Кристалина спазарена от Меркел с Путин за ООН

Ирина Бокова отмени посещение в Брюксел след срещата на Г-20
Обновена: 10 сеп 2016 15:35 | 10 сеп 2016 15:35,
129
Кристалина спазарена от Меркел с Путин за ООН
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Договарянето да се издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е станало по време на срещата на Г-20 в Китай миналата седмица. За това пише изданието "Син паспорт", което отразява дейността на ООН.

Като се позовава на иракския журналист от "Ал Арабия" Талал Ал-Хадж, който снощи съобщи в Туитър, че Георгиева ще бъде номинирана от Унгария, Хърватия и Латвия, сайтът твърди, че решението е било взето в Ханчжоу. Според "Син паспорт" германският канцлер Ангела Меркел е осигурила и подкрепа от Русия, чийто глас е задължителен като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Като зам.-шеф на Европейската комисия подкрепата на Русия беше основен проблем пред кандидатурата на Георгиева, тъй като ЕС налага санкции на Кремъл заради Крим и Украйна, които и тя е предложила като член на колежа на Еврокомисията.

Още по темата

Сега се смята, че това препятствие е отпаднало след разговор между Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин. За разлика от българския кандидат Ирина Бокова, която има проблеми с други две членки на Съвета за сигурност - САЩ и Великобритания, "Син паспорт" смята, че Меркел е успяла да получи обещание за подкрепа и от Барак Обама и Тереза Мей за Георгиева.

Веднага след гласуването в Ню Йорк снощи, когато плъзна новината, че Кристалина Георгиева ще влезе в надпреварата, постоянният представител на Венецуела, която е непостоянен член на Съвета за сигурност, Рафаел Рамирес каза, че за смяна е твърде късно. Други обаче твърдят, че това все още може да се случи, тъй като наследникът на Бан Ки Мун трябва да бъде излъчен преди края на годината и се очаква окончателното гласуване да е в края на октомври.

Предполага се, че номинацията на Георгиева ще бъде направена идната седмица, за да може тя да бъде включена в следващото неофициално гласуване в края на септември. Дали тя ще бъде кандидатура на България или на триото Унгария, Хърватия и Литва, ще зависи и от решението на Ирина Бокова дали да се оттегли. Според "Син паспорт" Албания, която също е била търсена като евентуален номинатор на Георгиева, е отказала.

Междувременно самата еврокомисарка, която преди дни незабавно отрече информация, появила се в българските медии, че нейна служителка  е разпространявала указания за черна кампания в социалните мрежи срещу Бокова, до момента не е коментирала новината, че ще бъде издигната за поста в ООН.

Самата Бокова отмени отдавна планирано посещение в Брюксел в началото на тази седмица, с което трябваше да търси повече подкрепа в европейската  столица преди гласуването в петък. За това бяха изтъкнати "непредвидени обстоятелства" от нейните домакини в американската неправителствена организация "Джърман Маршъл фонд" в Брюксел. Бокова също е неоткриваема.

Вчера Бокова се класира пета в четвъртото неофициално гласуване след трета позиция при предишния вот. Досега всички кръгове са печелени от бившия португалски премиер Антонио Гутереш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
ясен преди 7 години
До Анонимен ББ си е такъв - бърка , после си сменя мнението и за еврокомисар първо предложи една кифла, ама се усети изтегли я и предложи - същата сталинка - и тя спечели. нищо чудно и сега да го направи!
88
0
 
2
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Тази работа е поредното излагане на правителството на умиращата нация! Срам ме е че имам българско гражданство.
87
1
 
6
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
Хайде стига глупости. Какво представляват тия страни, десета дупка на кавала. Русия и Китай са обещали още в началото подкрепа на Бокова, Явно ние българите не искаме българка да оглави ООН и правим всичко възможно нашия кандидат да бъде очернен.
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У.рина Бокова не ставаАма Сталинка Бойкова също се сеща, че е българка в рамките на поредната " совалка" преди избори за някой " сладък пост"
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
boiko go e strah 4e kristalutkata ste zeme da se opne za kandidat prezident i zatova razigra kopanicata s/u bokova.sa em bokova nema da se OOeNizira, em krstaluska ste se fane na vudicata i tukvoidnia pipon ste op**ar*di dvata adresa na dondukov edno i dve
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 105Мисли
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А къде е Бойко? Днес цял ден мълчи...
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Остана ли в тази държава политик, който да не е куха, алчна лейка? Щото обикновените хора потъват от срам вече не през ден, а всеки ден! Как допуснахме да ни причиняват това?
81
26
 
6
 
! Отговори
sev преди 7 години
Кристалина Георгиева е голяма класа и може наистина Меркел да е лобирала за нея и да е решено тя да спечели. Но К. георгиева ще се съгласи да участва само ако от най-високо ниво и гарантират избирането.
80
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов не подкрепи ли Бокова? Сега какво прави? Избрал ли си кандидат, държиш и правиш всичко възможно за подкрепата му.Това е поредният гаф на политиците ни!Така не се правят нещата, изглеждаме смешни. Страна, на която не може да се вярва.
79
1
 
21
 
! Отговори
хайван пазар преди 7 години
Огледаха ли й първо зъбите... ...и гривата.. ..а под опашката?
78
1
 
19
 
! Отговори
До хан Крум преди 7 години
Нямаш нищо общо с хан Крум.Недей да скверниш името на великия пълководец.
77
3
 
38
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Едва ли руснаците са подкрепили К.Георгиева.Да оттеглим вече предложена кандидатура е голяма излагация.Най-добре е да си я спестим,така или иначе португалеца ще бъде избран.
76
0
 
25
 
! Отговори
Смях преди 7 години
Боко се отказа от Боковица?
75
2
 
26
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Тая работа май е за вътрешна употреба-КриСталинка е силно рискова кандидатура за президент,та по-добре да е намесена в други далавери.
74
4
 
26
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
ООН е световна...интригантска организация.Не е изключено Кристалина да е...спазарена.Това нас не ни топли нито...грее.Там се разиграват велики...сценарии и е възможно Путин да е...пробил Меркел с тази кандидатура;хем вълка сит,хем и агнето...цяло.Остава сега Бокова...сама да се оттегли,по собствена преценка.Ако това не стане в началото на следващата седмица,значи е...кьорфишек;все тая.
73
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аааа, Вы товарища Путина не смейте трогать! Он Святой Раз Путин! Ако се е навил на тая сделка, е предвидил 17 хода напред ситуацията,и на 18 Бам! Очередная многоходовочка, бляды болхарские
72
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристалина Георгиева не е българка и не защитава българския интерес. Хич не ме интересува каква е и каква може да стане. Аман от такива продажни душици в тая държава. С лопата да ги ринеш. Тая никаквица щеше да оправя и генофонда. Пу..
71
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, навря се тази. Напред назад ама се нахендри. Не мога да я понасям. Жалко за Бокова.Много интелиген5ен човек е. Нашето слугинско правителство и онзи из род Ев.Михайлов/долна и продажна мижитурка/ я провалиха. Българи в услуга на САЩ и баба Меркелица
70
3
 
25
 
! Отговори
ДЦ преди 7 години
Ааа..., не е баш тъй! Първи с "помията" по Бокова бяха "Ню Йорк Таймс" със статия за далаверите й в ЮНЕСКО с паметниците на културата и за парите с кито купила апартамента в Ню Йорк.Сиреч, с въпросите "защо не беше подкрепена" Ирина Бокова ги задайте на "другарите" от ЦРУ!