Европейски медии: Дилма Русеф се бори до последно

Тя сравни процедурата по импийчмънт с военните трибунали
30 авг 2016 10:07, Елка Василева
6
Европейски медии: Дилма Русеф се бори до последно
Дилма Русеф. Снимка: Reuters

След дни Партията на трудещите се на бразилския президент Дилма Русеф може да бъде свалена от власт от Сената на страната, но Русеф продължи борбата, както може да се очаква от човек, който в миналото е бил марксистки партизанин, пише британският в. "Гардиън", коментирайки процеса за импийчмънт.

Самата Русеф сравни процедурата с военните трибунали, които са я изпратили в затвора, и продължава да твърди, че е жертва на държавен преврат.

Противниците на бразилския президент обаче използваха явяването й пред Сената, за да повторят твърденията си, че процесът срещу нея съответства на Конституцията и цели да се определи дали тя е злоупотребила с властта си, посочва британското издание.

Още по темата

Проточилият се политически процес парализира правителството, засенчи подготовката на олимпийските игри и подкопа усилията за борба срещу рецесията на най-голямата икономика в Латинска Америка, отбелязва в. "Гардиън".

Много бразилци са уморени от дрязгите в столицата, но историците вероятно ще разглеждат вчерашното заседание на Сената като ключов момент в свалянето на Партията на трудещите се от власт, въпреки че тя не е губила избори от 2002 г., подчертава британският вестник.

Русеф може да няма шансове да се възстанови, но тя използва речта си, за да подложи на остра критика някои от участниците в свалянето й, пише в. "Гардиън". Тя обвини бившият председател на долната камара на парламента Едуардо Каня в изнудване и изпълняващия длъжността президент Мишел Темер - че е откраднал поста й, избягвайки преките избори, посочва британското издание. Но дори съюзници на Русеф смятат, че тя няма особени шансове да избегне импийчмънта, отбелязва вестникът, цитирайки сенатор Ото Аленкар от Социалдемократическата партия.

Русеф възприе нарочно войнствен тон, избягвайки техническите подробности по обвинението си, пише френският в. "Монд". Почти театралното й поведение имаше за цел по-скоро да се погрижи за биографията й, призовавайки общественото мнение за свидетел, отколкото да промени резултата, пише френското издание.

Импийчмънтът слага край на модела на една остаряла левица, отбелязва в. "Монд", въпреки че обвиненията в държавен преврат и нарушаване на демократичните правила карат част от сенаторите да изпитват неудобство. Цитираният от изданието сенатор Кристовам Буарке от Демократическата работническа партия обаче заявява, че е разочарован от левицата, която според него е станала арогантна и отказва да признае грешките си. Според Буарке импийчмънтът на Дилма Русеф ще сложи край не само на нейното управление, но и на модела на остарялата левица, която отказва да се обнови, пише в. "Монд".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.