Всеки може да мине по стъкления мост рекордьор, но с резервация

Само за един час билетите за туристи за деня се разпродават
10
Всеки може да мине по стъкления мост рекордьор, но с резервация
Снимка: Reuters

В Китай официално беше открит най-дългият и висок стъклен мост в света, който постави 10 световни рекорда, съобщи БТА като се позова на РИА "Новости".

Мостът е над големия каньон в националния парк Чжанцзяцзе, в провинция Хунан. Дълъг е 430 м, широчината му е 6 метра. Той е съставен от 99 трислойни прозрачни стъклени панела, които съединяват каньона на височина 300 метра.

Наричат местността "Планините от "Аватар", защото там е заснет едноименният филм на Джеймс Камерън.

Само за един час билетите за туристи за деня бяха разпродадени. Работното време е от 7 ч. до 17 ч. Първоначално обаче броят на посетителите ще бъде ограничен до 600 едновременно при възможни 800.

Всеки ден атракцията ще може да бъде посещавана от 8000 души. Тъй като се очаква интересът да бъде по-голям, властите препоръчват на туристите да си правят предварителни резервации.

Мостът е проектиран от израелския архитект Хаим Дотан. Построяването му е струвало 3,4 милиона щатски долара.

Строителството на основната конструкция на моста беше завършено през декември миналата година.

За да бъде демонстрирана нейната устойчивост, през юли беше организирано специално шоу, когато по стъкленото съоръжение премина 2-тонен камион. В друга демонстрация беше направен опит да бъде счупена мостра на стъкления панел с тежък чук.

Мостът е бил подложен на многобройни изпитания за безопасност, устойчивост към измененията на температурата и на вятър.

Досегашният рекорд за дължина на стъклен мост също беше китайски. Той принадлежеше на съоръжението в националния парк Шинючжай, също в провинция Хунан. Мостът е на височина 180 м, като дължината му е 300 м.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 5 години
"В друга демонстрация беше направен опит да бъде счупена мостра на стъкления панел с тежък чук."Не са се сетили да извикат някой монах от манастира Шаолин. Той щеше да го счупи с глава!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТО НЯМА СМИСЪЛ, САМО ДОКАТО КИТАЙЦИТЕ СЕ ИЗРЕДЯТ И МОСТА ЩЕ СЕ АМОРТИЗИРА И ЩЕ ТРЯБВА ДА СТРОЯТ НОВ.
4
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен1Добре, че ме осведомихте за срока на годност на магистралите - 6 месеца. Утре тръгвам за морето и като знам, че Тракия я пуснаха пред повече от година, значи няма да мога да ползвам, ще мина по стария път!Много Ви благодаря за инфото!
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен1Не знаех, че 100 м от българскиите магистрали струват 3,4 млн долара, ама сега вече знам!
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на мен парите ми направиха по-голямо впечатление от самия мост - у нас щяха повече да дадат само на проектанта, ама нали гeрбepacтите ни са широко скроени, не като скръндзавите китайчета.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако мостът на снимката е широк 6 метра, спокойно мога да приема, че съм висок около 3,90. По-вероятно, обаче, е предположението, че снимката не е баш на същия мост...;)