Путин и Ердоган - обединени в борбата с тероризма

Разтопиха ли двете страни ледовете
Обновена: 9 авг 2016 19:12 | 9 авг 2016 19:00, Петя Славова
240
Путин и Ердоган - обединени в борбата с тероризма
Снимка: БТА

Промени в Сирия могат да настъпят само с демократични средства, каза днес руският президент Владимир Путин на обща пресконференция с турския президента Реджеп Тайип Ердоган след преговорите им в Санкт Петербург, предаде ТАСС.

Още по темата

"Изхождаме от това, че демократични преобразования (в Сирия) могат да бъдат постигнати само с демократични средства", заяви Путин и подчерта, че това е принципната позиция на Русия. Той отбеляза, че становищата на Москва и Анкара по сирийската криза не винаги са съвпадали, но двамата с турския си колега са решили този въпрос да бъде обсъден на равнище външни министри и шефове на специални служби. "Ще обменяме информация и ще потърсим решение", каза руският лидер.

Русия и Турция споделят разбирането, че борбата срещу тероризма трябва да бъде "най-важният елемент" от съвместната работа на двете страни, продължи Путин.

Той каза, че с Ердоган са разменили мнения по някои международни въпроси и че след пресконференцията двамата допълнително ще обсъдят сирийската тема.

Путин съобщи, че Русия е помогнала за освобождаването на американски гражданин, задържан в Сирия, което сторила по молба на САЩ, отправена преди няколко месеца. Руският президент подчерта, че освобождаването на американеца не е станало след "някаква специална операция", нито е бил плащан откуп.

"Ние просто се договорихме с властите в Сирия, получихме този човек и го предадохме на американската страна", каза Путин и обясни, че това е било сторено "единствено по съображения от хуманитарен характер".

Двамата президенти се срещнаха в Санкт Петербург. Разговорът между двамата започна с ръкостискане продължи два часа.

От него стана ясно още, че Турция ще предостави статут на стратегическа инвестиция на проекта АЕЦ Аккую и е готова да осигури доставките на газ до Европа през Турски поток, посочи и турският президент Реджеп Тайип Ердоган след срещата си с руския си колега.

"Русия знае за готовността на България да се възобнови проекта за газопровод "Южен поток", но се необходими железни юридически гаранции от Европа", изтъкна Путин, цитиран от БТА.

Той обясни още, че Москва възнамерява поетапно да премахва ограниченията за турските компании и окачестви преговорите с Ердоган като конструктивни и важни за двете страни.

Анкара е предоставила гаранции за сигурността на туристите от Русия и Москва ще помисли за възобновяване на чартърните полети, изтъкна руският държавен глава. Той отбеляза, че очаква трудна работа за съживяване на икономическото сътрудничество с Турция. "Процесът е започнал, но ще отнеме известно време", подчерта Путин, цитиран от АФП.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
5
 
! Отговори
Освобождение! преди 7 години
Едно живо, русокосо момиченце стоеше вече пред него и го гледаше кротко в очите. Огнянов помисли малко и попита:- Събке, кажи ми сега, кой цар освободи българите от гръцко робство?Събка извика звънливо:- От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско робство ще ги избави цар Александър, от Русия! От фашистко другарят Сталин, а от американско Владимир Путин!
140
1
 
7
 
! Отговори
Кукловодът преди 7 години
СКоро !! Много Скоро , братя Българи идваме и за вас !!! След като поставихме Ердо на колене идва ред и на вашите управници . Още малко потърпете и ще ви отървем и вас . Ще възобновим АЕЦ-а , Ще построим и Потока . Ще ви помогнем отново да благоденствате и да работите и да учите децата си с високо вдигнати . Русия винаги ви е била приятел , защото знае , че без значение какви мишки ви управляват , вие сте част от нас и ние част от вас . *** президент на ЕВРОПА император на СВЕТА !!!
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ФутурологАз мисля, че Путин ще мина и без вашите съвети...........
138
3
 
12
 
! Отговори
Jones преди 7 години
да живеят и Русия и Турция! това е идеално партньорство , което ще осигури мир и просперитет в региона!
137
1
 
11
 
! Отговори
ДОН преди 7 години
А каккво провим ние .Българина е поставен в поза партер.Единят отпред другия отзад.това го иска европанито АЕЦ нито Газопровод.А бе от какво да живеем.хората занимаващи се със земеделие щели да гледат само тикви че по евтино и стова могат да се конкурират . Защото държавата спи и насърчава контрабандата.Баойко бе прав като каза че сме от лош генетичен материал и иска да ни превърне в роби на европа и останалия святБългарино спи сладък сън0
136
0
 
1
 
! Отговори
Абе кво да кажа преди 7 години
Хаха !
135
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В дипломацията е важно да "четеш" и разбираш не това,което пише,а това,което е "между" буквите!А това управляващите ни след 1989г пожарникарски,физкултурни, социологически,философски,юридически,икономически, финансови и журналистически кухи мозъци го не могат! По възпитание и образование те безгръбначни политически глис-ти,липсват им достатъчно мозъчно вещество,знания,умения и опит!Ще е полезно да прочетат нещо актуално-за тяхната съдба и бъдеще -през гугъла: "Нету больше вашей Америки"
134
12
 
7
 
! Отговори
АНГЕЛОВ 99 преди 7 години
МЕРАКЛИЯТА ЗА СУЛТАН КАЦНА ПРИ ДЕИСТВАЩИЯ ИМПЕРАТОР ,КАКВО ЧУДНО ИМА .ОТКАДЕ ДА ПОЛУЧИ СЪВЕТИ КАК СЕ ПРАВЯТ НЕЩАТА АКО НЕ ОТ ПЪРВА РАКА .ЯЗЪК СИ ЗА ТУРЦИТЕ ЩОТО ТАМАН СИ УПРАВИХА ИКОНОМИКАТА И ТОЗ МЕРАКЛИЯ ЩЕ ГИ ВЪРНЕ 50 ГОДИНИ НАЗАД .ПУТИН СЕ ОПРАВЯ С МУЖИЦИТЕ ЩОТО РУСИЯ Е НАЙ БОГАТАТА С ПРИРОДНИ РЕСУРСИ А ТУРЦИЯ КАКВО ИМА МНОГО КЮРДИ И МЛАДИ ХОРА КОИТО ВИДЯХА КАК СЕ ЖИВЕЕ ПО СВЕТА И НАДАЛИ ЩЕ ИСКАТ СУЛТАНА ДА ИМ КАЗВА КАК ДА ЖИВЕЯТ И КАКВО ДА ПРАВЯ
133
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До вчера не искаха да се погледнат сега първи дружки.Прав е Чърчил в политиката няма вечни приятели ,има вечни интереси
132
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия в съюз с Турция.Каде сега е Волен.Защо мълчите бe Атакисти?
131
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 183А бе какво се чуди Путин? Не виждаш ли, че му хареса, след като бързо, бързо го покани на гости.
130
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сър Пичук"Чугуненитe глави чешат езици за шепа копейки", но има и по-загубени. Тези които им ги дават набиват картошки.
129
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е в конфузна ситуация. Започна да чуди дали е лошо или хубаво като го наръгат от към гърба.
128
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РАДВАМ СЕ, ЧЕ НЕ СЪМ НИТО ТУРЧИН НИТО РУСНАК!!! И ДВАТА НАРОДА СА НАПЪЛНО ОПОЗОРЕНИ ОТ СЕГАШНИТЕ СИ УПРАВНИЦИ!
127
1
 
7
 
! Отговори
Gazmen преди 7 години
Спокойно бе хора, ще стане още по хубаво,С Канал Истанбул ще отпаднат всички забрани за пренос на опасни товари през Босфора,и всякакви ограничения, таксата ще е приблизително същата, ще могат да минат много по големи кораби, прави се за добро.
126
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Mr.STARBUCKSИ двамата са играчи от класа. А западняците гледат пошашавени и не знаят какви движения да изпълнят. Има много да се учат, завалийте! Ама трябва акъл, здрави нерви и нещо скрито в ръкавите! А нашите само реват като влашки оплаквачки. Това е за пред нас, своите сребърници са си ги взели.
125
3
 
4
 
! Отговори
GAZMEN преди 7 години
Говорителката на Държавния департамент на САЩ Елизабет Трюдо:" Сближаването на Турция с Русия няма да отслаби взаимоотношенията ни "
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Gъzmenхапченцата оли
123
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А я булката(ердуханка) какви торби има под очите
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 165Я от опит как знаеш ОЛИ