Обама няма да се извини, че иска достъп на медиите в Китай

Част от журналистите не бяха допуснати до приема на срещата на Г-20
70
Обама няма да се извини, че иска достъп на медиите в Китай
Снимка: БТА

Американският президент Барак Обама призна днес, че САЩ и Китай са имали "търкане" заради американското настояване за включване на медиите по време на срещата на върха на Г-20, но каза, че няма да се извини за подкрепата си за свободата на медиите, предаде ДПА.

"Ние мислим, че е важно медиите да имат достъп до работата, която вършим, да имат възможност да отговарят на въпроси", заяви Обама на форума на Г-20. "И не изоставяме ценностите и идеалите си, когато предприемаме тези пътувания", каза той.

Спорът за достъпа на медиите се разрази още с кацането на президентския самолет в китайския град Ханчжоу вчера. Група журналисти, придружаваща Обама, не беше допусната да се доближи, докато той слизаше от самолета, а китайски служител се развика на персонала на Белия дом да махне изцяло репортерите от пистата.

Представител на Белия дом каза на китаеца, че това е американският президент и това е американски самолет, затова американските журналисти ще останат. Китайският служител отвърна, като изкрещя: "Това е нашата страна".

Служителят също така се спречка с президентския съветник по националната сигурност Сюзан Райс и заместник-съветника по националната сигурност Бен Роудс, когато те се опитаха да се приближат до Обама.

Напрежението продължи днес, след като част от журналистите, движещи се с Обама, не бяха допуснати близо до приветствения прием на срещата на Г-20.

Макар че Обама определи като "извънредно продуктивно" посещението, при което той и китайският президент Си Цзинпин предприеха действия по промените в климата, двамата лидери се сблъскаха по редица политически въпроси, включително във връзка с териториалните спорове в Източнокитайско море.

САЩ също така дават ясно да се разбере, че няма да се поколебаят да изразят безпокойство пред Китай по различни въпроси, сред които тревогите за киберсигурността и нарушенията на правата на човека. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: КитайсащБарак Обама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
22
 
! Отговори
хехе преди 7 години
Америка губи силата си ......това е очевидно за всички по целия свят ....монополярният свят изчезва ...и Русия и Китай и Япония и Ю.Корея го искат .....Америка не е център на света и това го показват все овече държави в света .....Гледайте си кравите и амеериканския футбол в Америка и не се мешайте в нашата страна ...това ще елозунга на държавите следващите 10-20 години
16
16
 
8
 
! Отговори
Джукър преди 7 години
Какъв е този възторг, все едно са им накривили шапката на краварите?? Това ли са ви победите, ***? Как едно невъзпитано китайче се развикало..и душевния ви оргaзъм и в разгара си. Горките.99% от "фактите" и аргументите ви са лъжи и измислици, но поне изглежда, че вие си вярвате. Типично по руски :). И помнете края на краварите е близко и нямат какво да ядат и как да си платят дълговете хахахаххаахха
15
5
 
7
 
! Отговори
До Бай Мaнгал рософи преди 7 години
Какво ша да е това интензивно плюене като има всичко на всичко 12 коментара, повечето от които с по едно изречение. Нито дума за Русия, нито дума за Путин в тези 12 коментара.Докато се появи 13 с типичния плосък, елементарен грантаджийски коментар.И задължително с включените сакрални думички "Путин" и "Русия", които задължително трябва да присъстват за да бъде коментара платен.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DA SE KAJHE ISTINATA I DA SE NAPISHE STANA PO STRASHNO OT BOMBA. - PUTIN SATOVA CHERPI S SLADOLET, SHTOTO SNAE , DA SE NAGLASY.!!! SIGURNO I SNAE SASHTO?
13
11
 
7
 
! Отговори
Бай Мaнгал рософил преди 7 години
Колеги русофили! По-спокойно, да не скъсаме някой менискус от интензивно плюене по американския империализъм. Слава на Русия, слава на Путин!
12
2
 
13
 
! Отговори
Made in China преди 7 години
A на китайците им през оплождащия орган. Така добре ли е?
11
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той тоз е Нагъл като наш Бойко гледа те в очите подиграва ти се и никогаНе се ИзвиняваСигурно се мисли за Бог или нещо от сорта Като вождът Слънце от Банкя
10
5
 
33
 
! Отговори
Краварските дългове преди 7 години
Доколкото знам Китай няма проблеми с изхранването на населението си. Следователно, не Китай имат нужда от американските ГМО-та, а САЩ иматнужда от китайските стоки.САЩ първо да си платят дълговете, а след това да дават акъл за демокрация.
9
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китайският служител излезе по смел дори от наш ПлевнелиевАко имаше Пафчо среща с ОбамаЩеше чак собственоръчно да му постели червеното килимчето и да му подари Букет червени рози И да се кълне в вечна вярност и т.н
8
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този е по-нахален от самоковски цирей. Като не му харесва Китай да си ходи откъдето е. Същото казвам и на ромеите и арабелите: като не ви харесва - хващайте си пътя за у вас.
7
6
 
35
 
! Отговори
дц преди 7 години
Кои са тези медии на "свободата" г-н Обама???Да не би да намеквате за медиите на Двойните Стандарти от рода на:- CNN- Fox News- NBC- American Associated Press- BBC- Sky News- DWЗнаем ги бе, цял свят знае кой стои зад тях, чии интереси защитават и чии поръчки изпъняват!!!!Вервай ни!!!!!
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дръпнал му се е сакъза на Обама нещо от снимкатаИ за туй гледа като Ряпа
5
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хах, още със слизането от самолета са им дали да разберат, че не са си у дома и не са добре дошли на хамериканците ;)
4
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От тези. Ужким Американски Журналисти придружаващи Обама съм убеден че по голямата част от тях са тайни агенти и под.ли.зурковци
3
19
 
3
 
! Отговори
Киро преди 7 години
Анонимките дават акъл тука! Чиба, ***!
2
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отдавна някой трябваше да нарита американците. Трябва да са наясно с правилата,когато са на гости!
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представител на Белия дом каза на китаеца, че това е американският президент и това е американски самолет, затова американските журналисти ще останат. Китайският служител отвърна, като изкрещя: "Това е нашата странаКого трябва да слуша Китаецът в Случаят чиновникът от Белият дом който се опитва да се наложиИли протокола който трябва да се спази и за което му плащат