Турция в Европейския съюз? Едва ли!

И за двете страни присъединителните преговори са фикция
Обновена: 10 авг 2016 10:05 | 10 авг 2016 09:52, Елка Василева
26
Турция в Европейския съюз? Едва ли!
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турция в ЕС? Вече трудно можем да си представим това. Явно и Реджеп Ердоган смята присъединителните преговори за фикция. Иначе не би говорил така открито за въвеждане на смъртното наказание, коментира К.Д. Франкенбергер в материал за Дойче веле.

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС текат от октомври 2005 година. А предисторията им започва още в средата на миналия век. От 1960-те години насам се дискутира за перспективата за членство първо в Европейската икономическа общност, а по-късно и в ЕС.

Дали тази история ще има добър край, зависи от това какво разбираме под "добър край". Мненията сред европейците са доста различни. И това не е чудно в контекста на последиците, които би имало присъединяването на Турция към ЕС. Един голям блок страни-членки държат твърдо на пълноправното членство. Други пък са за по-различни форми на сближаване от рода на привилигеровано партньорство. Турските правителства винаги са гледали с презрение на подобна перспектива.

Забележителна е промяната на нагласите във Великобритания. Натрупаният опит със свободното придвижване на източно- и средноевропейците превърна страната от енергичен застъпник в скептик по отношение на пълноправното членство на Турция в ЕС.

Европейска страна ли е Турция?

Преговорите се точат вече от близо 11 години. През това време, а и преди винаги имаше фази на остри спорове относно смисъла и целта на преговорите. Спореше се дали специфичната културна идентичност на Турция е съвместима с вътрешния ред на ЕС. Дали едно разширяване до границите със Сирия, Иран и Ирак няма да вкара ЕС в опасно геополитическо положение и дали в крайна сметка Турция е европейска страна.

Този елементарен дебат не бе решен изобщо и преговорите, които по същество трябваше да доведат до модернизирането и сближаването на Турция, продължават и до днес - а не е ясно и още колко време ще продължат да текат.

Австрийският канцлер нарича цялата история "дипломатическа фикция". Понякога обаче човек държи на фикциите от собствен интерес или пък защото се бои да погледне истината в очите. Тези, които сега предупреждават за опасността от прекратяване на преговорите, имат аргументи в полза на своята позиция.

Прекратяването на преговорите би било безпрецедентен случай и ЕС и Турция не биха преследвали по-нататък целта за пълноправно членство. Това би бил пълен разрив.

На нож с Европа

Вероятно обаче сме по-близо да разрива, отколкото смеем да си признаем. Защото под ръководството на Ердоган Турция пое един политически курс, който отдалечава страната от Европа.

А фактът, че опиянен от национализъм, Ердоган възнамерява да въведе смъртното наказание, ясно показва, че и той смята присъединителните преговори за фикция. Или поне не смята присъединяването към ЕС за стратегически приоритет. Ердоган тръгва на нож с Европа и отново търси близостта на Путин. Същият Путин, който работи за отслабването на Европа.

Въпреки всичко има много неща, които свързват ЕС и Турция. ЕС е най-важният икономически партньор на Анкара. Това партньорство трябва да се запази и не бива да се дискредитира чрез автократични мераци. Тясното сътрудничество обаче не означава непременно пълноправно членство в ЕС. Съсредоточаването само върху целта за пълноправното членство на Турция в ЕС свидетелства за липса на фантазия и невежество по отношение на това какво е ЕС и какво го сплотява.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: есТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
европейският съюз е едно нищо ,структура с мюсюлманско бъдеще,а турция ще продължи да запада
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
15 Последните 16 години след 2000 износът ни се е увеличил ТРИ пъти спестяванията , и те БВП спрямо 2000 е нараснал два и половина пъти Ти си последният който би могъл да има претенции към ЕС защото си много на плюс Преките и косвени чуждестранни инвестиции се оценяват за последните 16 години на 120 млрд лева . Това е в резултат на започването на преговорите за членство в ЕС и НАТО, на финансовата стабилност , на европейските фондове . Разбира се може много повече
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
15 Нещо си се пообъркал май Това че си , последен в ЕС не значи че ни си мръднал нагоре
12
3
 
9
 
! Отговори
Ботевски преди 7 години
Турция в Европейския съюз? Едва ли!------------------------ко ша прайт в саюза ве... то саюз ли остана ... пълно с мигранти на всейде... по точно ЕС, да, НО с малка разлика, ЕС да се чете: Емигрантски Съюз !!!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
путин и ердоган са велики и те ще объркат света за които не могат да мислят
10
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и еретично да ви звучи Европа пропусна момента да приобщи Турция и да се възползва от потенциала и. Имаше период в който Турция беше тръгнала към европа и настроенията в нея бяха проевропейски. ЕС само щеше да спечели с една силна държава на югоизточната си граница. Ние също нямаше да сме в периферията на съюза и щяхме да се радваме на повече спокойствие. Вече е късно.
9
2
 
11
 
! Отговори
Judge Dredd преди 7 години
До Анонимен 11:Ингилизитата палнаха подметките, щото и на слепеца стана ясно, че ЕС в този си вид не е добър вариант.
8
7
 
24
 
! Отговори
Judge Dredd преди 7 години
Турция не е европейска държава и няма място в ЕС, нито в каквито и да било европейски събития!Същото важи и за Израел!!!
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това си е чист Хитлер-прероден и с нова религия-исляма!Г-дата от Брюксел-нагъ-зи се сам-трябва много,много да внимават!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименръката малко по-изпъната, мой човек.така е малко неуважително към Чичо.иначе зиг хайл и на теб!Повечето хора са много прости и лесно се манипулират от медиите. Показват му снимка с някой вдигнал ръка кой знае по какъв повод и баламурника започва да скача и вика - аууу, Хитлер, Хитлер!
5
7
 
2
 
! Отговори
Сатанил преди 7 години
Видно е че ТСВ ще почне я от Сирия, я от Пуйки стан. Няма пет шест
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 1!Ей брат, той е вьзрастен! Не може примерно да падне за 10 лицеви опори! И това е достатьчно да разберем що за човек е ердоган.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интереса клати феса. За Турция е приоритет само търговията. Алъш вериш да има, всичко друго е след това.
2
9
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
. Ердоган тръгва на нож с Европа и отново търси близостта на Путин. Същият Путин, който работи за отслабването на Европа.?? - А ако ЦРУ беше удавило Турция в гражданска война ?? и ако беше станало това всички тези милиони емигранти щяха да са в БГ и Европа -бягайки пак от вона ? - Кой клати Европа- Путин или САЩ? Какво им пука на САЩ че сме съседи с Турция- направиха война с Сърбия - направиха превтат в Турция- Създадоха Косово за да клатят Македония -Разбиха Украйна - Ама Путин им е виновен
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ръката малко по-изпъната, мой човек.така е малко неуважително към Чичо.иначе зиг хайл и на теб!