Свръхсекретно: Соцлагерът мислел за единна валута

Тя носела кодовото название Е-17 и била проект на Варшавския договор
21 авг 2016 10:31,
412
Свръхсекретно: Соцлагерът мислел за единна валута
Снимка: архив "Булфото"

Бившият соцлагер е обмислял въвеждането на единна валута в годините преди разпадането си.

За това свидетерства свръхсекретен проект. Той предвиждал въвеждането на обща валута в страните от бившата отбранителна организация на социалистическия лагер - Варшавския договор.

Това разкри полският монетен двор, цитиран от Франс прес и БНР.

В трезор на централната банка на Полша са открити банкноти, които е трябвало да бъдат пуснати в обръщение, в случай на война със Запада, твърди директорът на монетния двор Пьотр Войчиховски.

Според него валутата с кодово наименование Е-17 е трябвало да бъде въведена в страни, които Варшавският договор се е надявал да окупира - например Дания, Холандия и Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Индия обяви за неработоспособни закупените от Русия военни самолети. 62% от двигателите им са негодни. За твърдоглавите, моля - Report of the CAG of India for the year ended March 2015 (excerpt)
288
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наскоро гледах пак филма за баш Майстора, оная серия дето обиколи цялата страна за една гарнитура на москвича :))) и накрая един пенсионер му я направи, та това беше великия соц, една елементарна гарнитура за най-масовия автомобил неможеха да осигурят
287
1
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Това някой да ти забързва зеленчуците, па да ги ръси с вода, па да ги подрежда на пирамиди - това сме го гледали по западните списания и сме цъкали с език. Зеленчуците ти ги нагребва един чичка със синя престилка от щайгата направо, кое кално, кое гнило, и си чао. Това да си избираш стоката изобщо никой не си го е и помислял.
286
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 337С 40 лв пенсия през соца мислиш ли че са живели добре
285
2
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До Снабдяване По време на соца бяхме точно като сега Венецуела. Само дето във Венецуела сега поне имат някаква хигиена в магазините. Едновремешните бакалии и Плод-зеленчук бяха бетер помийна яма.
284
1
 
8
 
! Отговори
до 336 преди 7 години
Путин тогава е бил едно невзрачно офицерче от КГБ и ниной не му е обръщал внимание до момента, когато шефовете на КГБ виждат в него един бъдещ Сталин и започват да го издигат в кариерата и накрая да го сложат за Капо тути ди Капо и да станат олигарси милиардери с присвоените богатства на Русия и близките й републики!
283
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тази статия е свободно съчинение в стил фентъзи на някой джорналист.
282
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 337Па то тогава сите бехме просяци бре, за всяко нешо одиш и тражиш връзки, връзки за гражданство, връзки за телевизор, връзки за хубава бира, връзки за гуми на колата, да не говорим за самите коли, а за жилищата да не говорим, заха имотите на хората и ги набутаха в панелно коптори по 50-60 квадрата, е верно имаше едни облагодетелствани дето само праевеха гуши
281
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарето като почнат да ми възхваляват комунизЪма и се спуквам от смех, ми бай Тошо Ви го каза "комунизЪма другарЕ е едно недоносче"Недоносче, недоносче, но тогава хората живееха добре и пенсионерите не просеха и не ровеха в контейнерите. А евроатлантизма не може и да се роди, не недоносче ами мъртво родено пометниче. Таква мизерия както днес никога не е било в България.
280
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 325Явно само ти още не си разбрал, че за съжаление не САЩ ни докара демокрацията, защото тогава щеше да бъде истинска демокрация, а не като сегашната псевдодемокрация! Защото това което се случи на 10.11.1989г.Съвсем изтрещяха псоходесните, сега ще изкарат Путин организатор на промяната от 89та.
279
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарето като почнат да ми възхваляват комунизЪма и се спуквам от смех, ми бай Тошо Ви го каза "комунизЪма другарЕ е едно недоносче"
278
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗа да се въведе стъпаловиден данък трябва да се оформи една дебела прослойка 60-70% от нселението със заплати над 2-3хил лева и тогава ще им ударят теслата със стъпаловидния данък и ще им всемат половината пари. А сега и да се въведе каква полза, заплатите са ниски, трябва да почнат да взимат високи данъци още от 800-1000 лева. Тези с големите заплати са толкова малко, че и да им вземат 50% пак няма да е много, пък те вендага ще реагират и ще минат в сянка.
277
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДо 327Mи получавай повече бе, кой те кара да живееш на социални помощи ?В евроатлантическа България 95% са некадърници и мързеливци, никой не им пречи да получават големи заплати, от некадърност и от мързел само се оплакват и живеят с мизерни заплати.
276
1
 
6
 
! Отговори
до 325 преди 7 години
Явно само ти още не си разбрал, че за съжаление не САЩ ни докара демокрацията, защото тогава щеше да бъде истинска демокрация, а не като сегашната псевдодемокрация! Защото това което се случи на 10.11.1989г. беше дворцов преврат, едните комунисти смениха други и това беше замислено от Кремъл и беше осъществено от ДС под диктовката на КГБ, просто комунизма фалира и комунистите решиха да се преустроят в капиталисти или да се случи т. н. ПЕРЕСТРОЙКА! Създадоха си опозиционни партии СДС, ДПС
275
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Комунисти - трънкиАйде, айде, били някога комунисти. Кой въведе плоския данък?Стъпаловидния данък е приоритет на либералните капиталисти - така преразпределят от средната класа на бедните а техните доходи от акции и дивиденти не се облагат или се облагат символично. Да се въведе стъпаловиден данък както на запад където всеки от 3-4хил евро заплата нагоре плаща 50% данък в България значи тези които взимат повече 1500 лева заплата да им взимат половината, тези с 100 лева по малко и т.н.
274
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 327Mи получавай повече бе, кой те кара да живееш на социални помощи ?
273
3
 
4
 
! Отговори
Снабдяване преди 7 години
До юбералес относно, че нямало какво да се купи в магазина при соцаАу! Щот сега има! Убедена съм, че ако изринем от търговската мрежа всички ония храни, на които ... абе, нещо им има, ще се изправим пред почти празни рафтове. Сега някои храни са направо вредни. Другите стоки също са предимно китайски и ала-бала ***. Тук-таме има качествени стоки, но то и по време на соца пак така имаше. Сега гледаш пълни рафтове, но не може да се каже, че като цяло снабдяването е по-добро.
272
1
 
4
 
! Отговори
Комунисти - трънки преди 7 години
До до 316Айде, айде, били някога комунисти. Кой въведе плоския данък? Кога не са услужили на олигарсите във вреда на бедните и средните? Какво ляво има в тази "левица", какво социално? То ако имаше таквоз у тях, нямаше да загробят 100-годишна партия.
271
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До юбералесПрез комунизма получаваш 250лв. заплата, и понеже няма какво да си купиш от празните магазини, си вкарващ парите в банката.При евроатлантизма получаваш заплата 450 лева и като платиш тока, водата, парното и наема и не остава нито лев да си купиш нещо от пълните магазини, а не дай си боже да се разболееш и трябва да гладуваш за да си купиш лекарства.
270
1
 
7
 
! Отговори
Принцове и просяци преди 7 години
До до 299 относно че 500 вземали в Министерския съвет, а хората масово вземали 150-180Но дори да имаме предвид годините, когато мнозина вземаха 150-180, нали разбирате, че министрите не са били кой знае колко облагодетелствани с 3 пъти по-високи заплати? А тогава частници нямаше, министрите бяха най-високо платените и други като тях. Не е кой знае каква ножица между бедни и богати, има чувствителна разлика, да, но пропаст между тях няма. Не съм за изравняване, но сега има свръх бедни и богати.