Турция обяви извънредно положение за 3 месеца

Ердоган отхвърли пред Al Jazeera обвиненията за авторитаризъм
Обновена: 21 юли 2016 00:10 | 20 юли 2016 23:05, Анисия Иванова
194
Турция обяви извънредно положение за 3 месеца

Турският президент Ердоган заяви, че е взето решение решение в страната да се обяви извънредно положение  в продължение на три месеца. Това отговаря на конституцията на страната, не противоречи на демокрацията, правовия ред или гражданските свободи, а по-скоро трябва да защити и засили тези ценности, заяви той в телевизионно обръщение на живо.

По думите му целта е бързо и ефективно да бъдат взети мерки за разгромяване на движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Европейците нямат право да критикуват решението ни да въведем извънредно положение, подчерта турският президент, цитиран от Ройтерс. По думите му понижението на кредитния рейтинг на Турция от агенция Стандард енд Пуърс, обявено по-рано днес, не отразява реалността в турската икономика, на турските пазари няма проблеми с ликвидността и централната банка ще се справи решително със ситуацията.

Турция няма да изостави фискалната си дисциплина, увери той. Ердоган заяви, че въоръжените сили следват заповедите на правителството. Той се зарече като президент и главнокомандващ да работи за прочистване на "вируса" от армията.

По-рано в интервю пред Al Jazeera държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза на френския външен министър Жан-Марк Еро "да си гледа работата“, след като първият дипломат на Париж предупреди Анкара за репресиите след неуспешния опит за преврат, предава AFP.

„Той трябва да си гледа неговата работа. Има ли той право да прави такива декларации за моята личност? Не, няма. Ако иска урок по демокрация, може да получи лесно такъв от нас“, заяви Ердоган, цитиран от "Фокус".

Малка част от турската армия е участвала в опита за държавен преврат, макар да не се знае колко точно души са били въвлечени в заговора, заяви още Ердоган в интервюто.

Той отново обвини живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, че стои зад неуспелия пуч. Отказ да се екстрадира Гюлен би бил голяма грешка от страна на Вашингтон, заяви турският държавен глава.

Той посочи обаче, че не желае да свързва използването на турската ВВС база Инджирлик от американската армия с искането на Анкара за екстрадиране на Гюлен. 

"Трябва да бъдем по-деликатни. Отношенията между нашите страни се основават на интереси, не на чувства. Ние сме стратегически партньори", каза Ердоган, възприемайки помирителен тон на фона на обтегнатите двустранни отношения.

Турският президент призна, че е имало слабости и "празнини" в разузнаването преди опита за преврат. Заради подобни празнини други страни са понесли нападения, отбеляза той.

Ердоган намекна също така, че в заговора може да са били въвлечени и чужди страни, уверявайки, че всякакви подобни връзки ще бъдат разкрити в хода на разследването. По думите му арестите в Турция продължават, макар вече да са задържани голям брой хора, допълва БТА.

Той отхвърли обвиненията в засилващ се авторитаризъм, уверявайки, че Турция ще продължи да се придържа към демократичната парламентарна система.

На въпрос за невижданата чистка, която се провежда в Турция, Ердоган каза, че все още не са стигнали до края и ще има нови арестувани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
3
 
! Отговори
Мучачос преди 7 години
На масата има раздадено тесте за брич билот.Играчите са Садан Хюсеин,Мамуар Кадафи и Ясер Арафат.Очакват четвъртият играч...
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Диваци
97
2
 
2
 
! Отговори
bai_jordan преди 7 години
"...и ще аплодирате този който ви отнема свободата!"
96
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
квото и да прай, въздуха който надуваше балона наречен турция турци го няма, проблема остава навсегда.
95
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган ако е умен ще конфискува ядрените бомби в инджирлик. Щатите ще пият една студена вода а Турция става ядрена държава за 1 час и тогава ще трябва да се съобразяват с тях.
94
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За всички, които плюят по евро-атлантическите ценности - ето ТОВА е алтернативата. Турция в момента показва каква би била България без евро-ценностите.Дано си вземете поука!
93
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно в коя страна след опит за преврат няма да има арестувани и обявено извънредно положение?
92
2
 
10
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
до 176Ако не спрем да живеем само заради парите и религията, ако продължаваме да осакатяваме ценностите си и да се делим на такива и онакива - ще живеем вечно в "извънредно положение".
91
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган е най-ухажваният ерГен в момента. Със сигурност ще избере момата с най- богатия чеиз.
90
4
 
7
 
! Отговори
Мария Захарова преди 7 години
изявление от М.З. след свалянето на самолета: "Турция приспиваше всички ни, днес Турция сваля руски самолет, охранителите на Ердоган бият тези на Обама, свалят хеликоптер на НАТО,който по "погрешка" стреля по турските войници, гонят Германия от Инджирлик. Ердоган е заблудил всички"
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрация има на много малко места по света.
88
3
 
9
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Голямо лицемерие.Ако не е наш човек веднага става диктатор, извършва геноцид, руши демокрацията, нарушава правата, ако е наш човек и върши същото в страната си - пази демокрацията, защитава гражданите и не потъпква правата им.Важното е да слушаме медиите и да вярваме на всичко.Оруел е познавал Ванга
87
10
 
4
 
! Отговори
браво на Ердо преди 7 години
Мачкай американските *** Ердо, мачкай душманите на народа!
86
7
 
14
 
! Отговори
ПИНО4ЕТ преди 7 години
само един е за арест ,този от снимката много добре знае 4е изгуби ли ВЛАСТТА отива в затвора или е мъртъв
85
16
 
14
 
! Отговори
Кери преди 7 години
Боли ме фара за турция и Реджо, за кредитния им рейтинг и чистката на съдии, военни, журналисти и държавни служители. Радвам се, че приключиха с членството си в ЕС, а скоро ще приключат и с това в НАТО. В РФ, там им е мястото на тези варвари!
84
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички в Турция подкрепиха Ердоган. Дори и кюрдите вече не искат Кюрдистан.
83
8
 
20
 
! Отговори
Опасност! преди 7 години
"Ердоган намекна също така, че в заговора може да са били въвлечени и чужди страни".Първо беше въвлечен в заговора само САЩ.Сега са "въвлечени и други страни".Кои са тези страни, ще каже в бъдеще и със сигурност ще обвини и България, защото в България мирно и легално живеят привърженици на Гюлен, имат законно регистрирана организация, издават в. Заман. И са най-почтените хора в България, образовани, не влизат в джамия и не спекулират с етнически претенции като Местан, човека на Ердоган.
82
10
 
7
 
! Отговори
До 97 преди 7 години
Ако се съберете 1000 динковци ще се получи най-голямото психиатрично заведение в галактиката.
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Френците, от колко време тихо живуркат във извънредно положение и още колко ще останат!??
80
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС свали недемократичното правителство на Орешарски за да сложи демократичната диктатура на Тиквата, само защото е послушен. Това му се вика Двоен аршин.