Свръхсекретно: Соцлагерът мислел за единна валута

Тя носела кодовото название Е-17 и била проект на Варшавския договор
21 авг 2016 10:31,
412
Свръхсекретно: Соцлагерът мислел за единна валута
Снимка: архив "Булфото"

Бившият соцлагер е обмислял въвеждането на единна валута в годините преди разпадането си.

За това свидетерства свръхсекретен проект. Той предвиждал въвеждането на обща валута в страните от бившата отбранителна организация на социалистическия лагер - Варшавския договор.

Това разкри полският монетен двор, цитиран от Франс прес и БНР.

В трезор на централната банка на Полша са открити банкноти, които е трябвало да бъдат пуснати в обръщение, в случай на война със Запада, твърди директорът на монетния двор Пьотр Войчиховски.

Според него валутата с кодово наименование Е-17 е трябвало да бъде въведена в страни, които Варшавският договор се е надявал да окупира - например Дания, Холандия и Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
4
 
! Отговори
европеец преди 7 години
Е-17 е кодовото име на еврото. Еврото беше замислено още от Ленин, през 1917 година. По-късно, четейки трудовете на Маркс и Ленин, Меркел преоткрива идеята на Ленин и я осъществява. За това, ако се вгледате внимателно в някоя евро монета или банкнота, ще забележите скритото изображение на портрета на Ленин.
8
4
 
7
 
! Отговори
ПОМНЯ преди 7 години
По времето на Соца имаше Същите цени и Заплати като Днес , в България .Разликата е тогава Таксите и Данъците бяха по - ниски .Днес България храни около 5 милиона паразита - Полиция , Роми , Депутати и Държавни Служители .Пример - вчера беше обявено че се Образува нова Агенция за Електронно Управление , тя има 1000 назначени Държавни Служители с 2000 лева месечна заплата .Тази агенция Триплира , тя е третата която има този Ресор .
7
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Затова трябва да си благодарен на БКП/БСП. През 50те *** източиха пенсионните фондове, фалираха държава три пъти за 45 години соц. Луканов довърши нещата като наложи мораториум върху плащанията на външния дълг. Виденов пък изкопа ямата надолу като ликвидира за месеци всички спестявания на народа.2 мандата на ГЕРБ докараха България най после над дъното и ако не сме глупави да изберем отново БСП/ДПС, ще продължим нагоре.
6
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво било лошото на комунизма _ това, което идва след него.
5
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А днес когато българската валута е фиксирана за цар-долар и цар-евро понсионерите живеят добре и мятат пачки хилядарки от терасите за развлечение
4
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съветския съюз се разпадна, доходите в Русия постоянно намаляват, Путинската държава се тресе от стачки, атентати, войни с Украина, срив на рублата, а те ни занимават какво било преди 40 години при социализма. Каквото и да беше - тогава в България се живееше много по-зле отколкото днес
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Тези глупости ги дрънкай на някой който не е живял по това време.
2
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
при тъпия соцализъм имаше преводна рубла, само че никъде не се приемаше, а в Кореком вървяха само долари и марки
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то си я имаше, преводна рубла се казваше официално. Неофициално си беше както и сега-цар долар.