Всички гонят своите интереси, а не тези на Сирия!

US медии: В Сирия съюзниците на САЩ се бият и помежду си
Обновена: 30 авг 2016 16:57 | 30 авг 2016 16:52, Елка Василева
16
Всички гонят своите интереси, а не тези на Сирия!
Снимка: архив, Reuters

Подкрепяни от Турция и САЩ сирийски бунтовници се приближиха вчера към позициите на поддържаните от САЩ кюрди в Северна Сирия само ден след като Пентагонът призова американските съюзници да спрат да се бият помежду си и да концентрират своите усилия срещу групировката "Ислямска държава", пише американският в. "Вашингтон пост".

Напрежението се повишава от началото на турската офанзива в Сирия миналата седмица, отбелязва американският ежедневник. Турция се бори с бунт на кюрдите на собствената си територия и отдавна изпитва опасения, че сирийските кюрди може да се опитат да създадат независима държава близо до границата, като свържат два кюрдски анклава в Северозападна Сирия. Анкара се опасява, че това ще насърчи стремежите на кюрдите в Турция към самоопределение, коментира "Вашингтон пост".

Още по темата

САЩ са притиснати между исканията на двама от ключовите си съюзници. Турция е жизненоважен съюзник в НАТО, а кюрдските бойци изиграха жизненоважна роля в отблъскването на „Ислямска държава“ по време на петгодишната гражданска война в Сирия. Най-големите страхове на Вашингтон са, че неприязънта между тях може да доведе до отклоняване на ресурси и внимание от борбата срещу "Ислямска държава", отбелязва американското издание. САЩ подкрепят турските искания за изтегляне на кюрдските сили, но внимават да не отблъснат Сирийските демократични сили, подчертава вестникът.

Турция смята кюрдите за враг номер едно, пише друг американски ежедневник - "Ню Йорк таймс". Подкрепяните от нея сирийски бунтовници се озоваха в положението да се бият срещу кюрди, които също като тях смятат за свои основни врагове сирийското правителство и "Ислямска държава". Въпреки надеждите, възлагани на новата офанзива, това показва отново, че дори бунтовниците, които се бият срещу Асад и "Ислямска държава", продължават да са зависими от поддръжници, които не споделят изцяло целите им, коментира изданието.

"Всички гонят своите собствени интереси, а не тези на Сирия", заявява Саадедин Сома, бивш майор от сирийската армия и част от бунтовническа група, получила турска подкрепа, цитиран от в. "Ню Йорк таймс". "Проблемът е същият навсякъде в Сирия", добавя той и подчертава, че в един идеален свят групи като неговата, които се противопоставят на правителството в Дамаск, "Ислямска държава" и Ал Кайда, биха се обединили в единна сила. Те биха се сражавали срещу правителството и всички екстремистки организации, за да запазят институциите на сирийската държава за бъдещето. Вместо това, казва той пред американския вестник, "фракциите ще зависят от външни сили, които ги подкрепят, и ще продължават да се бият едни с други и това може да отнеме години".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: сащТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сирия е суверена държава, а Асад е избран от народа на Сирия. Тези, които се месят във вътрешните дела на страната без негова покана са агресори, а не потдръжници на някакъв вид демокрация. Нещата са прости и ясни.
11
2
 
15
 
! Отговори
Marin преди 7 години
Няма да отнеме години, драги. Скоро ще ви смачка Асад
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11Глупости и лъжи ....
9
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До скоро......така по лесно Русия ще се справи с терористите....Руснаците се държат в Сирия все едно са на сафари. получили са лиценз за отстрелване на определен броя сирийски жени и деца и си ги отстрелват. Като лъжат, че това не е вярно. На за 11 месеца успяха да избият над 4500 жени и деца.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРусия се опитва да върне баланса, обаче няма интерес да се намеси по-решаващо-----------Няма и сили да го направи.
7
5
 
12
 
! Отговори
скоро преди 7 години
Нека съюзниците на САЩ се избият по между си така по лесно Русия ще се справи с терористите....
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те щото американците са там за да защитят Сирия. Или пък руснаците. Голяма смешка написахте
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато от години се опитваш да свалиш правителството в Сирия с всякакви средства, в това число обучение и снабдяване с оръжие на всякакви групи имащи най-различни интереси, то какво очакваш да се получи? - ХаосИ колкото по-близо до Европа и до Русия е този хаос, толкова по-добре.Това е политиката на САЩ, без хаос и войни долара отива в историята а заедно с него и така наречената Световна финансова система, тоест глобалното господство свършва.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми много ясно! Баси глупавото заключение. Как да е иначе?
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами какво пречи Сирия да си гони нейните интереси?
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха -то това не е случайно постигнато а е целенасочено.Стига са се представяли като големия батко с ум на малко дете -дето все не знае какво ще се случи ако бръкне в огъня с пръчката.
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Войната в Сирия е война на изтощение. Това не е ВСВ, където има директни битки и блицкриг. Тук по-скоро краят зависи от това коя голяма държава ще спре финансирането на своите терористи.Русия се опитва да върне баланса, обаче няма интерес да се намеси по-решаващо. Нейната роля в момента е достатъчна за да закрепи Башар Асад, което е добре, защото като гледам какви искат да идват на неговото място.. а още по-жалко е, че тия ислямисти са подкрепяни от Турция и САЩ.