Путин и Ердоган - обединени в борбата с тероризма

Разтопиха ли двете страни ледовете
Обновена: 9 авг 2016 19:12 | 9 авг 2016 19:00, Петя Славова
240
Путин и Ердоган - обединени в борбата с тероризма
Снимка: БТА

Промени в Сирия могат да настъпят само с демократични средства, каза днес руският президент Владимир Путин на обща пресконференция с турския президента Реджеп Тайип Ердоган след преговорите им в Санкт Петербург, предаде ТАСС.

Още по темата

"Изхождаме от това, че демократични преобразования (в Сирия) могат да бъдат постигнати само с демократични средства", заяви Путин и подчерта, че това е принципната позиция на Русия. Той отбеляза, че становищата на Москва и Анкара по сирийската криза не винаги са съвпадали, но двамата с турския си колега са решили този въпрос да бъде обсъден на равнище външни министри и шефове на специални служби. "Ще обменяме информация и ще потърсим решение", каза руският лидер.

Русия и Турция споделят разбирането, че борбата срещу тероризма трябва да бъде "най-важният елемент" от съвместната работа на двете страни, продължи Путин.

Той каза, че с Ердоган са разменили мнения по някои международни въпроси и че след пресконференцията двамата допълнително ще обсъдят сирийската тема.

Путин съобщи, че Русия е помогнала за освобождаването на американски гражданин, задържан в Сирия, което сторила по молба на САЩ, отправена преди няколко месеца. Руският президент подчерта, че освобождаването на американеца не е станало след "някаква специална операция", нито е бил плащан откуп.

"Ние просто се договорихме с властите в Сирия, получихме този човек и го предадохме на американската страна", каза Путин и обясни, че това е било сторено "единствено по съображения от хуманитарен характер".

Двамата президенти се срещнаха в Санкт Петербург. Разговорът между двамата започна с ръкостискане продължи два часа.

От него стана ясно още, че Турция ще предостави статут на стратегическа инвестиция на проекта АЕЦ Аккую и е готова да осигури доставките на газ до Европа през Турски поток, посочи и турският президент Реджеп Тайип Ердоган след срещата си с руския си колега.

"Русия знае за готовността на България да се възобнови проекта за газопровод "Южен поток", но се необходими железни юридически гаранции от Европа", изтъкна Путин, цитиран от БТА.

Той обясни още, че Москва възнамерява поетапно да премахва ограниченията за турските компании и окачестви преговорите с Ердоган като конструктивни и важни за двете страни.

Анкара е предоставила гаранции за сигурността на туристите от Русия и Москва ще помисли за възобновяване на чартърните полети, изтъкна руският държавен глава. Той отбеляза, че очаква трудна работа за съживяване на икономическото сътрудничество с Турция. "Процесът е започнал, но ще отнеме известно време", подчерта Путин, цитиран от АФП.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-нормална политическа среща.