отговори
до турчин кемалист преди 7 години
Абсолчтно.Но дали самият той не е подтикнал определени хора за тези действия,за да заеме абсолютната власт.Не мислиш ли.
43
0
 
2
 
! Отговори
1912г преди 7 години
Tирана преследва всеки който не е съгласен с политиката му.Синчеца търгува петрол с ИД,самият той е един от най-богатите в Турция,но заблудените му кръщават улици на негово име.Ако цялата армия беше зад гърба на превратаджиите просто нямаше избор.Този самовлюбен бизнесмен знае стратегическото положение на страната си и го използва за извиване на ръце.
42
0
 
12
 
! Отговори
турчин кемалист преди 7 години
Услугата, която армията му извърши с този преврат, дори и най-добрият и верен приятел на Ердоган не можеше да му извърши. Тиранинът победи. Няма какво да се говори повече. Жалко за светското, жалко за човечеството.
41
2
 
5
 
! Отговори
Ключа от палатката преди 7 години
На целия свят стана пределно ясно, че "бащицата" сам си спретна "преврат"... ...НО днес бялата Златка излезе по телевизора и ни открехна, че ЦРУ стояли зад този цирк.Как не се сетихме по-рано.. само че винаги съм си мислел, че ЦРУ могат да направят нещо повече от най некадърния преврат в историята на човечеството с войничетата които хвърлиха пушките веднага като видяха цивилни
40
0
 
2
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Напротив, вашият министър председател Бинали Йълдъръм ги призова с думите, че "малка група военни" са узурпирали властта.
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сухия, те когато излизаха по площадите не знаеха дали е малка част или цялата армия. Това ги различава от такива като тебе в махалата.
38
0
 
2
 
! Отговори
Антов преди 7 години
Винаги с си мечтал да имам шанса да дам живота си в бой срещу Турция. Знаел съм, че историята се повтаря и може да се случи. Ето, скоро ще е... готов Съм!
37
6
 
3
 
! Отговори
бг преди 7 години
А кога ще бесят метежниците? Ще се предава ли по телевизията. Много бих искал да гледам това шоу. Ердоган ще ги изколи като пилета. Срещу кого са тръгнали да се борят окаяните? Сега очакват смъртните си присъди в пандиза, А дотогава бой и мъчния, съвсем заслужено разбира се. Обикновените турци направо ще линчуват превратаджиите. Целият народ обича своя лидер Ердоган.
36
1
 
14
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Слава на великия турски народ!!! Опъна се на армия пред която трепери цяла Европа!!!--------Чакай, нали уж това беше "малка група военни"? То срещу малка група военни и ние в махалата можем!
35
1
 
4
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
*** забрави и двете песни в които ги разгроми.-----------Историята не забравя, Пульо! Историята е факти за вашият разгром именно от българите!
34
1
 
7
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Но пък са с 1000 пъти по-голяма от колкото през 1230г. и около 150 пъти по-голяма отколкото България е била някога.---------------Въпросът е защо сега не сте в онези територии на Османската империя?
33
0
 
6
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Турците можеха да получат уважението ни ако защитаваха добра кауза. Но те защитават един убиец, един терорист, чиито ръце са изцапани с кръв-------Не забравяй, че самите те са нация убийци и терористи.Припомни си църквата в Батак, площадът в Перущица!
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те турците пък точно за твоето уважение много са кахърни.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но пък са с 1000 пъти по-голяма от колкото през 1230г. и около 150 пъти по-голяма отколкото България е била някога.
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** забрави и двете песни в които ги разгроми.
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слава на великия турски народ!!! Опъна се на армия пред която трепери цяла Европа!!!
28
1
 
3
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
РЕЙТИНГЪТ НА ЕРДОГАН МИНА РЕЙТИНГАНА АМЕРИКАНСКИЯ, РУСКИЯ И ГЕРМАСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ :))))))))))--------В Турция - да.
27
2
 
2
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Турците показаха, че са народ, а не стадо овце като българите.-----------Ей това стадо ви разгроми в две войни и едно въстание. Сега сте с 20 пъти по-малка територия от 1877 г.!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 43Турците показаха само едно- че са диваци с примитивно мислене и поведение отпреди 1500 години