Ердоган отива при Путин, топят леда на живо

Двамата ще се срещнат днес в руския град Санкт Петербург
9 авг 2016 07:37,
128
Ердоган отива при Путин, топят леда на живо
Снимка: архив Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отива днес в Санкт Петербург, за да разчупи официално леда с руския си колега Владимир Путин - посещение, което идва в много подходящ момент за турския лидер, който е много огорчен от липсата на подкрепа от неговите западни "приятели" след осуетения преврат, посочва АФП.

Това посещение е първата визита в чужбина на турския президент след опита за преврат на 15 юли, за който турските власти обвиняват организацията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

Още по темата

Визитата се осъществява след помирението, станало възможно след "съжаленията", изразени от Ердоган за свалянето през ноември от турски изтребител на руски бомбардировач над турско-сирийската граница, припомня агенцията, цитирана от БТА.

Ердоган видимо одобри реакцията на Русия по повод осуетения преврат. Путин беше един от първите чуждестранни лидери, който му се обади по телефона, за да осъди енергично преврата.

Турция е загрижена да поправи щетите, предизвикани от руските санкции, в секторите на земеделието, строителството и туризма, отбелязва АФП.

Според данни от Кремъл търговският стокообмен е намалял с 43 процента до 6,1 милиарда долара от януари до май тази година. Посещенията на руски туристи са отбелязали рязък спад от 93 процента през юни на годишна база.

На срещата в Санкт Петербург президентите на Русия и Турция ще обсъдят въпросите за отмяна на руското ембарго за внос на турски хранителни продукти, възобновяване на чартърните полети, проекта за газопровод "Турски поток", уреждането на сирийската криза, борбата с тероризма и други теми, посочи миналата седмица съветникът на Путин по въпросите на външната политика Юрий Ушаков.

Според Ушаков фактът, че Ердоган отива в Русия толкова бързо след осуетения преврат, показва важността, която Анкара придава на отношенията си с Москва.

Това ще е историческо посещение, ново начало. В разговорите с моя приятел Владимир аз вярвам, че ще бъде открита нова страница в нашите отношения, посочи Ердоган в интервю за ТАСС преди визитата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно ще топят леда с водка.