Русия укрепи позициите си, използвайки иранска авиобаза

Руски издания: САЩ реагираха доста болезнено!
17 авг 2016 10:00, Елка Василева
43
Русия укрепи позициите си, използвайки иранска авиобаза
Снимка: архив, Reuters

Печатът в Русия коментира въздушния удар срещу джихадистите в Сирия, нанесен вчера от руски стратегически бомбардировачи, излетели за пръв път от иранското летище "Хамадан". Използването на иранска авиобаза ще намали с близо 60 на сто времето, за което руските Ту-22М3 ще достигат целите си - обекти от терористичната инфраструктура в Сирия, пише "Росийская газета".

Довчера самолетите излитаха от руско летище - военните не посочват точно откъде, но има данни, че това е Моздок в Северна Осетия, - после летяха над 2000 километра до Сирия, хвърляха там бомбите си и се връщаха в Русия, напомня московският официоз.

Анонимен военен експерт обяснява за "Независимая газета", че за да носят максимален бомбен товар от Русия, самолетите е трябвало да се дозареждат във въздуха. Иранското летище "Хамадан" обаче е само на 900 км от сирийските им цели, което дава възможност да се увеличи бомбеният запас.

Още по темата

Специалистът е сигурен, че Иран ще снабдява руската въздушна групировка и с високооктанов керосин. Цената му в тази страна е сред най-ниските в света, съответно ще поевтинее и експлоатацията на руските бомбардировачи.

Според източници на "Комерсант" Москва се е разбрала с Техеран без проблеми - въпросът "е бил съгласуван от висшите военнополитически ръководства на двете страни в най-кратки срокове".

САЩ обаче реагираха доста болезнено - снощи говорител на Държавния департамент изрази съжаление, че Москва използва иранска въздушна база, а държавният секретар Джон Кери изрази безпокойство във връзка с това пред руския външен министър Сергей Лавров, допълва вестникът, цитиран в електронното издание "Заголовки".

Споразумението за използване на иранска авиобаза сериозно укрепва военните позиции на Русия в региона и може да превърне Кремъл в главен посредник "за всяко бъдещо мирно споразумение за Сирия", цитира "РБК" Нийл Макфаркухар от "Ню Йорк таймс".

Според руски експерти обаче "Хамадан" едва ли ще стане за летците от Русия втора база като сирийската "Хмеймим".

"За разлика от Сирия Иран е самостоятелна държава и води собствена игра. Не съм сигурен, че договорките за "Хамадан" са дългосрочни", коментира санктпетербургският аналитик Гумер Исаев.

По думите на ориенталиста Русия и Иран действат като съюзници в рамките на сирийския конфликт, но връзките на Техеран със Запада превръщат руските бомбардировачи в обект на пазарлък.

Руски военнодипломатически източници съобщиха, че министерството на отбраната в Москва е поискало разрешение от Иран и Ирак да използва въздушното им пространство за прелитане на руски крилати ракети, отбелязва "Московский комсомолец".

Руското военно ведомство изобщо не крие, че от 15 август тече учение на Каспийската флотилия, в което ще минат бойна проверка редица ракетни кораби, въоръжени с крилати ракети "Калибър" с далечен обсег. Същите, каквито бяха изстреляни от Каспийско море през октомври 2015 г. и вдигнаха толкова шум в цял свят, когато унищожиха в Сирия 11 обекта на групировката "Ислямска държава". А в Средиземно море са на маневри други руски кораби, също въоръжени с "Калибри", се казва в статията.

Налага се изводът, че в най-близко време освен бомбардировките с Ту-22М3 срещу терористите в Сирия руски кораби ще нанесат удари с крилати ракети по терористични обекти в тази страна, прогнозира "Московский комсомолец".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 24По рождение ли си толкова т-ъ-п и лъ/жлив? Руснаците показаха мощта на "Калибр" и това, че могат да го изстрелят от всичко, включително от миникорабчета с водоизместимост 850 т. Т.е. с тях могат да се плуват и по вътрешните реки и канали, и по море. И от там да потапят самолетоносачи. Какви 700 изстрелвания! Те още не са набичили толкова, ама ***-ото пише ли, пише! Точността им впечатли американските генерали.
33
0
 
2
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 7 години
Високо октанов керосин??? ЛЕЛЕ УЖА/Ъ/СС!!! А иначе е добре, има нов прочит на книгата ,,Как се каляваше стоманата,,. Горе се чувства остра нужда от девственици.
32
0
 
18
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Като "подскачат" Хамериканците да си припомнят на колко хиляди километра от тяхна територия е базата им "Инджерлик" в Турция. Дали в района на Мексиканския залив има руски бази....
31
23
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия се оплита в Сирия като пате в кълчища.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
AMI NOVITE TEXNOLOGII TRQBVA DA SE PROBVAT I E DOBRE CHE GI PROBVAT PO MIUSIULMANSKITE GLAVI I DALECH OT NAS.BOI PO MASLINITE I TOVA E TO.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Руското военно ведомство изобщо не крие, че от 15 август тече учение на Каспийската флотилия, в което ще минат бойна проверка редица (нови) ракетни кораби, въоръжени с крилати ракети "Калибър" с далечен обсег.А в Средиземно море са на маневри други руски кораби, също въоръжени с "Калибри"."===Изнесеното разбира се е истина, но не пълна. На 11.08.16, в Южния военен окръг на РФ, в това число и на територията на полуостров Крим и в акваторията на Черно море, започнаха мащабни военни учения.
28
6
 
0
 
! Отговори
АНТОН преди 7 години
Русия видя че американците си провеждат ученията с военни летци в Сирия и решиха че и те могат. Никой не унищожава ИД. Това е обект за разработка на нови ракети. Промяна на тактиката на бомбандиране и обучение на пилоти. Трениране на сухопътните сили и наземна техника. И други неща които можете да се сетите.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
E EDNO E DA SE BIESCH S IDIL DRUGO SI E DA IM PODARQVASCH ORYJIE PARI LOGISTIKA KATO USA
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ERDO SCHTE RESCHI KAKVO DA SE PRAVI NA TURSKA TERITORIQ NE USA ILI NATO
25
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво и е на Русия да укрепва позициите си. Аз бях останал с впечатлението, че братушките мачкат всичко наред. А сега изведнъж се налага укрепване. Нещо не е както трябва.
24
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие луди ли сте турска база да попадне в ръцете на Русия!? Та там има 50 ядрени ръкети на НАТО. Ако турция или русия сложат ръце на тях това означава война. Пък и да не мислите, че САЩ или НАТО ще позволят да барнат базата докато там има такива оръжия?
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Муууууууу
22
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой е казал, че една ракета е в състояние да унищожи една цел?!Ако целта е голяма, възможно е да са необходими повече ракети!Не знам остана ли човек, който да се съмнява в подкрепата от страна на САЩ оказана на ИД?!ИД е въоръжена с американско оръжие!Руските хеликоптери са свалени с американски ракети!Така постигнатото примирие в Сирия, за което САЩ изключително много настояваха беше с цел прегрупиране и въоръжаване на ИД от страна на САЩ!
21
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и вдигнаха толкова шум в цял свят, когато унищожиха в Сирия 11 обекта на групировката "Ислямска държава".от над 200 изстреляни ракети цели 11 стигнали до целта :)))))Бравос на космонаФтите :)))
20
2
 
21
 
! Отговори
страничен ефект преди 7 години
сега чакаме цената на газта да падне.ктраварците и техните *** сега нали газ пикаят :) :) :)
19
3
 
40
 
! Отговори
тик так преди 7 години
САЩ и запада създадоха терористите сага Русия ще ги избие и пак ще спаси света до кога ли!?
18
41
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на 100 руски бомби,една убита камила и 100 пирона в ковчега на руските пенсионери.денги за пенсии,нет
17
3
 
3
 
! Отговори
глупак преди 7 години
До кефДа ама не !
16
1
 
39
 
! Отговори
скандално преди 7 години
САЩ и техните "умерени"терористи са пуснали преди дни ИД да се изтегли от пограничен с Турция Сирийски град голяма колона е напуснала града без да бъде закачана от коалицията!?и ако това не е индиректна подкрепа за ИД здраве му кажи.Сега тези терористи ще колят и убиват другаде ......
15
0
 
17
 
! Отговори
Dublin преди 7 години
Използването на иранска авиобаза ще намали с близо 60 на сто времето...rusnacite si go kazaha-tovaropodemnostta/bombi/ ia uvelicavate PET PUTI, a razhoda na vreme za polet go delite na 2.5...Plius rabotesta baza na iranska teritoria...:)) Kude ste gi diavat sega kravarite tehnite koritca ot persiiskia zaliv???