От Брюксел: Ердоган е нечестен за парите

ЕК ще поиска страните членки да направят първи вноски през септември
26 юли 2016 16:05,
32
От Брюксел: Ердоган е нечестен за парите
Снимка: Reuters

Твърденията, че ЕС не спазва задълженията си за финансово подпомагане на бежанците, са неверни, заяви днес говорител на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
 
Коментарът е по повод твърдението на турския президент Реджеп Таип Ердоган пред германската обществена телевизия ARD, че ЕС не изпълнява обещанията си за парична помощ и до момента е отпуснала 1-2 млн. евро за 3-те милиона сирийски бежанци в Турция.
 
"ЕС продължава да изпълнява задълженията си по схемата за бежанците и очакваме също от турската страна, както и че сътрудничеството ни ще продължи", заяви говорителят на Юнкер.
 
Той посочи, че Еврокомисията вече е планирала отпускането на около 740 млн. евро, а до края на седмицата ще заложи още 1,4 млрд. в помощ на бежанците и на общностите, които ги приютяват, с което общата сума ще достигне € 2,15 млрд.
 
Говорителят многократно отказа да назове сумата, която вече е преведена. Според доклада на Европейската комисия от 15 юни Брюксел вече е взел решения по финансиране на проекти на стойност 740 млн. евро. От тях договори са сключени за 150 млн. евро. А парите, които вече са приведени са €105 млн., предназначени основно за купуване на храна, за жилищно настаняване, отваряне на нови паралелки за сирийците деца в училищата и за здравни грижи.
 
ЕС реши да организира финансирането като сключва договори с международни неправителствени организации, които работят в Турция с бежанците, вместо да дава парите направо на турските власти. Тези организации и разходват средствата по изпълнение на проектите, договорени с Брюксел.

Още по темата

„Финансирането е в подкрепа на бежанците и за приемащите ги общности, не за Турция и правителството”, подчерта говорителят на Юнкер. Той добави, че Брюксел ще следва строго правилата за отпускането на средствата и ще следи, „нашите пари да променят нещата на място”.
 
Следващите проекти, които очакват одобрение на Еврокомисията ще бъдат насочени и към турските власти. Част от 1,4 млрд. евро, които се очаква да бъдат обявени до края на юли ще бъдат дадени на турското министерство на здравеопазването за лечението и за здравното обслужване на бежанците Друга част от средствата ще бъде предоставена на местните власти за изграждане на поликлиники, жилища, училища и друга социална инфраструктура за бежанците, а остатъкът  - ще е за дистанционно обучение и за достъп до турския трудов пазар.
 
Всички държави членки изпратиха финансови сертификати до Европейската комисия, с които потвърждават, че ще отпуснат парите за бежанците в Турция, когато им бъдат поискани. Съгласно правилата 1 млрд. от сумата са от европейския бюджет, а 2 млрд. се разпределят между европейските столици. Българският дял възлиза на 5,9 млн. евро.
 
Европейската комисия смята да изпрати първите писма, с които да иска обещаните суми да ѝ бъдат преведени от септември до края на годината. Помощта ще бъде дължима до края на 2017 г., а ако дотогава проблемът не е решен, ЕС обеща да отпусне още 3 млрд. евро на бежанците в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: бежанциЕСекердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
25
 
! Отговори
Театро преди 7 години
Ционистките пионки разиграват страхотно театро пред простите овце!