Фризьорка vs. хиджаб... Глоба от ?1000, може и затвор!

Норвежка коафьорка се изправя пред съда заради казус с клиентка
7 сеп 2016 18:43,
125
Фризьорка vs. хиджаб... Глоба от ?1000, може и затвор!
Снимка: архив Reuters

6 месеца зад решетките. Точно толкова ще трябва да излежи норвежка фризьорка, ако бъде призната за виновна.

Престъплението на 47-годишната Мерете Ходне е простичко - изгонила е жена от салона си, защото е носела хиджаб.

Всъщност цялата драма се е разиграла преди близо година - миналия октомври 24-годишната Малика Баян влиза в салона за красота на Мерете в Брин, Норвегия. Момичето искало да боядиса косата си, пише "Independent".

Мерете обаче отказала, с довода, че не иска да допуска "това зло" в своя салон. Освен това изтъкнала като довод и нежеланието да дискриминира мъжете, които би трябвало да бъдат изгонени от салона, за да може Малика да боядиса косата си.

Малика не останала длъжна и докладвала в полицията, а властите глобили фризьорката с фиш за 8 800 крони (около €1000). Тя обаче отказала да плати и затова й предстои да се изправи пред норвежкия съд.

Ако бъде призната за виновна за дискриминация, Мерете може да получи до 6 месеца затвор. Тя е решена, че ако съдът отсъди в полза на Малика, Мерете ще се обърне към Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Междувременно пред орвежка телевизия фризьорката обясни какво стои зад решението й.

"Страхувам се от тоталитарния символ, който е хиджаба, който твърди, че аз трябва да бъда убита и за мен е неестествено да осигуря добро обслужване в тази ситуация", обяснява Мерете пред Tv2.

"Както повечето хора знаят хиджабът задължава жените да не показват косата си пред мъже. А моят салон е смесен. Щеше да е дискриминация, ако бях изгонила мъжете от салона, само заради жена, която не може да показва косата си пред тях!", възмути се фризьорката.

"Злото е идеология на исляма, мохамеданството и хиджабът са символ на дази идеология, точно както свастиката за нацизма", каза още Марете.

Малика пък не й остава длъжна. "Притеснително е, че тя се отнася така с хората в свободна страна. Норвегия е моята страна. Тя говори, че ислямът потиска жените, но всъщност тя ме потиска!", отсича Малика пред същата телевизия.

Хиджабът е кърпа, която оставя лицето открито, но покрива косата. Освен това, за разлика от бурката и никаба, се предлага и носи в различни цветове и шарки. Носенето му обикновено е пример за по-толерантно мюсюлманско общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
9
 
! Отговори
liliya преди 7 години
Наглост, само това ще кажа! Никой в Европа не трябва да се съобразява с техните претенции. Като не й харесва, да се подстригва сама у дома си. Нека знаят, че вече сериозно взе да ни писва от тях и глупостта им! На който не му харесва, да не стои тук...като не могат да се съобразяват с християнските традиции в Европа-прав им път към мюсюлмаските държави. А това по-долу дето го пишете за забрадките, за монахините и т,н, няма ама нищо общо със случая, не се правете на приятно разсеяни!!
83
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога се намърдаха в континента, кога започнаха да го командват! Не може да се ощетяват другите клиенти за сметка на "дамата" от "благороден" произход и с "привилегии". Кой знае как й е изпилила нервите с наглостта си и претенциите и как я е провокирала ханъмата, та дано да стане скандал. Точно скандалите се търсят от мюслимите, чрез тях се налагат и защитават "правата" си, все са "ощетени" и всичките "права" за тях!!!
82
0
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 75 преди 7 години
От коментарите до тук трябва да си разбрал,че мнението ти не струва пукнат цент и никой не го е искал.Нашите жени не са ни подинени робини,така че имат право да си избират с кого да правят секс и на кого да приемат ласкателствата.Нашите жени не се зачулват като бостански плашила за ужас на гаргите.Нашите жени са уважавани и свободни.Никой не реше клиторите им за да се превръщат в безчувствена кукла за забавление на брадат п.р.иматИ не забравяй,че си в християнска страна.ТОЧКА !!!
81
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако знаеш че ти е забранено месо, не влизай в месарница !Може би арабката е решила да си покаже косата и космясалите подмишници на мъжете в салона.
80
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това се казва да наложиш твои закони в чужда страна. Европа не е длъжна да се съобразява със законите на пришълци. Това ислямско племе е нахално, агресивно и брутално.Имайте предвид че след 20 години Европа няма да бъде на европейците.
79
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много жалки тия норвежциЧак и дело ще завеждат
78
0
 
32
 
! Отговори
провокации преди 7 години
Защо отива в смесен саронЕгати въртиопашкатаСамо хиджаб й липсва
77
4
 
11
 
! Отговори
Азармо преди 7 години
До Анонимен 97Норвегия се разви и селото Осло стана неузнаваемо пак благодарение на открития в морето петрол. Преди 90-те бяха задръстени рибари с комплекси от всички наоколо им: шведи, датчани, англичани. И заради дълбоко врязаните фиорди и огромните разстояния са се женили със столетия помежду си по селата. В резултат на смесената кръв половината от четирите милиона бяха бледолики из*роди. Е, сега са покафевели, умножили се и още по-*** вместо да подобрят расата!
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 88За съжаление в момента сигурно не е имало мъже в салона, освен евтл. от онези женствените. Норвежците сами си го турят по всички дупки от толерастия.
75
5
 
28
 
! Отговори
Вожд преди 7 години
Искам да се изcepa в уcтата на тази пpoтивна мюслимка люспа привидение жаба крастава. С кеф бих я бил с бухалка да й избия зъбите и да се връща от дето е дошла. Cгaн паршива.
74
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скандинавия отдавна е арабска територия, полициите им дори крият, че 90 от изнасилванията са дело на мюсюлмани, за да не ги обидят. Хората там са толерантни до безумие и скоро това ще доведе до пълното им поробване-както се вижда и от новината.
73
1
 
23
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До Анонимен"tezi jeni ste ostavili vsichki da gi laskayat i oplojdat"Тези жени не са предмети,че някой да ги остави. Ако те желаят да бъдат оплождани нека бъдат. Мъжа и жената са равни. Запада успя да осъзнае това преди 100 години и затова е напред. Също както исляма е бил напреди по време на тъмните векове. Сега нека видим колко ще чакаме исляма да разбере,че жената не е личен предмет на мъжа. Може да сложи забрадка, може и да не сложи. Избора си е нейн, не твой.
72
1
 
18
 
! Отговори
SS преди 7 години
Искам като сатане патакламата с тия под//човеци да не си свалят чаршафите и брадите да знам кой е врага.
71
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фризьорката щеше да дискриминира мъжете, ако беше ги изгонила. И в двата случая виновна...
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей ама много прости хора има в тая държава бе! Ха, ха, Исус бил роден в мюсулманско семейство, много черни Златки има, ама много! Оная пък *** не знае столиците на Франция, Виликобритания, Сърбия, Румъния, ама тая сега направо изби рибата!
69
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 88944Нормалните жени като отидат на екскурзия в тия диви страни ако излязат извън туристическите региони, ги задължават да се забрадят да не им обиждаме религията, е Малика и производните и що не уважават традициите в страните в който са гости? Да се носи със забратка и да се тръка с пясък в тях си
68
2
 
55
 
! Отговори
88944 преди 7 години
Малика трябва да приеме установените норми в Норвегия. Щом като се чувства дискриминирана заради забрадката си, може да се премести в държва, където ще уважават забрадката й. Фризьорката е в своята родина, в своя салон. Тя ли трябва да се съборазява с чужденците или те с нея? Ако фризьорката я признаят за виновна, ще й посдочат ли друго място, където ще си бъде у дома? Мюсюлманкта е търсила конфликт. Тя е знаела, че влиза в смесен фризьорски салон.
67
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Само за сведениеСамо за сведение мюсулманството е от 632 лето след христа и населението е арабско заради завоеванието от арабите, преди това там арабите са били малко, населението е било гръко-езично и християнско както и в Египет и Тунис, Няма как Христос да се е родил в ислямско семейство, вобще кой ги плещи тия глупости
66
0
 
29
 
! Отговори
до 79 преди 7 години
Много си скарана с историята! О свещена простота! За какви араби бълнуваш в Израел по онова време?! И това, че Исус бил роден в мюсулманско семейство е върха на просто.тията!
65
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
предполагам,че има салони само за жени,защо не посещава тях а търси конфронтация - имам чувството,че точно това търси с предизвикателно поведение и изисквания,това е като в селските дискотеки,минава някой покрай теб, бута те нарочно и ти вика-ти що ме буташ бе - и боя започва