Махмуд Абас е бил агент на КГБ, обявиха израелски учени

Палестинското правителство отрече това да е истина
8 сеп 2016 22:14, Елка Василева
8
Махмуд Абас е бил агент на КГБ, обявиха израелски учени
Снимка: Reuters

Ръководителят на палестинската автономна власт Махмуд Абас е бил агент на съветския Комитет за държавна сигурност (КГБ) през 80-те години, обявиха израелски изследователи, цитирани от Ройтерс.

Гидеон Ремец от Института "Труман" към Еврейския университет в Ерусалим каза пред агенцията, че връзката между Абас и КГБ е установена въз основа на документи, изнесени от Русия от бившия служител в архива на КГБ Василий Митрохин през 1991 г.

Някои от тези документи, които сега са в Архива "Чърчил" в британския Кеймбриджки университет, бяха пуснати преди две години за публични изследвания и Институтът "Труман" изиска досието, озаглавено "Близък изток", каза Ремец. По думите му "там има група резюмета или извадки за лица, разработвани от КГБ през 1983 г.". Една от тези архивни единици съдържа само два реда - "започва с псевдонима "Кротов", който е производен от руската дума за къртица, а после пише: Абас, Махмуд, роден 1935 г. в Палестина, член на ЦК на "Фатах" и ООП, агент на КГБ в Дамаск", заяви Ремец.

Документите, за които говори изследователят, не дават никакви данни какви задачи е изпълнявал Абас и колко време е бил агент на КГБ.

Ройтерс уточнява, че вестта за агентурното минало на Махмуд Абас е била обявена най-напред вчера по израелския Първи канал. След това палестинското правителство отрече това твърдение и обвини Израел, че раздухва "очерняща кампания", която цели да осуети подновяването на израелско-палестинските мирни преговори, замрели през 2014 г.

Разкритието съвпада с днешно съобщение на руското външно министерство, че израелският премиер Бенямин Нетаняху и Махмуд Абас били дали принципното си съгласие за среща в Москва. Министерството не оповести дата за тази среща. Инициативата за израелско-палестинска среща на високо равнище с руско посредничество бе издигната миналия месец от президента на Русия Владимир Путин.

Съоснователят на "Фатах" Махмуд Абас защитава дисертация в Москва през 1982 г., припомня Ройтерс и допълва, че руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов, на когото Путин е възложил да уреди срещата на върха в Москва, е служил два мандата в съветското посолство в Дамаск между 1983 и 1994 г., тоест през периода на евентуалното вербуване на Абас. Освен това Богданов беше тази седмица в региона за среща с палестински и израелски представители.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Махмуд АбасКГБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Предпочели са разбойника Варава, защото Исус им пречил на бизнеса, като ги изгонил от МОЛА наречен храм на Соломон.
6
2
 
3
 
! Отговори
Елхо ооооо преди 7 години
А Моше Даян на МИ6 и откровен терорист по днешни мерки (Палмах спец. крило на Хагана - паравоенна организация като ИДИЛ)
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Моше Даян на МИ6 и откровен терорист по днешни мерки (Палмах спец. крило на Хагана - паравоенна организация като ИДИЛ)
4
3
 
10
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
А бе хора, на *** човек може ли да им има довериеслед като още преди 2 000 години си показаха "рогите", когато пред Синедриона и римския прокуратор Понтия Пилат, посочиха Иисус за престъпник и разпнаха на Голгота, а разбойника Варава - освободиха !?
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето ръководители на ИД също.
2
2
 
2
 
! Отговори
do 1 преди 7 години
mnogo funkcionalen si i redakto i komentator i ........
1
4
 
14
 
! Отговори
ТурчиHa преди 7 години
ердухан също Е..........