Обща валута на Варшавския договор: Мит или реалност?

Това е по-скоро една сензация, смята проф. Искра Баева
Обновена: 25 авг 2016 12:22 | 25 авг 2016 12:14, Екип на Bloomberg
53
Обща валута на Варшавския договор: Мит или реалност?
Снимка: flickr

Планове за това какво ще стане при война между Варшавския договор и Северноатлантическия пакт безспорно е имало. Идеята за обща валута обаче е по-скоро сензация, която се вписва в сегашния конфликт, заяви историкът проф. Искра Баева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Трудно мога да си представя, че в превзета и окупирана Западна Европа би се въвела валутата злота. Това е интерпретация, която е обърната към днешния конфликт, а не в миналото", допълни тя.

Още по темата

По думите й актуалната през последните няколко дни тема отваря въпроса за това дали в миналото СИВ е имал планове за създаване на единна валута, каквито планове се реализират при западноевропейската интеграция с еврото.

"Архивни документи показват, че е имало такива идеи", заяви Баева.

Според нея въвеждането на единна валута в много държави, дори в такива, които са обединени като ЕС, поражда много проблеми.

"Идеята, която продължава да се дискутира и с Brexit, е ЕС да се федерализира и да се затегнат връзките между държавите, следвайки модела на САЩ. Само че има едно огромна разлика – първо САЩ са единна държава и второ – те се създават от колонии, а не от самостоятелни държави. Докато в ЕС членуват както държави със стара и велика история, така и малки държави. Но дори в по-малките държави национализмът не само, че не отминал, а се завръща", каза още Баева.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Гиганта преди 7 години
Нечестно е да се сравнявят сраните от ЕС и тези от СИВ !!! Едните са имали колонии в продължение на 400 г. и на гърба на тях са си направили стандартът!!! Пък и повечето не са водили дълги и тежки войни! А от другата страна какво има ??? Има САМО една страна --- СССР! И то след тежка война и като капак още няколко държавици, които да дърпа! това е положението- СССР, Полша, Чехословакия, Унгария, Румъния, България, ГДР, Монголия/още във феодализъм/ и Куба ! И срещу тях -- целият свят !!! Факт !
22
2
 
3
 
! Отговори
Ало-о-о преди 7 години
До Анонимен 18 От къде ги измисляте тези глупости ,че България била на 27 място по стандарт на живот? Ние да не сме без мозък и да не помним че и при соца бяхме най бедни в Европа и в соц лагера.След нас беше само Албания.Взимат от печелившите предприятия и дават на губещите да имитират че няма безработица , а всички бяхме работещи бедни.Вместо един човек да върши дадена работа за 1 000лв, назначавот 5 човека по 200 лв.На това ли казваш силна икономика?
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за неграмотници са измислили тази щуротия? Варшавският договор беше военен съюз. Имаше и икономически - СИВ, той беше доста по-широк като участие. там си имаше единна валута - "преводна рубла" се наричаше. Аман от нескопосаници.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
въпросът за валутните планове на ВД изобщо не е от значение днес. А безумните заводи "Кремиковци", Радомир, Химмаш, Тежко машиностроене - Русе, азотно-торовите комбинати и содите си бяха част от съветската империалистическа военна доктрина. Част от тила за СА, тръгнала да завзема южната част на Европа.
19
6
 
7
 
! Отговори
дядо Станоико преди 7 години
Много надъхани демократи има тука бреи.Еее първо си обършете устата от млякото на мама ,създаите семеиства,въспитаите 2,3 деца,научете добре българската и световна история,но не фалшивата и тн и тн докато наи накрая остареете и живота ви е направил знаещи и можещи и тогава ще разберете че не всичко което се плямпа е верно и служи на политическите интереси на световните сили за господство криеики се зад думата ДЕМОКРАЦИЯ
18
0
 
4
 
! Отговори
152 преди 7 години
До цензуриращите: - Защо премахвате "***"от коментарите, когато става конкретно въпрос за тях, а и няма нищо обидно в това от десетилетия обръщение, наложило се към този индийски етност не само в България, но и в Русия, Румъния, Унгария и въобще навсякъде?
17
5
 
7
 
! Отговори
152 преди 7 години
До До 11Тъпанарски, защо на всичко модерно и демократично в момента му лепват едно "ретро" от времето на социализма, и то с истински кадри от него време.Така, че тогава съвсем друго се случваше - нямаше *** навсякъде, имаше работа, образование, здравеопазване, зимувания и летувания, а и в чужбина, извън соца, се ходеше, и т.н.Не се напъвай да търсиш теле под вола с евро-антлантическия си сбъркан мозък!
16
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 33 преди 7 години
Като говориш криволици и си самовнушаваш разни неща сигурно ти става по-леко да преживяваш , нали?
15
3
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 27 преди 7 години
Абе то и слънцето се разпада, ама ще отнеме милиарди години още. Така че съм сигурен че един ден няма да има ЕС. Ама той издържа 60 години досега, докато СИВ изкара 20-на.
14
4
 
4
 
! Отговори
Байлов преди 7 години
Аз пък се чудя защо СИВ не изяде ЕС, а стана обратното?
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички сте еднакви и комунисти и евроатлантици! За нищо не ставате!
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обща валута на Варшавския договор: Мит или реалност? ....da ne se okaze BUDESTE, sled sriva na kravarskia BALON...
11
4
 
7
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Гледам тук доста специалисти и разбирачи. Посочете кое е това хубаво нещо което се е случило в и за България и българския народ ?Освен свободата да говорим
10
5
 
8
 
! Отговори
Pinochet преди 7 години
В тоя момент НАЦИОНАЛИЗМА и единствено той ще се окаже спасение за европейските държави. КОлкото по скоро дойде на власт, толкова по малко ще са негативните последици от ТОЛЕРАСТИЯТА
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега при демокрацията никой не ни тъпче както ни газеха комунистите 45 години, сега при евроатлантизъма и при американско парньорство сме свободни да ходим на запад да им чистим улиците когато тук няма работа и съдия изпълнителят ни изхвърли от жилището за неплатени сметки. Свободата Санчо е най-висшето благо което Бог е дал на човека.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Днешната опорна точка медали ли е, гледам пак 4 + има коментара ти, петият на море в Крим да разбирам?
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВаршавският договор е преди всичко политически съюз, който остави България от страната на победениете, а Гърция - на победителитеДо 80та година Гърция на страната на победителите по стандарат на живот беше много по назад от победена България, Гърция беше бедна страна в сравнение с България която имаше среден европейски стандарт на живот. Едва като я приеха в ЕС наляха стотици милиарди за да покажат на изчочния блок колко е добре в ЕС - но резулгата го въждаме днес в Гърция.
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Варшавският договор е преди всичко политически съюз, който остави България от страната на победениете, а Гърция - на победителите
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При СИВ и Варшавския договор българия обираше златните медали на олимпиадите - Москва на 3то място по медали, Сеул 7мо място, Монреал 7мо място. А днес при евроатлантизма и под американско партньорство едва 65то място и се радваме на 1 бронзов медал - смех.
4
11
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
*** бяха измислили начин да прилапат мизерните заплати на хората работещи в пясъците на Сахара,даваха едни хартийки/бонове/ приличащи на билет за лунапарк да си пазаруват в кореком, а доларите потъваха незнайно къде.Това беше част от измамата наречена светло бъдеще.