Турция обяви извънредно положение за 3 месеца

Ердоган отхвърли пред Al Jazeera обвиненията за авторитаризъм
Обновена: 21 юли 2016 00:10 | 20 юли 2016 23:05, Анисия Иванова
194
Турция обяви извънредно положение за 3 месеца

Турският президент Ердоган заяви, че е взето решение решение в страната да се обяви извънредно положение  в продължение на три месеца. Това отговаря на конституцията на страната, не противоречи на демокрацията, правовия ред или гражданските свободи, а по-скоро трябва да защити и засили тези ценности, заяви той в телевизионно обръщение на живо.

По думите му целта е бързо и ефективно да бъдат взети мерки за разгромяване на движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Европейците нямат право да критикуват решението ни да въведем извънредно положение, подчерта турският президент, цитиран от Ройтерс. По думите му понижението на кредитния рейтинг на Турция от агенция Стандард енд Пуърс, обявено по-рано днес, не отразява реалността в турската икономика, на турските пазари няма проблеми с ликвидността и централната банка ще се справи решително със ситуацията.

Турция няма да изостави фискалната си дисциплина, увери той. Ердоган заяви, че въоръжените сили следват заповедите на правителството. Той се зарече като президент и главнокомандващ да работи за прочистване на "вируса" от армията.

По-рано в интервю пред Al Jazeera държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза на френския външен министър Жан-Марк Еро "да си гледа работата“, след като първият дипломат на Париж предупреди Анкара за репресиите след неуспешния опит за преврат, предава AFP.

„Той трябва да си гледа неговата работа. Има ли той право да прави такива декларации за моята личност? Не, няма. Ако иска урок по демокрация, може да получи лесно такъв от нас“, заяви Ердоган, цитиран от "Фокус".

Малка част от турската армия е участвала в опита за държавен преврат, макар да не се знае колко точно души са били въвлечени в заговора, заяви още Ердоган в интервюто.

Той отново обвини живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, че стои зад неуспелия пуч. Отказ да се екстрадира Гюлен би бил голяма грешка от страна на Вашингтон, заяви турският държавен глава.

Той посочи обаче, че не желае да свързва използването на турската ВВС база Инджирлик от американската армия с искането на Анкара за екстрадиране на Гюлен. 

"Трябва да бъдем по-деликатни. Отношенията между нашите страни се основават на интереси, не на чувства. Ние сме стратегически партньори", каза Ердоган, възприемайки помирителен тон на фона на обтегнатите двустранни отношения.

Турският президент призна, че е имало слабости и "празнини" в разузнаването преди опита за преврат. Заради подобни празнини други страни са понесли нападения, отбеляза той.

Ердоган намекна също така, че в заговора може да са били въвлечени и чужди страни, уверявайки, че всякакви подобни връзки ще бъдат разкрити в хода на разследването. По думите му арестите в Турция продължават, макар вече да са задържани голям брой хора, допълва БТА.

Той отхвърли обвиненията в засилващ се авторитаризъм, уверявайки, че Турция ще продължи да се придържа към демократичната парламентарна система.

На въпрос за невижданата чистка, която се провежда в Турция, Ердоган каза, че все още не са стигнали до края и ще има нови арестувани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И.какво стана сега с Черноморската флотилия на ***, Ненчев, Митов и останалите еврогейове. Ердо ако се съюзи с Пугин, каквито.ондикации има, ще сварят натовските корита за 3 минути.
78
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката Ердо вече е заел правилната поза за предстоящото.
77
5
 
8
 
! Отговори
Мишок преди 7 години
Не виждате ли какво става в една много силна страна?И ако това е демокрация,каква ще е диктатурата?Дори и коментарите по-долу,ЕХО.Good morning!
76
24
 
11
 
! Отговори
Turkis Force преди 7 години
...Erdogan shte izpulni volyata na naroda...predatelite shte uvisnat na vujeto! Kazah!!
75
9
 
24
 
! Отговори
тя преди 7 години
Подъл , алчен , жестак !
74
12
 
24
 
! Отговори
тя преди 7 години
Ердоган - най-големия диктатор в Света!
73
15
 
4
 
! Отговори
тя преди 7 години
Време да излови всичките си противници , ако ще и милиони да са , той ще им види "сметката" !
72
8
 
38
 
! Отговори
Калина преди 7 години
Значи Асад бил недемократичен, затова САЩ и Европа настояват да го свалят от власт - да свалят конституционно избраното правителство на Сирия и претендират да са в правото си, а Русия, която е на страната на Асад е демон?И? Каква е иронията? - в момента в Турция колко свободи са погазени, но "играчит е" са си глътнали граматиката. Айде, няма ли да "демократизират" и Турция?
71
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До свидания туризьм да здравствует Ердоган и каменната ера хихихи няма туристи Аллах акбар
70
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бива да приемаме всичко за черно и бяло - буквално. В Турция има и "бели", цивилизовани хора, но и много "черни", представител на което е и съществото от снимката - комплексирани, събрали злоба и ненавист към всичко и всички. Нека "черните" или да се избият помежду си, или да им бъде "помогнато", но без да се нараняват "белите" турци - трудолюбиви, честни и европейски настроени хора. Сега осъзнаваме ролята на САЩ или по-скоро нейната липса. Искахме да се оттеглят и те го направиха...
69
13
 
6
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 7 години
До пехотинецБъртчед, да не си ял умряла лисица в сос соте с отровни гъби, че плещиш дивотии като пиян български историк?! Че то цялата ви армия от няколкото педалази няма да може да спре дори една ловна дружинка от Едирне!
68
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този човек е ненормален...
67
2
 
18
 
! Отговори
smej преди 7 години
Има поне две Турции, казват, че са повече. Едната е европейска и развита, а другата е азиатска олигофрения. Олигофренът Ердот.*** победи засега. Той ще завърши на фенер на площад Таксим, но успя да възстанови дивашс.кта и провелена Турция. Той имитира демокрацията като ***.
66
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почти всичко останало - от Sony до Gorenje - e произведено в европейски заводи, но не в Турция! И са много по-качествени!
65
5
 
11
 
! Отговори
до 132 преди 7 години
Единственото турско нещо което имам е една печка Snaige на село - горе долу добре работи, но както казах - горе долу! Не е направена както трябва, а и се изненадах че е произведена в Турция - само защото беше евтина я взех за село!
64
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шише Джам ли беше - може ли толкова криви , чупливи и нееднакви чаши да правят? Имам такива и като ги гледам всеки път виждам разлика във всяка чаша - ама нали са евтини....
63
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бягай надалеч в момента щом разбереш че е произведено в Турция!
62
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ердоган може само да ми чисти тоалетната. Дотам му стига акъла.
61
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турски домати в Кауфланд - отвратително ГМО!
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-грозния модел на Рено доскоро се правеше в Турция...