Политиката на САЩ в Сирия се крепи върху опасен разлом

САЩ градят военните си планове върху турско-кюрдската вражда
31 авг 2016 21:50, Елка Василева
153
Политиката на САЩ в Сирия се крепи върху опасен разлом
Снимка: архив, Reuters

Американската военна офанзива за превземане на столицата на "Ислямска държава" - Ракка, може да бъде забавена заради крайно неприятните военни сблъсъци между Турция и сирийската кюрдска милиция, известна като СЗН ("Сили за защита на народа").

За съжаление това е класическа близкоизточна ситуация, при която недоверието между регионалните играчи взема връх над общите им интереси в борбата срещу терористичната "Ислямска държава". И, също за съжаление, това е ситуация, която илюстрира уязвимостта на сирийската политика на САЩ, които градят военните си планове върху коварния разлом на турско-кюрдската вражда, пише Дейвид Игнейшъс, в. "Вашингтон пост".

В разплитането на тази сага нека започнем със сирийските кюрди. Според американски военни експерти те последователно се показват като най-мощната сила в борбата срещу ИД. Прогониха джихадистите от Кобане след ожесточени сражения през 2014 и 2015 г.; през февруари превзеха град Шадади, източно от Ракка; този месец завършиха обкръжаването на Ракка, превземайки Манбидж на север.

Още по темата

Аз се срещнах с някои кюрдски бойци през май в таен американски тренировъчен лагер в Северна Сирия. След като чух легенди за тяхната храброст, можах да си обясня защо наставниците от американските Сили за специални операции се отнасят с такова дълбоко уважение към СЗН и защо те виждат в тази милиция (и в нейната "шапка" - Сирийските демократични сили) гръбнака на предстоящата кампания за превземане на Ракка.

Американската стратегия обаче винаги е "замазвала" една фатална слабост: Турция смята СЗН за крило на Кюрдската работническа партия (ПКК), която според нея е терористична групировка. Турция стисна зъби и се съгласи САЩ да предприемат бомбардировъчни полети от военновъздушната база в Инджирлик в подкрепа на СЗН и позволи на тази кюрдска милиция да щурмува Манбидж през май. Но беше ясно, че в един момент тази стратегия, изградена на твърде нестабилна основа, ще изгърми.

Фитилът беше подпален от неуспешния опит за преврат в Турция миналия месец. На 24 август, без да предупреди САЩ, Турция започна офанзива в Сирия не само срещу джихадистите от ИД в Джараблус, но и срещу сирийските кюрдски бойци в най-малко осем села южно от града. Усложнявайки още повече нещата, Турция включи в офанзивата си тренирани от ЦРУ бойци от бригада "Султан Мурат". Така американски протежета се оказаха в битка един срещу друг.

И взаимните обвинения започнаха не на шега. Турците настояват кюрдите да се изтеглят от Манбидж и на изток от Ефрат; кюрдите искат турските сили да се изтеглят северно от Джараблус, край границата с Турция.

Демонстрирайки малко близкоизточен политически прагматизъм, вицепрезидентът Джо Байдън, застанал до турски официални лица (при визитата си в Анкара), обяви подкрепа за тяхното нахлуване в Сирия и за искането им СЗН да се изтеглят от Манбидж.

Какво следва? Не е изненадващо, че лидерите на СЗН казаха на служителите от Пентагона, че докато турците не се изтеглят, участието на кюрдите в планираната офанзива срещу Ракка е под въпрос. За нещастие няма друга сила, която да може да превземе столицата на терористите в близко време. Което означава, че крайният резултат може да бъде "отлагане на екзекуцията" на ИД.

Вярно е, че сирийските кюрди може би надхвърлиха териториалния периметър на земята на своите предци, която те наричат "Роджава", но го сториха с мълчаливо американско поощрение.

И това е част от един повтарящ се исторически модел: през миналия век западните сили неведнъж са използвали кюрдски бойци, когато това е служело на техните цели, а после са ги изоставяли, когато съседните страни са възразявали. Така стана след 1918 г., когато съюзниците (победителки в Първата световна война) пренебрегнаха обещанието на американския президент Удро Уилсън за създаване на кюрдска държава. Или пък през 1947 г., когато Иран унищожи кратко просъществувалата Махабадска република. Както и през 1975 г., когато иранският шах позволи на иракския лидер Саддам Хюсеин да се разправи с кюрдите въпреки тайните обещания на американците за подкрепа.

Кюрдският лидер молла Мустафа Барзани каза на моя колега от "Вашингтон пост" Джим Хоугланд през 1973 г.: "Америка е твърде велика сила, за да предаде малък народ като кюрдите." В какво заблуждение се оказа той!

По-честен израз на американската политика бе коментарът, приписван на тогавашния държавен секретар Хенри Кисинджър: "Не трябва да бъркаме тайните операции с мисионерска работа".

Как могат Съединените щати да поставят на здрава основа завършването на кампанията срещу ИД? Вашингтон трябва да помогне за създаване на система за управление след разгрома на "Ислямска държава". Той трябва да подкрепи подновяването на мирните преговори между Турция и ПКК, а също да заяви ясно, че единственото трайно решение е федерализъм, който може да даде на кюрдите, сунитите, шиитите, тюркмените и други малцинства чувство за собственост и контрол в Сирия и Ирак.

Американската военна сила не може да спаси една къща, изградена върху плаващи пясъци. Преди да преминат в настъпление за прогонване на ИД от Ракка, САЩ трябва да формулират ясна рамка на споразумение със съседните държави за това какво ще последва.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: кюрдиСАЩТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
3
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
ЗАЩО ИЗБЯХА РУСНАЦИТЕ ОТ СИРИЯ ??????И ЕДНО СЕЛО НЕ ПОСМЯХА ДА ПРЕВЗЕМАТ :))))))))))----------Не са, те никога не са си тръгвали оттам, въпросът е защо вие не можахте за 5 години да победите Сирийскат Армия при положение, че за това време изпратихте над 50 000 терористи там?
42
0
 
1
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
ИМАШ ГОЛЯМА ГРЕШКА, ПЕТРОЛЪТ Е ЛУПЕН ЗАКОННО ОТ ИРАК - ИРАКСКИ КЮРДИСТАН,----------Не е вярно, Ирак е доста далече от Джераблус, виж картата, от северен Ирак т.е Кюрдистан вие полунезаконно отново купувате петрола на Барзани, а за Джераблус виж сатетлитните снимки как идва от Арак, южен град богат на петрол в сирийската пустиня.
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЩО ИЗБЯХА РУСНАЦИТЕ ОТ СИРИЯ ??????И ЕДНО СЕЛО НЕ ПОСМЯХА ДА ПРЕВЗЕМАТ :))))))))))НАПЪЛНИХА ПАМПЕРСИТЕ И СЕ ПРИБРАХА В РУСИЯ ДА СИ КУПЯТ НОВИ :))))))))
40
1
 
1
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
До АнонименКюрдите никога не са били подкрепяни от Русия, защото Иран и Сирия са негови съюзници. Путин не се е мазнил на никого, вие от м. Януари се опитвате да се договорите с Русия, а султан, който две седмици се кри от преврата и стоя в Цариград вместо да се върне в столицата си Ангора за какъв султан ми говориш, че е ?
39
0
 
4
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
В кома ли си? Путин и Ердоган се договориха, Турция да влезе в Сирия-----------Представи си това ми е известно преди теб, аз ти говоря за заклинанията на джуджето Давутоглу, който шутирахте колко лош е Асад и как трябва да подкрепяме терористи срещу законното правителство. Азаз бил турски град, северна Латакия и тя била на Турция, Алепо половината и то... само че като се събудихте от неоосманистките брътвежи и ВКС на Русия вече ви бомбандираше позициите!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Су 34ИМАШ ГОЛЯМА ГРЕШКА, ПЕТРОЛЪТ Е ЛУПЕН ЗАКОННО ОТ ИРАК - ИРАКСКИ КЮРДИСТАН,ДОКОЛКОТО СНИМКИТЕ НА ЧИЧО ТИ ПУТИН, НАМЕСИ СЕ ДАЖЕ И ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ИРАКСКИ КЮРДИСТАН И КАЗА , ЧЕ СНИМКИТЕ НА ПУТИН НЕ СА ОТ СИРИЯ , А ОТ ТЯХНОТО КПП В ИРАК И ВСИЧКО Е АБСОЛЮТНО ЗАКОННО,СТИГА СЪС СТАРИ ПРИКАЗКИ И ИЗТЪРКАНИ МАНИПУЛАЦИИ И ФАЛШИФИКАЦИИ :)))А МЕДУ ДРУГОТО , ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА НЕФТ ОТ ИД АРЕСТУВАХА ПРИЯТЕЛЯ НА ПУТИН - ШАХМАТИСТ, НЕ МУ ПОМНЯ ВЕЧЕ ИМЕТО -ВСИЧКО Е ДОКАЗАНО :))))))
37
2
 
1
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
До турчинЗначи няма какво да ми спориш как си превзел Джераблус за два часа, ортаците с които си търгувал 5 години са се измели предварително оттам.
36
1
 
3
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
За кво да се пукам, че легнахте по очи на Путин ли? Или че Русия ви развали заверата да окупирате Северна Сирия?
35
0
 
1
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
V ALEPO onzi den svobodnata siriyska armiya nanese smurtonosen udar na armiyata na ASAD unishtojeni sa desetki tankov----------Не си в час с военната информация пич, чети нещо различно от в. Хюриет.
34
2
 
3
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
КАТО Е БИЛ ПРАЗЕН, ЩО НЕ ГО ПРЕВЗЕХТЕ ??????????ПРАЗЕН АМА ДРУГ ПЪТ, НЯКОИ ТРУПОВЕ ОЩЕ СА ПОД РАЗВАЛИНИТЕ,-----------Ми ние се бием на други 20 фронта, въпросът е защо вие 5 години купувахте петрол от същата ИД на същото КПП?
33
0
 
2
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
До АнонименАми то коя държава изпраща съболезнования на близките по официален път до президента на друга страна, освен страна победена, молеща на колене за милост? Нали сте сиви вълци, много смели, биткаджии и т.н. измислици?
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Су 34КАТО Е БИЛ ПРАЗЕН, ЩО НЕ ГО ПРЕВЗЕХТЕ ??????????ПРАЗЕН АМА ДРУГ ПЪТ, НЯКОИ ТРУПОВЕ ОЩЕ СА ПОД РАЗВАЛИНИТЕ,НЕ СИ ПРАВЯТ ТРУДА ДА ГИ ИЗКАРАТ, А ИД КАТО ЧУЯТ ТУРЦИ И БЯГАТ ТА ПУШЕК СЕ ВДИГА, ЗНАЯТ ЧЕ ТУРЦИТЕ НЕ СА ЕВРОПЕЙЦИ,ТУБА БЕНЗИН И ОСТАВА ШЕПА ПЕПЕЛ, И ИЗЧЕВАШ БЕЗСЛЕДНО,ДА НЕ КАЖАТ ЧЕ ИМА ГЕНОЦИД, И АРАБИТЕ ДА НЕ СЕ СЪРДЯТ ЧЕ ТУРЦИТЕ ГИ ИЗБИВАТ, ТУРЦИТЕ НЕ СА ВЧЕРАШНИ, НЕ ОБЯВЯВАТ ЖЕРТВИТЕ, ИЛИ ОБЯВЯВАТ МАЛКА ЦИФРА :)))))))
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
KYURDITE OT PYD SIRIYSKITE KYURDI NOSQT EMBLEMA NA APTULLA OCALAN glavatarq na teroristite ot PKK,A AMERIKA e trugnala da gi zashtitava ,che ne sa bili teroristi,Amerika naistina poshturq
30
1
 
1
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
До АнонименНе са шепа бинтовници, а 30 000 групировка базирана из целия Идлиб и източно Алепо, само в града в момента се бият над 5 хиляди ислямисти.А вашата велика армия като тръбеше, че Северна Сирия й и принадлежи, защо праща терористи през границата, а не можа да победи Сирийската Арабска Армия?
29
2
 
3
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
ЗА ТЯХ ГР.ДЖЕРАБЛУС БЕШЕ ДЕТСКА ИГРАЧКА, ВЕЧЕ СА ПРЕВЗЕЛИ 400 КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРА СЪС 6 ТАНКА И ШЕПА СИРИЙЦИ :)))))))))))----------Да бе, нали ти казах, ако влезна и аз в празен град и за мен ще е детска работа. А колко са ви загубите в такъв случай, ако приемем, че в Джераблус е била една неописуемо тежка битка за толкова силната турска армия?
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ТУРЦИТЕ СА В НЕПРЕКЪСНАТА БОЙНА ГОТОВНОСТ И БОЙ СРЕЩУ ПКК,ОПИТЪТ И СПОСОБНОСТИТЕ КОИТО ИМА ТУРСКАТА АРМИЯ,ГИ НЯМА НИКОЯ ДРУГА АРМИЯ В СВЕТА"Ако бяха в непрекъсната бойна готовност, превратът нямаше да се задейства, а ако турската армия имаше уникален опит, военния преврат щеше да успее без засечки.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Су 34V ALEPO onzi den svobodnata siriyska armiya nanese smurtonosen udar na armiyata na ASAD unishtojeni sa desetki tankove i mashini,20 hilqdna armiya na umerenite buntovnici e pochti gotova da osvobodi ALEPO
26
3
 
3
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Само сянката на акера беше достатъчна....-----------А за сянката на Владмир Владимирович какво да кажем и то едва след 5 месеца санкции при всичките ви заклинания каква силна икономика сте. Егати империята! Чак и извинително писмо му написахте?!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Plana na Amerika beshe da se sazdade kyurdski rayon po cqloto protejenie na Siriyskoturskata granica i da zapushu turcite ot yug i turcite da nqmat vruzka s arabskiya svqt,no planovete im udariha na kamuk ERDOGAN direktno im kaza ili kyurdite se izteglqt i osvobodqt zagrabenite zemi ot arabite na iztok ot reka EFRAT ili shte budat unishtojeni i che turcite s teroristi ne pregovarqt,ultimatuma izticha
24
0
 
0
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
До АнонименА нищо, в Алепо сте пред обкръжение и пълен разгром на групировката ви, ***!