Обама: Хората в Лаос още живеят в сянката на войната!

Повечето гражданите на САЩ не знаели за войната в Лаос
7 сеп 2016 12:52, Елка Василева
6
Обама: Хората в Лаос още живеят в сянката на войната!
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама отдаде почит към гражданите на Лаос, оцелели при вторични експлозии на около 80 милиона неизбухнали бомби, пуснати от американски самолети по време на Виетнамската война, предадоха АП и ТАСС.

По време на посещение в рехабилитационен център в лаоската столица Виентян президентът на САЩ обяви, че неговата страна има "огромното морално и хуманитарно задължение" да предотврати допълнително кръвопролитие заради остатъците от бомбардировките.

Той добави, че е наредил на администрацията си да вземе мерки за увеличаване на помощта на САЩ за прочистване на Лаос от боеприпаси до 90 милиона долара за срок от три години.

"През последните четири десетилетия лаосците продължаваха да живеят по сянката на войната", каза Обама. По думите му войната не е спряла, когато са престанали да падат бомбите.

Около 20 хиляди души бяха убити или ранени след прекратяването на войната, каза Обама, разглеждайки експозиция от малки ръждясали гранати и фотоси с деца без един крак.

Президентът изтъкна, че това "не е само статистика", а напомняне за тежките последици от войната, някои от които са били неумишлени.

Преди половин век САЩ правят от Лаос най-масирано бомбардираната държава в историята, след като в тайна операция засипват страната с около два милиона тона бомби, сред които 270 милиона броя касетъчни бомби.

Наказателната въздушна операция над Лаос е с цел да бъде отрязан пътят на комунистическите сили в съседен Виетнам.

ВВС на САЩ са пуснали в Лаос повече експлозиви, отколкото в Германия и Япония, взети заедно, през Втората световна война - статистика, огласена от Обама на първото му посещение в страната от Югоизточна Азия. Той отбеляза, че повечето гражданите на САЩ не са знаели за войната в Лаос и нейните последици.

АП посочва, че в изявленията си във Виентян Барак Обама не е поднесъл извинения към лаоския народ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Барак ОбамаЛаос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
доналд дък преди 7 години
САЩ са най опасната и брутална държава в света и всеки който си мисли че може да се бъзика с тях го чака бомбен дъжд.Това е положението и няма начин да бъде променено освен с ядрена война.
3
0
 
13
 
! Отговори
Гошо от почивка преди 7 години
"Повечето хора не знаели за войната в Лаос" ами как да знаят? ФАЩ бомбардират по няколко страни в годината справка 2016 - Либия, Сирия, Йемен, Пакистан.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя брикет чак там ли се завря да оправя ??
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Негрьо има един файтонверни слугинчета в Бг,но скоро ще остане безтях.