САЩ прехвърлят ядрените си оръжия от Турция в Румъния?

Това ставало на фона на влошените отношения между Вашингтон и Анкара
18 авг 2016 14:14, Елка Василева
137
САЩ прехвърлят ядрените си оръжия от Турция в Румъния?
Снимка: архив, Reuters

САЩ са започнали да изтеглят ядрените си оръжия от Турция в базата "Девеселу" в Румъния, съобщи белгийското издание EurActiv, позовавайки се на собствени източници.

Изданието посочва, че това се случва на фона на влошаването на отношенията между Вашингтон и Анкара.

Операцията е сложна както в техническо, така и в политическо отношение. "Не е лесно да се транспортират 20 ядрени бомби", цитира EurActiv свой източник.

По-рано медии съобщиха, че в турската база "Инджирлик", намираща се на стотина километра от границата със Сирия, от времето на Студената война са разположени около 50 единици американско тактическо ядрено оръжие.

След провала на опита за преврат в Турция властите арестуваха командващия базата за причастност към опита за пуч и временно забраниха полетите на американските ВВС от "Инджирлик".

Според източник на EurActiv след опита за военен преврат отношенията между САЩ и Турция са се влошили толкова, че Вашингтон повече няма доверие на Анкара за съхраняването на ядреното оръжие.

Румънската база "Девеселу" е новото място на разполагане на американския противоракетен щит, който предизвика недоволството на Русия, отбелязва EurActiv.

Базата "Девеселу" се намира в Южна Румъния, на по-малко от 100 км от България. Там през май заработи наземната стационарна част от американския комплекс за противоракетна отбрана.

Това предизвика критика от страна на Москва, която се усъмни в отбранителния характер на обекта. Президентът Владимир Путин заяви, че в установките от ПРО могат да бъдат разположени ударни комплекси, пише РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русофилите като почнат питаха ли народа :) щото Вие кремълските шумкари много сте питали народа :))) Гоце пита ли ни като подписа за големия шлем, взе ли под внимание референдума в Бургска област
74
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 92Това си е проблем на румънския народ бе, тебе какво те бърка, и естественно че ще са съгласни, части от исконните влашки територии са под руска окупация, та в тая връзка естественно че ще искат някакво по сериозно въоръжение срещу кремъслките разбойници
73
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ прехвърлят ядрените си оръжия от Турция в Румъния, а какво казва по въпроса румънския народ? Някой направи ли си труда да попита народа на Румъния за мнението му? Иска ли народа атомни бомби на територията на своята държава? Има ли демократично управление в Румъния?
72
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех, малее, като заговорите за тия калибри и искандери мед ви капе от устата. Все едно са близалки. Дали сте нормални ?
71
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неволята учи гюбрекчи ага. Виж тебе как като ти спряха гюленисткото кранче се научи да плюеш по Турция. Както и далаверите на Далавер войвода попресъхнаха.
70
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми румънските генрали си мислят за сигурноста на страната, а не кат' нашите за комисионите от Кремъл
69
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи американците са очертали границите между Турция и НАТО да минават по Дунава.
68
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция е една държава на която ако и се наложат санкции като на Русия и е фалирала за две седмици.
67
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква лоша новина за русофилите, тех никой не ги слуша в Румъния и могат само да пискат по българските форуми, ама от това няма никаква полза :)
66
8
 
12
 
! Отговори
честито! преди 7 години
Честито! САЩ пренасят 20 атомни бомби от Инджирлик в Румъния. В базата си в Девеселу. На около 35 км северно от България.
65
23
 
3
 
! Отговори
Турк преди 7 години
Турция е една от държавите, която може да произвежда свои атомни бомби. До сега не произвеждаше, защото "съюзниците" от НАТО не искаха тя да има собствени бомби, за това и дадоха едни стари ръждясали бомби. От сега нататък света ще види кон боб яде ли?
64
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте поне 10 да разположим и у нас!!!
63
12
 
9
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Нещата от лоши, стават по-лоши ... тези пушкала ядрени са опасност не само за Румъния но и за България, това е сложна операция /прехвърлянето/, не дай боже да стане някоя беля ... фърчилото превозващо ги да падне ... играе си с огъня чичо Сам, пък току виж пак ние го отнесем, на по-малко от 100 км. от бълг. граница се намира базата .. да не говорим, че веднага ще се превърне в мишена за Калибрите или Искандерите ...
62
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, през междусъюзническата Румъния не без поощрение от Русия ни удари нож в гърба.
61
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция се отработва "антимайдановска технология"!Ердоган показва как да се действа срещу организаторите и ръководителите на противоконституционни "демократични " революции!До 1990г в БГ действуваха конституции,приети с референдуми.След 1956г започна плавно окупиране на властта от банда политически и финансови престъпници начело с Т.Живков и С.Кобурготски,а по АОНСУ-плана РАН-ЪТ процесът завърши с противоконституционна смяна на политическото устройство на държавата!Какъв трябва да е изводът?
60
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Се ТАЯ!Добруджа до устието на Дунава е дадена на Румъния от Русия след руско-турската война в замяна на Бесарабия и Буковина, дотогава тази територия винаги е била раглеждана като българска и предимно заселена от българи, подобна е и съдбата на и на запдния шоплък.Тези действия на Русия са представлявали нарушуние на договореностите на Цариградската конференция и формално основание на Османската империя и другите велики сили да искат преразглеждане на Санстефанския мирен договор
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е и ко? Тебе те е страх повече от румънците
58
8
 
6
 
! Отговори
promo преди 7 години
баси , чета някой коментари и си мисля колко трябва да си луд да се кефиш че ще има ядрено оръжие близко до теб ?!? абе мислете бе хора, добре чене е в Търците, ама да си го бяха взели САЩ у тях си, тогав щях да се радвам.
57
8
 
6
 
! Отговори
да бъдем точни преди 7 години
59, Атомни Бомби на 171 км от София, на 74 км от Плевен и на 35 км от границата на България.
56
6
 
5
 
! Отговори
Се ТАЯ! преди 7 години
И Румънците са ни пързаляли, не само Турците!Добружата ни е открадната доколкото си спомням!Да го имате напредвид!