Навършват се 71 години от бомбардировката над Хирошима

Светът не трябва да допуска повторение на тази трагедия!
6 авг 2016 10:58, Анисия Иванова
99
Навършват се 71  години от бомбардировката над Хирошима
Снимка: Reuters

Япония отбеляза днес 71-ата годишнина от американската атомна бомбардировка над Хирошима, предадоха световните агенции.

С минута мълчание в цялата страна беше почетена паметта на жертвите на бомбардировката. Десетки хиляди местни жители, политици, общественици и представители на делегации от 91 държави присъстваха на възпоменателна церемония в Парка на мира в центъра на Хирошима.

Кметът на града Кадзуми Мацуи призова световните лидери да последват примера на американския президент Барак Обама, като дойдат на посещение, и да премахнат ядрените оръжия.

Тази година Обама стана първият президент на САЩ, посетил Хирошима. По време на визитата той призова ядрените сили, включително своята страна, да имат куража да изоставят логиката на страха и да се стремят към свят без атомни оръжия.

"Думите на президента показаха, че той е бил докоснат от духа на Хирошима, който отказва да приеме "абсолютното зло", заяви Мацуи, имайки предвид оръжията.

В края на Втората световна война САЩ пуснаха атомна бомба над Хирошима на 6 август 1945 г. Десетки хиляди хора бяха убити мигновено, а около 140 хиляди загинаха до края на същата година.

На 9 август САЩ пуснаха атомна бомба и над Нагасаки, отнела живота на над 70 000 човека, а Япония капитулира шест дни по-късно.

"Отново призовавам лидерите на всички държави да посетят градовете, над които бяха пуснати атомни бомби", заяви Мацуи, цитиран от БТА.

Японският министър-председател Шиндзо Абе каза, че световната общност не трябва да допуска повторение на трагедиите в Хирошима и Нагасаки.

"Ще направя всичко възможно за изграждане на свят без ядрено оръжие", заяви той на възпоменателната церемония.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 7 години
ТРАГЕДИЯ???ПО СКОРО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО
79
0
 
0
 
! Отговори
Читател 22 преди 7 години
До АнонименДа, най-демократични са ссср-след войната завладели нашата Родина, а, да, и половин Германия, Полша, Румъния, другите да не изброявам! А когато по примера на разделена Германия, варягите-плячкосници поискали да окупират половин Япония, американския полковник им е отговорил -не, няма да стане! И за разлика от нас така японците са се спасили от робство!
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Японците само в китай убиват милиони цивилни.За тях е било кеф да разпорих бебе, дете, жена - баташкото клане бледнее.Каквото са сяли японците - това са пожънали. Аз лично не им съчувствам.Прочетете за клането в Нанкин, примерно.бтв, по същия начин напълно се унищожава и Германия. Пример - Дрезден.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да отбележа - фактът на бурното одобрение за стореното от американците с ядрените бомби над Япония означава, че одобряващите с нищо не са се променили - викат "Ура!" така, както са викали и по партийните конгреси преди 89-а, само дето тогава е било в полза на "КПСС- БКП!". Какво да правиш - навици!
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 91Пълни глупости.
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 85 За сведение на този човек и останалите. СССР не окупира курилите, а Япония сама му ги предлага. След разгрома на Германия Япония изпраща предложение до СССР от 10 точки с цел да предотврати разгрома на своята Квантунска армия в Китай. Точка 3 е на СССР за се предадат Курилите. СССР не приема точките и напада армията в Китай.След войната на сесиите на японския парламент никой не повдига въпроса за окупация на Курилите. Ясно им е защо са наказани.Четете историята господа.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кой хвърли бомбите и уби 300 000 мирни жители.Пак ли Путин, а зорозоидчета ?
73
3
 
3
 
! Отговори
До 50, 53, 59 преди 7 години
Чудя ви се на акъла.В Тъжно припомняне никой не слага знак за равенство между двете трагедии. Едните са извършили касапница без да са във война. Ще ви питам, ако на онези кораби бяха на редовна военна служба ваши синове и внуци.Много е изписано по темата защо са бомбардирани онези два японски града, но истината едва ли скоро ще излезе на яве. 86 отбелязва неща, които се пренебрегват, но едва ли само това е причината.До 87Дори не споменавай Йелоустоун, това ще е фатално за цялата планета.
72
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А стига,бе,атомна бомба над цивилно население на 2 града не е военно престъпление?Сигурно са празнични фойерверки.Да си ги правят над Ню Йорк.И София са поздравявали през втората световна.Толкова грехове са натрупали,че един могъщ Йелстоун ще им се види като погалване с перце.Дано се събуди или го събудят.
71
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бойко не БорисовСССР нападна и окупира Курилите три месеца след като Япония капитулира и погазвайки догвора между СССР и Япония от 1939 г за ненападение.
70
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До rusnakДа разбирам ли че руската военна доктрина включваща изпреварващ ядрен удар е човеколюбива, хуманна и без никакви елементи на военни престъпления ?
69
4
 
6
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 7 години
Япония капитулира не заради двете атомни бомби, а поради действията на далекоизточния фронт на СССР , който изпълнява своите съюзнически задължения поети на ялтенската и потсдамска конференции.
68
2
 
3
 
! Отговори
благоденстващ окупат преди 7 години
Що не се побратимят Вашингтон и Нагъзаки?
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
VSICHKI FENOVE NA USA SA SI ZA ADA DA SI ZNAQT. NASCHIQT BOG XRISTOS NEE TAM .TAM E SATANATA SATANINSKI POKLONNICI
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
CHESTITO NA PECHELIVSCHITE)))))))
65
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
78 със сигурност не е най-големият паметник този на окупаторите , макар че тези окупатори за разлика от нашите окупатори им донесоха благоденствие каквото не са имали никога в хилядолетната си история.
64
2
 
16
 
! Отговори
5 годишен преди 7 години
Само да попитам: чичко Кадзуми Мацуи, дали има в града ви паметник на американските летци?
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственият, за когото гибелта на тези десетки хиляди мирни жители е била трагедия, е пилотът на самолета-разузнавач Клод Изерли. Именно той е насочил В-29 към целта и е дал команда да се хвърли бомбата над Хирошима. Душевните страдания в края на краищата го довеждат до психиатрията, където той остава до края на дните си. Всичките си пари Изерли дава на фонда за децата в Хирошима.
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Например, командирът на първия бомбардировач Пол Тибетс в многобройните си интервюта, бидейки вече човек на преклонна възраст, не се изморява да повтаря: Горд съм, че съм бил способен, започвайки от нищото, да планирам операцията и да я изпълня толкова безгрешноСпя спокойно всяка нощ.Ако ме поставите в същата ситуация, то да, дявол да го вземе, ще направя това отново.
61
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-демократичните действия на най-демократичната държава!