Заради санкциите: Руснакът яде по-малко и по-зле!

Цените се качват, а от производителите се очаква чудо
5 авг 2016 08:28,
182
Заради санкциите: Руснакът яде по-малко и по-зле!
Снимка: Reuters, архив

Две години, след като Москва въведе ембарго върху вноса на храни в отговор на западните санкции, хората в Русия вече ядат по-малко и по-зле, констатира "Независимая газета". Руските контрасанкции оскъпиха хранителните стоки с една трета, посочва вестникът.

Той припомня обещанието на властите сурово да пресичат опитите за спекулативно вдигане на цените. Но статистиката сочи, че за две години потребителските цени в Русия са скочили с близо 24 на сто, при това храните са поскъпнали с близо 30 процента. Още най-малко година и половина ще останат в сила контрасанкциите, които според кабинета освен взета по принуда ответна мярка са и балсам за душата, се казва в статията.

"Продължаването на (антируските западни) санкции е балсам за душата, защото виждаме как санкциите действат положително и подкрепят нашата икономика, най-вече аграрната", заяви преди година селскостопанският министър на Русия Александър Ткачов, цитиран в материала.

"Ткачов и премиерът Дмитрий Медведев очакват чудо от родните производители", коментира всекидневникът в текст под снимка.

А според някои експерти, ако по щандовете в Русия бе останал целият забранен внос, поскъпването би могло да е още по-голямо, добавя изданието.

Руското Министерство на икономическото развитие публикува малко по-различни данни, според които храните в страната са поскъпнали за тези две години с 31,6 на сто. Ведомството акцентира върху твърдението на властите, че руският пазар се е адаптирал към ембаргото. Делът на храните в инфлацията в годишен план през юни е намалял на 31 процента след върховата стойност от февруари 2015 г., когато бе 52 на сто, посочва ведомството, цитирано от "Независимая газета".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: ембаргоРусиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ъДа, ние ги храним. Всяка година Русия източва едни 5-6 млрд от БГ. С други думи, с нашите пари е далаверата на Пу.т.кин!
148
0
 
0
 
! Отговори
реалист преди 7 години
важното е водката да е евтина иначе майдан
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ъТочно ти ги храниш.
146
0
 
4
 
! Отговори
ъ преди 7 години
Да не храните вие руснаците бре ТАРИКАТЕ ! А тука пенсионерите как са Все правиме сметката на другите а нашата кой ще я прави ??
145
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слово "сосать" не имеет других толкований. Крым- наш, а остальные- сосут...
144
1
 
6
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
До Анонимен:Ами естествено е че нито "***" или ние нормалните и трудещи сехора от България, не можем да се мерим по доходи с такива "родоотстъпници" и"майкопродавци" като вас, които сте се продали на разни Соросови организации у нас ! Тези които ви субсидират финансово срещу мръсотиите които пишете в Интернет пространството ЕЖЕДНЕВНО срещу Русия, да лапате пържоли и пиете бира Raderberger за вечеря . . .
143
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** ще почнат и да се ядат по улиците пак. То си им е в кръвта. Родните путиняги ще ми ядат пампалюгата на изборите!
142
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До да 139Не позна - само миналата година близо 4 млн. руснаци са почивали само в Турция! Така, че не ти излизат сметките с 2 млн. "гравитиращи" около олигарсите и "крадящи" заедно с тях!? Отделно курортите по цял свят от Карибите до о-в Бали са пълни с руснаци, пък ти си дрънкай мантрата за "бедните" руснаци, които няма какво да ядат!?
141
4
 
1
 
! Отговори
Taralejic преди 7 години
до 149 коКак е по-евтино?: пиле от 200 рубли (5.40 лева), свинско месо от 500 рубли (13.50 лева), говеждо от 800 рубли.(21.60 лева)!!! Това е евтино ?
140
1
 
7
 
! Отговори
До 125 преди 7 години
Да, добре би било американските гъ*олизци които така вдъхновено дращят по форумите да си идат в любимия САЩ и да мирнем от тях.Обаче това е невъзможно за съжаление1. САЩ ги считат за последни *** и *** и не дават визи.2. Като идат там, в Сан Франциско, Детройт или други западнали места, зор ще видят из бордеите.3. Ще им скъсат трътките от бачкане.4. В най-демократичната държава, ще ги застрелят като кучета на улицата или гангстери или полицията, която застреля 700 *** тази година.
139
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До majorskiАбе пич, то за последните 400 години кога руснаците не са гладували ?!
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 115Германия и Япония.
137
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МермерскиЯ направи справка какво ядат руснаците според данните на Россельхознадзор.е щом Росколхоз са го казали, значи е вярно :))))
136
3
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Нисък поклон пред Дж. У. Буш (син), който разби плановете за петролен монопол на Руси и прихвостните и арабски диктаторчета.
135
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две години, след като Москва въведе ембарго върху вноса на храни в отговор на западните санкции, хората в Русия вече ядат по-малко и по-злена *** - честито :)
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До викингаОтваряш бизнес в Русия и те освобождавст три години от данък печалба,три години нямат право да те проверяват-чувал ли си някъде за такива условия??---------------Не, за такава глупост не съм чувал.
133
1
 
12
 
! Отговори
щастлиф евроатлантик преди 7 години
добре че ние ядеме повече и много качествено-палячовци как не ви омразна да пишете глупости
132
2
 
2
 
! Отговори
Taralejic преди 7 години
В Русия за годината смазан от трактори и изгорени 7500 тона храна! !! (ТАСС) Добре, че в България трактори и багери само изграждат))
131
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То е ясно, че в България плащаме грешни пари за непоставения на борсата сорт Урал, който идва от Русия. Сигурно и по 200 долара за барел плащаме, от руснака освен предателство друго не можеш да очакваш.
130
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАко не си от Ахелой, а от Видин например, друга песен ще пееш!---------------каква точно песен? Ще тичам да целувам Г3 на Путин ли?