Ако все пак е Тръмп... Какво ще се случи?

Как ще се променят отношенията със съюзниците от Запада
8 авг 2016 18:25, Бойчо Попов
43
Ако все пак е Тръмп... Какво ще се случи?
снимка: Ройтерс

 Естония изживява странен ден, когато малката балтийска държава попада във фокуса на напрегнат дебат в американската кампания за президент, коментира POLITICO.

Конкретният проблем е: дали САЩ ще уважи задължението си в НАТО да защитава Естония, ако тя бъде нападната от Русия? Доналд Тръмп, който непрекъснато критикува малките страни членки на НАТО, че „се възползват“ от САЩ, не даде директен отговор. „Изпълнили ли са задълженията си към нас?“, казва той пред New York Times. “Ако изпълнят задълженията си към нас, отговорът е да“.

Часове по-късно поддръжникът на Тръмп Нют Гингрич засили скептицизма на републиканския кандидат към задълженията в НАТО, казвайки: „Естония е в покрайнините на Санкт Петербург. Не съм сигурен, че бих рискувал ядрена война в близост до Санкт Петербург“.

За естонците това е смразяващо послание. „Изведнъж най-важният ни въпрос – защитата на Естония, става проблем в тази кампания“, казва Юри Луик, бивш посланик на Естония в Русия. „Това е абсолютно неочаквано развитие и мрачна ситуация за всички в Източна Европа“.

„Възпиращата сила на НАТО до голяма степен зависи от позицията на президента на САЩ. Ако той е несигурен, това отслабва изключително много възпирането“, допълва той.

Краят на Запада?

Отвъд регионалната сигурност епизодът с Естония предизвиква по-голям и по-тревожен въпрос за европейците, наблюдаващи американската кампания за президент: ако Тръмп победи, дали изобщо ще чувства някакво задължение да поддържа историческата роля на страната си на защитник и гарант на Запада?

Засега отговорът явно е не.

Преди шест месеца европейските лидери се чувстваха комфортно да определят критиките на Тръмп срещу НАТО или обидите му към европейските страни като бълнувания на кандидат, който няма шанс да спечели номинацията на републиканската партия, камо ли да стане президент.

Вече не. Тръмп си спечели републиканската номинация, а кампанията му изстрелва непрекъснато шокиращи изявления. В същото време той разкри детайли за програмата си за външна политика, които са далеч по-тревожни за съюзниците на САЩ от всичко, казвано от него преди това.

На първо място той поставя под въпрос НАТО, който наскоро нарече „старомоден“. Отхвърляйки принципа на автоматична взаимна помощ, която е в основата на алианса, Тръмп заяви, че малките страни „се възползват“ от САЩ, като не плащат достатъчно в хазната на алианса.

„На този етап той е съвсем близо до това да каже „нека зарежем цялата идея и да изоставим НАТО“, коментира европейски дипломат, поискал анонимност. „Дори не смея да си представя какво ще представлява такъв свят (без НАТО)“.

Дебатът за споделянето на бремето в рамките на НАТО е просто бележка под линия в доктрината за външната политика на Тръмп. „Европейците трябва да разберат, че отговорността да защитават западната цивилизация ще бъде тяхна, ако Тръмп бъде избран“, казва Никълъс Дънган, старши научен сътрудник в Atlantic Council.

Някои източници описват програмата на Тръмп като дълбоко заложена двойнственост към международните ангажименти на САЩ и подозрително отношение към останалата част от Запада. Според Тръмп Брюксел е „адска дупка“, Германия е „тотална бъркотия“, а Франция „просто не е това, което беше“.

Франция, Белгия и Германия бяха жертви на терористични атаки през последната година. Но вместо да предложи съчувствие на съюзниците си, Тръмп поиска забрана на граждани от ударени от тероризъм страни в САЩ.Hidden Field

За Русия с любов

Може би дори по-тревожно за съюзниците от презрителното отношение на Тръмп е удобството, което заявява към Русия.

В интервю с Джордж Стефанополус за АВС той призовава за „по-добри отношения“ с Москва, подканвайки САЩ да приемат анексирането на Крим от Русия, което бе отхвърлено от Вашингтон и Брюксел като нарушение на международното право. Той отрече и да има подкрепяни от Русия бунтовници или съюзници в Източна Украйна.

С малки вариации подобни твърдения повтарят проруските позиции на европейската крайна десница. По отношение на Русия Тръмп се нарежда перфектно до лидера на френския Национален фронт Марин Льо Пен, до бившия ръководител на британската UKIP Найджъл Фарадж или до лидера на Алтернатива за Германия Фрауке Петри.

В определени случаи Тръмп дори директно ухажва руския президент Владимир Путин.

В странен коментар, който разтърси европейските политици, той заяви, че Русия трябва да помогне да се възстановят 30 хил. имейла, уж изтрити от личните профили на конкурента му от демократите Хилари Клинтън. Което реално си беше чиста покана към Русия да шпионира САЩ.

„Ако Доналд Тръмп се окаже президент на САЩ, най-добре да се насочим към бункерите“, пише в Twitter бившият външен министър на Швеция Карл Билд.

Освен всичко друго антизападните позиции и хвалби на Путин предизвикват опасения за независимостта на кампанията му. Пол Манафорт, мениджърът на кампанията му, преди е работил като политически консултант на проруското правителство на бившия украински президент Виктор Янукович.

Последна надежда

През следващите месеци европейските елити ще гледат внимателно американските социологически проучвания, надявайки се, че Клинтън ще запази преднината си. Много представители все още смятат, че няма как Тръмп да спечели, отчасти заради силния образ на Клинтън сред малцинствата и жените и отчасти защото алтернативата е твърде трудна за осмисляне.

Изненадващият вот на Великобритания да излезе от ЕС обаче показа, че проучванията може да грешат.

Ако Тръмп наистина спечели през ноември, има една последна надежда: да не е бил сериозен по време на кампанията си.

„С Тръмп ние не говорим за политика, не говорим за външна политика“, казва Дънган. „Не трябва да определяме какво казва от професионална гледна точка“.

За останалата част от Запада обаче тази надежда е твърде вяла.

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Доналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИстинатаМного е смешно да чете човек пълно глупости изказани с апломб на познавач. :-) Очевидно, грам хабер нямаш за това как стоят нещата в Щатите, ама пък мрак да се изкажеш - колкото иска;
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До american boyТвърде си глупав момче. Не се изказвай от името на всички българи. Пий си хапчетата и си играйте на ашици с приятелчетата си дето мислите еднакво.
25
1
 
5
 
! Отговори
безпощаден към преди 7 години
Много е готин сценарият, по който мели и не спира устата на Тръмп. И добра режисура. Браво! Сеирут е на ниво. Президент ще бъде Клинтъновица, обаче, о, Боже, каква опърпана репутация й постла Тръмп! Нищо по-карикатурно не би могло да се сътвори за президент на уса на тоя етап. А етапът ше е доста колоритен, както и достатъчно затруднителен за въображението на т.нар.световна общност. Тръмп играе ролята си блестящо, но всъщност се е взел съвсем насериозно. Комичното е налице. Но под було...
24
1
 
10
 
! Отговори
Мдаа преди 7 години
Лъжкинята Хилъри, заради която днес в Иран екзекутираха един инженер, ще бъде Меркел на квадрат! Колкото и хиперболизирано да ви изглежда това!
23
1
 
14
 
! Отговори
american boy преди 7 години
Всички нормални работещи българи, натурализирани граждани на САЩ ще гласуват за Доналд Джей Тръмп! Go Donald, go! Make America Great Again!
22
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп ще спечели и слава Богу.
21
4
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Три добри причини американците да хукнат да емигрират в Мексико вместо в Канада, ако все пак Тръмп спечели:1) Там имат много такос.2) По-топло е.3) Ще са оградени със истинска стена от Доналд Ъръмп!
20
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо. Никой ли не разбра какво иска Тръмп ? Мултимилиардер. Имал е всичко,което е поискал-пари,жени,коли,имоти,храна.... Няма само едно-безсмъртие.Като пукне след някоя година,никой няма да си спомня за него.Ако стане президент си записва името в историята,името му ще се споменава в учебниците и след 200 г. Човекът иска да си купи безсмъртие.
19
3
 
22
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Какво ли толкова ще се случи,ако "изберат" Тръмп!?Ами нищо особено!Президентът на САЩ е само лице на държавата и почти нищо не зависи от него.Естествено,той може много да допринесе за имиджа на институцията и Америка,но да предизвика някаква радикална промяна-не!Тая предизборна дандания много ми прилича на социологическо проучване на настроенията у раята от страна на Господарите.Интересното е,че стойностни и здравомислещи хора подозрително лесно отпаднаха от надпреварата и в двете партии.
18
29
 
11
 
! Отговори
Di преди 7 години
Да пък като гледаме Русия как си "защитава" руските провинции и бившите "братя" украйнци...още по-сигурно от НАТО изглеждат : ) Аре стига плюхте НАТО сякаш вашата русия нещо е измислила и сътворила ...мухльовцци
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори самата дума демокрация крие опасности. Дяволска работа.
16
4
 
40
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Тръмп им каза толкова истини, колкото никой до сега. Въпреки, че американците са захлюпени, може би ще се оттърват от бабичката дето тласка света в пропастта - Дай боже! Ако тя успее лошо за славянството по света...........
15
4
 
15
 
! Отговори
42 преди 7 години
ЩЕ ПРАТИ ХИЛАРИ В ПЕНСИЯ. А В САЩ ЩЕ СЕ СДОБИЯТ С ДПС, ДОСТ И НПСД, СЪОТВЕТНО ЗА ЧЕРНИТЕ, МОСЕЛЕМИТЕ И ЮДЕИТЕ И ЩЕ ПРЕСТАНАТ ДА СЕ КРИЯТ ЗАД ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ.
14
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
стига сте писали глупости , естония искала защита от нато против русия , това са глупости ,народа на естония обича русия както и българския , само продажните политици ни втълпяват глупости ,русия няма да напада никого,в най лошия случаи може само да ги освободи от сегашните окупатори сащ
13
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам как Запада защити иракчани, либийци, афганистанци и сирийци, естонците може би трябва да са щастливи, че НАТО няма да ги защити...
12
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига глупости - никой не е тръгнал да напада Естония, нито има намерение да го прави. При разпада на СССР никой не се е опитвал да задържи бившите републики, те имаха правото на самоопределение. Раздухва се параноята с руската заплаха, за да бъде ударен Тръмп и да не му позволят да стигне до Белия дом. Очевидно някой силно се страхува от президент със самостоятелно мислене. Необходимо е бабе под контрол.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 11Хапчетата.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами какво да се случи, какво се случи с Кенеди?
9
5
 
31
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Без НАТО света ще е едно добро място за хората през цялото си съществуване и особено през последните 25 г. това раково създание сее разруха по цял свят.
8
2
 
18
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Май ти си за специализирано заведение. 100% си евроатлантик и се дрогираш ежедневно.