САЩ прехвърлят ядрените си оръжия от Турция в Румъния?

Това ставало на фона на влошените отношения между Вашингтон и Анкара
18 авг 2016 14:14, Елка Василева
137
САЩ прехвърлят ядрените си оръжия от Турция в Румъния?
Снимка: архив, Reuters

САЩ са започнали да изтеглят ядрените си оръжия от Турция в базата "Девеселу" в Румъния, съобщи белгийското издание EurActiv, позовавайки се на собствени източници.

Изданието посочва, че това се случва на фона на влошаването на отношенията между Вашингтон и Анкара.

Операцията е сложна както в техническо, така и в политическо отношение. "Не е лесно да се транспортират 20 ядрени бомби", цитира EurActiv свой източник.

По-рано медии съобщиха, че в турската база "Инджирлик", намираща се на стотина километра от границата със Сирия, от времето на Студената война са разположени около 50 единици американско тактическо ядрено оръжие.

След провала на опита за преврат в Турция властите арестуваха командващия базата за причастност към опита за пуч и временно забраниха полетите на американските ВВС от "Инджирлик".

Според източник на EurActiv след опита за военен преврат отношенията между САЩ и Турция са се влошили толкова, че Вашингтон повече няма доверие на Анкара за съхраняването на ядреното оръжие.

Румънската база "Девеселу" е новото място на разполагане на американския противоракетен щит, който предизвика недоволството на Русия, отбелязва EurActiv.

Базата "Девеселу" се намира в Южна Румъния, на по-малко от 100 км от България. Там през май заработи наземната стационарна част от американския комплекс за противоракетна отбрана.

Това предизвика критика от страна на Москва, която се усъмни в отбранителния характер на обекта. Президентът Владимир Путин заяви, че в установките от ПРО могат да бъдат разположени ударни комплекси, пише РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
20
 
! Отговори
Протестър преди 7 години
Аз протестирам!Нали уж сме НАТО-вска държава,равноправни партньори,що не ги стоварат у нас,ами ще бият пътя чак до Румъния?Май никой не ни бръсне за слива и също като в ситуацията с бежанците,ако не дай си боже гръмне някъде първата пушка,ще ни оставят да се оправяме както можем!
14
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала на румънците. Действат моментално. А ние, това не може, онова не бива. Не можело шистов газ, щото нали, не бил руски.
13
12
 
16
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Съветофилията пак бълва, ама ако Вова предложи да разположи тука неколко ядрени бомби и малко въздушно-космически сили ще се изтрепат да му целуват подметките
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе гледайте себе си ако сте българи. На юг или на север гъбата не ни устройва. Трябва да сме в епицентъра. Да не се мъчим. Требе се помолим за таквизи бомби.
11
11
 
12
 
! Отговори
гербист-столичан преди 7 години
Трябва да предложим на нашите евроатлантически съюзници да прехвърлят ядрените оръжия у нас. Нека да покажем, че могат да ни имат доверие и че ние сме с евроатлантически нагласи. Нека да не ни подминават така следващия път.
10
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е. Независима Румъния ще се стабилизира и укрепва, а ние ще я гледаме през Дунава и ще подсмърчаме.
9
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А при нас що нема ядрени оръжия. Ако ще мре да е бързу, а не да се мъчим от лъчева болест, глад и други хубави работи. Що само на мамали.гарите? Дайте и на нас?
8
12
 
11
 
! Отговори
SS преди 7 години
бе що не си вземат тези ядрени глави в САЩ, а? Така е - нали си ги харесват - нека да са им ди заднициите, а не да облъчват Балканит е
7
10
 
24
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Едно време СССР разположиха ядрени оръжия в Куба в отговор на американските такива в Турция. След края на Карибската криза руснаците и американците се споразумяха да изтеглят тези оръжия. Явно след падането на СССР американосите не са се чувствали длъжни да спазват уговорката и пак са занесли бомбите в Турция.
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо заобикалят държавата на мафията, да не би да я оставят в руската или турската зона на влияние. И ако е така е справедливо, държава членка на ЕС не може да предава на диктаторите всеки човек който си поискат независимо от решението на съда. Не може шефа на мафията Мутрон да не знае къде се намира и да тласка държавата на югоизток там където диктаторите са на мода. Това е победа за рубладжиите, жалко за България.
5
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи освобождават база Инджирлик за руските самолети.
4
6
 
10
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Ще са ни под ръка.И под ядрената гъба,пак е сянка,радвайте се русофоби.
3
12
 
26
 
! Отговори
wild horse преди 7 години
Започна се изтеглянето на краварчетата,само така,докато не се приберат в индианските си полета.Тъпите румънци сами се правят мишена,като приемат ядрено оръжие,но така е,слугите нямат думата...
2
8
 
30
 
! Отговори
Дарковски преди 7 години
Без подкрепата на САЩ , турците ще окапят и славата им на най-силна армия бързо ще отмине.
1
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво става бе, къде са руските тролечта?