FT: Нараства разривът между капитализма и демокрацията!

Ако икономиката закъса, мнозинството може да предпочете авторитаризма
31 авг 2016 12:52, Елка Василева
18
FT: Нараства разривът между капитализма и демокрацията!
Снимка: архив, Reuters

Лондонският финансов всекидневник Financial Times публикува статия за нарастващия разрив между капитализма и демокрацията. Според автора "бракът" между либералната демокрация и глобалния капитализъм не може да се смята за даденост, което става все по-явно в съвременния свят.

Това се потвърждава и от политическите процеси, протичащи в ключовите демократични страни, и намира израз в президентските кандидатури на авторитарни политици.

Не може да се приеме за непоклатимо правило това, че успехът на политическите и икономическите системи в западния свят беше притегателен пример за всички останали страни в продължение на четири десетилетия, отбелязва вестникът.

Авторът признава, че има естествена връзка между либералната демокрация, разбирана като комбинация от всеобщо избирателно право и утвърдени граждански и лични права, от една страна, и капитализма с правото свободно да купуваш и продаваш стоки, услуги, капитал и собствения си труд - от друга.

Между демокрацията и капитализма обаче се поражда напрежение, което все по-ясно излиза наяве, се казва в статията. Демокрацията е егалитарна, т.е предполага равенство, а капитализмът е неегалитарен, поне що се отнася до резултатите. Ако икономиката закъса, мнозинството може да предпочете авторитаризма, както стана през 1930-те години.

Ако пък икономическите резултати станат твърде различни за отделните индивиди, те могат да превърнат демокрацията в плутокрация, подчертава Financial Times.

Ако искаме да се запази легитимността на нашите демократични политически системи, икономическата политика следва да бъде ориентирана към защита на интересите на мнозинството, а не на малцинството. На първо място следва да се постави гражданството, пред което политиците да се отчитат. Ако не успеем да направим това, фундаментът на нашия политически ред вероятно ще "поддаде", което няма да е добре за никого. Бракът между либералната демокрация и капитализма се нуждае от обгрижване и не може да се смята за нещо дадено веднъж завинаги, предупреждава британският всекидневник.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Кики преди 7 години
До анонимен 13 Ти говориш чисто теоретично, но на практика не е така. Думата Демокрация е измислен термин,който уж означава стриктно спазване на закона. От както свят светува никога не са се спазвали стриктно законите. Все едно да се спазват десетте божи заповеди.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Кикикак тогава богатите по света са натрупали капиталите сиКато са накарали и платили на политиците да направят удобни закони. Законно не означава и морално, капитализма е дълбоко неморален и основата му е наивитета на бедните.
9
0
 
3
 
! Отговори
Ай стига бе, преди 7 години
Много некомпетентни журналисти бе, капитализма може да се сравнява със социализъм /държавен капитализъм/ или комунизъм. Разликата е в отношението към частната и държавната собственост.Демокрацията и диктатурата са системи на управление на обществото, диктатури има и в капиталистически държави, както и демокрация в социалистически.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Признава се , че капитализмът не е вечен . Видяхме , че социализмът не е победил напълно и окончателно . Тази лъжица е твърде малка за голямата уста . Няма вече кого да лъжете с идеологически фокуси .
7
1
 
5
 
! Отговори
Кики преди 7 години
До анонимен 8Казваш, че Демокрацията означава равенство пред закона. Ами как тогава богатите по света са натрупали капиталите си, ако наистина са били равни пред закона? Или трябва да си спомним :Не ме питай само за първият милион.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Капитализма, комунизма и демокрацията са с родоначалник_ евреите.
5
2
 
6
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До Кой да чете?Томас Мор е престъпник противопоставил се на независимата национална църква и освобождението на Англия от папско робство - папата е искал непосилни данъци и е тормозел владетелите. Заслужено е обезглавен за деянията си.
4
2
 
5
 
! Отговори
ivan преди 7 години
Какви елементарни размишления...
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Четете истори и ще разберете как от еднолично управление буржоата са взели властта и са започнали да грабят. Тогава при смяна на цар/крал един е оставал без глава, а сега ги привикват като консултанти. От референдума на Слави, колкото и *** да е, премахнаха най-важното - броя на депутатите.
2
4
 
16
 
! Отговори
Площад на Съгласието преди 7 години
Управление на Народа, от Народа и за Народа! Не банкянска тиквокрация!
1
1
 
20
 
! Отговори
Кой да чете? преди 7 години
Основната причина на всички пороци и беди това е частната собственост и обусловените от нея противоречия на интересите - на личността и в обществото, на богатите и бедните, на разкоша и нищетата. Частната собственост поражда престъпления, които не могат да се спрат с никакви закони и санкции. Томас Мор, шериф на Лондон. През 1517 усмирява Лондон, където избухват масови бунтове против чужденците. После става лорд-канцлер. Един от основоположниците на комунизма.