Голямото завръщане на Саркози

Доскоро считан за политически “мъртвец”, бившият президент изглежда отново е в голямата игра
27 авг 2016 21:00,
26
Голямото завръщане на Саркози
Снимка: архив, Ройтерс

Когато Никола Саркози се провали в опита си за нов мандат като президент през 2012-а година, французите решиха, че този човек повече няма да бъде начело на държавата. Самият той обеща да се оттегли от обществения живот.
 
Но това никога не е звучало правдоподобно, пише сп. “Икономист”. И ето че тази седмица Сарко обяви това, което не беше особена изненада – ще се бори за номинация за кандидат-президент на своята партия. Към момента той изостава от вътрешнопартийните си опоненти, но да подценяваш Саркози доста често е голяма грешка.

Консерваторът обяви официално намеренията си от страниците на своята нова книга “Всичко за Франция”, излязла на пазара преди няколко дни. Ден по-късно Саркози вече говореше на митинг пред свои поддръжници с обещания за ниски данъци, по-твърда позиция срещу имигрантите и тяхната интеграция и срещу каноните на исляма.

От “Икономист” отчитат, че за момента шансовете на Никола Саркози да спечели републиканската номинация и впоследствие да се върне на президентския пост не са големи. Всички социологически проучвания сред дясноцентристите сочат за категоричен победител Ален Жупе – бивш премиер, който е считан за далеч по-умерена и не толкова противоречива политическа фигура.

При все това Саркози е майстор на изненадващите обрати. През 1995-та година той подкрепя губещия кандидат за президент Едуард Баладур, а през 99-та година начело на партията си записва отчайващите 13% на евроизборите. Още тогава Сарко е обявен за “приключил” с политиката. Но ето че само 8 години след това той се озовава в Елисейския дворец, начело на един от световните лидери.

В последните години името му беше замесено в редица корупционни скандали и дела за злоупотреби със служебно положение, но Саркози към момента се измъква напълно “сух” от всички обвинения.

Бившият президент е пресметнал очевидното – след 18 месеца на ужасяващи, кървави терористични атаки, французите са готови за президент с твърда ръка. Саркози нееднократно е показвал, че е не се свени да прилага крайни мерки по отношение на ислямските канони – историята помни, че той собственоръчно създаде министерство на националната идентичност.

За разлика от далеч по-либералния Жупе, Саркози залита в риториката на ултранационалистите, водени от Марин Льо Пен. Кандидат-президентът, например, иска забрана за бурките в университетите (те вече са забранени в началните и средните училища), както и превантивно задържане на всеки, който е посочен като “опасен” от службите за сигурност, независимо дали има конкретни обвинения или не.

Идната седмица е началото на учебната година във Франция. Извънредното положение в страната остава в сила. В тази напрегната обстановка политическата ситуация се мени с резки амплитуди и прогнози трудно могат да се правят.

Има изгледи обаче, че първичните избори на републиканците ще са по-решаващият вот в сравнение с президентския. Защото противник на републиканския кандидат догодина почти сигурно няма да е социалист, а Марин Льо Пен. При такъв избор републиканци и социалисти вече са доказали, че могат да се обединят и да не допускат крайнодесен президент.

Така че битката на Саркози вече е в разгара си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
напишете сакози racial inbreeding и си помислете пак, горко на тия дето му верват
11
0
 
2
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
На Саркози мястото му е в затвора...за съжаление такива като него въобще не ги съдят... Интересно сега от кой ли е взел пари за избори,...може би от краля на Саудитска арабия....
10
0
 
2
 
! Отговори
х преди 7 години
Сега ще ни върне цветнокожите!За съжаление.
9
1
 
7
 
! Отговори
този преди 7 години
пудел на американски президенти, този разрушител на суверенни държави, от които преди това е имало само изгода - за мен е мерзавец.
8
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мястото на саркози е при кадафи.
7
9
 
5
 
! Отговори
Не става! преди 7 години
Не, няма да успее!
6
4
 
6
 
! Отговори
Саркози,българофоб преди 7 години
това е
5
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Карла Бруни му е жена и това го прави печеливш кандидат. Точка.
4
6
 
20
 
! Отговори
очаквайте преди 7 години
завръщането на хитрото еврейче
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сарко ще спечели, летс вейт анд си.
2
2
 
7
 
! Отговори
гайбаньоориджинал преди 7 години
До ПрофесорАха именно!
1
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излезна от Нафталина и започвайки да развява"байрака на национализма"-пишман политик.