В Австрия сравниха преврата в Турция с подпалването на Райхстага

Крайнодесен лидер: Остава се с впечатлението, че това бе направляван пуч
6 авг 2016 22:16, Елка Василева
33
В Австрия сравниха преврата в Турция с подпалването на Райхстага
Снимка: архив, Reuters

Провалилият се опит за преврат в Турция и последвалите чистки от президента Реджеп Тайип Ердоган в държавните институции напомнят за пожара в Райхстага в нацистка Германия и използването му от Хитлер за натрупване на по-голяма власт, заяви ръководителят на крайнодясната австрийска Партия на свободата, цитиран от Ройтерс.

Пожарът в сградата на германския парламент през 1933 г. бе описан от нацистите като комунистически заговор срещу правителството и бе използван за намаляване на гражданските свободи, укрепвайки властта на Адолф Хитлер.

Лидерът на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе заяви, че вижда прилики с начина, по който Ердоган използва опита за преврат на 15 юли за разправа с опонентите си в армията, държавните служби, академичната общност и медиите.

Човек почти остава с впечатлението, че това бе направляван пуч, който да направи в крайна сметка възможна президентската диктатура на Ердоган, заяви Щрахе в интервю за вестник "Пресе".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
10
 
! Отговори
anon преди 7 години
Десет военни казаха че така преврат не се прави. Целта е премахване елита на Турция. На Ердоган му трябват слабо образовани фанатични мюсюлмани. Мислещите мюсюлмани виждат че "ислямска даържава" вреди най-вече на мюсюлманите. А Ердоган я подкрепя идиологически. Мюсюлманите влязъха в средните векове със своя инквизиция.
17
6
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Не сравнявайте Германия и Турция.Германия след Хитлер я има и се развива а Турция след Ердоган въобще няма да я има
16
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най льжливото,детцка вьзраст,вьзпитавани,афторитета ????????? Ти си по-неграмотен и от турчин.
15
0
 
6
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
*** защо Ердоган беше толкова любим на европейците, пък изведнъж го загърбиха?! Кое не им уйдиса?! Тук все още има неразгадана мистерия. Ердоган трябва да я разгласи. Или не й е дошло времето и я пази като коз, или просто не може да я докаже. ?!?!?!
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
24 За да избие 50 млн европейци , така ли безмозъчнико
13
21
 
4
 
! Отговори
100%TURK преди 7 години
Той Хитлер си е патент на австрийците. Да не мислят целия свят като тях си. Да спрат с тая ксенофобия .
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Moже пък да има някаква надежда за австрийците щом все още не ги е страх да говорят истината. Но за братовчедите им в Германия не знам.
11
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как се асимилират? Ами абсолютно е забранено в интернет форум да напишеш нещо против кюрдите. Против ПКК - Да. Забранено е да пишеш същото и за турци, роми, арменци и т.нт. Ако го сториш те съдят. Дори да си турчин и да обиждаш кюрди пак те съдят.Можеш да бъдеш кюрд и да станеш Офицер, Генерал, Полковник, Президент (Тургут Йозал) или Премиер (Бинали Йълдъръм).Може да си кюрд-алевит и в същото време председател на Народнорепубликанската Партия на Ататюрк (Кемал Кълъчдароглу).
10
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
20 милиона кюрди са асимилирани доброволно. Днес Премиер, министър на финансите, министър на вътрешните работи, председател на Парлемента са кюрди.Дори лидерът на кюрдската Партия пее песни и свири на саз. Пее турски народни песни и казва "Това са наши народни песни. От сърцето на Анадола. Нашите радости и нашите мъки".8 милиома са кюрдите - тези които се смятат за такива. При 80 милиона товва е без значение.
9
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 30 години Турция ще бъде 120 милиона. За информация. Така да се информираш. Не го казвам аз. Казват го и на Запад.
8
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
един приятелски съвет към турците - опитайте секс и с жени! Пък може и да ви хареса ...Преди 20 години Турция беше 55 милиона. Днес е 80.За информация само.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като народите са ***.ще ви лъжат
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази Партия на Свободата си е откровено Консервативна Националистическа партия в Австрия. Искат да обидят Хитлер или да го похвалят? Неясно.
5
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно е да подпалваш Райхстага. Друго е да стреляш по цивилни, да бомбардираш парламент, да бомбардираш жандармерията и 72-млади жандармеристи да загинат.Главата на млада жена беше открита няколко метра далеч от тялото й. Жената е била в автомобил. Автомобилът е станал жертва на Ф16. А Ердоган каца в Летище Ататюрк без осветление на летището.Австрийците говорят глупости.
4
2
 
35
 
! Отговори
Austria преди 7 години
Австрия е една от съвсем малкото европейски страни, където някои от политиците са достатъчно трезви и не толкова зависими от "големите началници", за да си позволят да изразят откровено становище.
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган : Учителите направиха преврата , заменям ги с ходжи , новата образователна програма е следната : 1. Аллах е един и Мохамед е негов пророк , а наместникът му на земята е Ердоган. Всеки отказал това твърдение го грози смърт . В свещеният коран пише : И ще намерят те наказание от вашите ръце. Като срещнете неверници бийте ги по вратовете, бийте ги по всички крайници. Воювайте срещу неверниците докато не ще има заблуда за величието на султан Ердоган и докато синът му също нестане султан.
2
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вЕликите сили (държави) като започнат да губят колониални пространства почват да говорят за демокрация и да реват за човешки права или да убиват хората там защото тези хора там не знаят как да живеят.
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган : Аз не съм си направил преврата сам точка. Съдиите го организираха , затова ги заменям с ходжи точка. Правосъдието е следното : 1. Ако се откажеш от Ердоган , значи си се отказал от Аллах и Исляма , наказание смърт. 2. За прелюбодеяние - смърт. Само ако е девица прелюбодейка ( тоест смукала , торила задната градина и тн. но опазила честта ) бой с камшик. 3. Ако крадеш , значи крадеш от Ердоган и Аллах, *** ръка. 4. Ако си атеист - съмняваш се в Аллах , смърт