Кристалина спазарена от Меркел с Путин за ООН

Ирина Бокова отмени посещение в Брюксел след срещата на Г-20
Обновена: 10 сеп 2016 15:35 | 10 сеп 2016 15:35,
129
Кристалина спазарена от Меркел с Путин за ООН
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Договарянето да се издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е станало по време на срещата на Г-20 в Китай миналата седмица. За това пише изданието "Син паспорт", което отразява дейността на ООН.

Като се позовава на иракския журналист от "Ал Арабия" Талал Ал-Хадж, който снощи съобщи в Туитър, че Георгиева ще бъде номинирана от Унгария, Хърватия и Латвия, сайтът твърди, че решението е било взето в Ханчжоу. Според "Син паспорт" германският канцлер Ангела Меркел е осигурила и подкрепа от Русия, чийто глас е задължителен като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Като зам.-шеф на Европейската комисия подкрепата на Русия беше основен проблем пред кандидатурата на Георгиева, тъй като ЕС налага санкции на Кремъл заради Крим и Украйна, които и тя е предложила като член на колежа на Еврокомисията.

Още по темата

Сега се смята, че това препятствие е отпаднало след разговор между Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин. За разлика от българския кандидат Ирина Бокова, която има проблеми с други две членки на Съвета за сигурност - САЩ и Великобритания, "Син паспорт" смята, че Меркел е успяла да получи обещание за подкрепа и от Барак Обама и Тереза Мей за Георгиева.

Веднага след гласуването в Ню Йорк снощи, когато плъзна новината, че Кристалина Георгиева ще влезе в надпреварата, постоянният представител на Венецуела, която е непостоянен член на Съвета за сигурност, Рафаел Рамирес каза, че за смяна е твърде късно. Други обаче твърдят, че това все още може да се случи, тъй като наследникът на Бан Ки Мун трябва да бъде излъчен преди края на годината и се очаква окончателното гласуване да е в края на октомври.

Предполага се, че номинацията на Георгиева ще бъде направена идната седмица, за да може тя да бъде включена в следващото неофициално гласуване в края на септември. Дали тя ще бъде кандидатура на България или на триото Унгария, Хърватия и Литва, ще зависи и от решението на Ирина Бокова дали да се оттегли. Според "Син паспорт" Албания, която също е била търсена като евентуален номинатор на Георгиева, е отказала.

Междувременно самата еврокомисарка, която преди дни незабавно отрече информация, появила се в българските медии, че нейна служителка  е разпространявала указания за черна кампания в социалните мрежи срещу Бокова, до момента не е коментирала новината, че ще бъде издигната за поста в ООН.

Самата Бокова отмени отдавна планирано посещение в Брюксел в началото на тази седмица, с което трябваше да търси повече подкрепа в европейската  столица преди гласуването в петък. За това бяха изтъкнати "непредвидени обстоятелства" от нейните домакини в американската неправителствена организация "Джърман Маршъл фонд" в Брюксел. Бокова също е неоткриваема.

Вчера Бокова се класира пета в четвъртото неофициално гласуване след трета позиция при предишния вот. Досега всички кръгове са печелени от бившия португалски премиер Антонио Гутереш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Les conseilleurs ne sont pas payeurs."Съветниците не са платците" френска поговорка. Колко е вярна!
68
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този мъж е изключително долен и подъл, завистлив, алчен и на всяка манджа меродия........нямам думи , пълна боза.Историческа боза!
67
1
 
25
 
! Отговори
Ей набутаха преди 7 години
тая. Що помия хвърлиха по Бокова
66
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А каква е цената?Дано не е даване територията на арабески за подобряване на генофонда!
65
1
 
21
 
! Отговори
ДЦ преди 7 години
"При демокрацията, гражданите престават да почитат законите -както писаните, така и неписаните. Повсеместно се появява потребитеството и отчуждението между хората.Получава се така, че в крайна сметка Свободата се превръща в Робство, произвола на тълпата - в произвол на личноста и Демокрацията се превръща в своята диалектическа противоположност - Тирания."ПЛАТОН - 8 Книга "За Държавата"
64
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова едва ли вече има шанс за ООН,но ако България издигне сега друг кандидат - Кристалина, това говори много лошо за държавата. Държава без позиция, люшкаща се между желанията и заповедите на тези и онези. Ако и това направят, управляващите олекват много. Време е за някакви промени, но кой да ги направи, не знам.
63
0
 
19
 
! Отговори
ДЦ преди 7 години
Що е това Демокрация??? - Когато шепа ***....оти управляват ста....до ов....це!!!!)))))))
62
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от дивотии! Да бяхте написали как спинозният сифилитик аутистът П. яде живи бебета за мезе съм самогона! Море, една гьостерица за вас, слуги и слугнки!
61
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До @ 56:Едно уточненеие(за стадото) - хЪамериканския (фа)шистов газ се доставя директно с газовози от...Катар!В Кравария няма никакъв "газ".Точно затова краварите спретнаха номера с войната в Сирия,която засегна и Ирак и Турция,ЧЕ ДА НЯМА НИКАКЪВ ШАНС,ЗА КАТАРСКИ ГАЗОПРОВОД ЗА "ЕВРОПА".Сега,обаче,има "шанс",за "американски шистов газ",който да се пълни в Катар!Голям номер!Сега вече "световните демократични медии" може да си затворят "устата", за "големия американски шистов гЪЪЪЪЗЗЗ!!
60
1
 
19
 
! Отговори
naco преди 7 години
СПАЗАРЕНА.....................,а ни ЛЪЖАТ ,че има ИЗБОРИ
59
3
 
30
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Не намесвайте Путин в мръсни игри. Путин и Меркел в пазарлък, и то пък за Кристалина. Айде моля ви се!
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Ау-у-у-у-у, какъв умник, какъв познавач на международното право! И как "хитро" се тресе да ни промива мозъците. Е, диър, не всички са платени малoyмници като теб. Хората са много наясно за цялата истерия срещу Русия. Излагаш тия, които ти плащат да внушаваш на селските баби омраза към Русия. Тия неща се правят "... по-така-а-а, по-така де, по-така, да речем, де, кхъ..."(Васил Цонев, реплика на пожарникаря от неговия фейлетон "Обсъждането на пиесКата "Хамлет")
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #54: Ако Вовата се е съгласил да играе тази игра,заедно със шмъркел,тоталния проводник на американоционистката политика,нещата стават много лоши,за нас, Световното стадо - нещата говорят,че Световното стадо е обречено!Значи няма да има държава,която да излезе от този омагьосан кръг,а пред нас се разиграват циркаджилъци,за да ни владеят,докато ни унищожат!Така,нещата,които се разиграват с противопостявянето между Русия и Китай от една страна и "Запада",от друга е един робовладелски цирк!
56
1
 
32
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
Това е лъжа. Кака Сталинка не я харесват никъде. Има в нея нещо отблъскващо и мазно. Отгоре на всичко мрази собствения си народ, а родоотстъпниците и безродниците никой не ги обича. Явно ГЕРБ подготвя почвата за да я издигне за президент. Е, нека посмее, а ние обикновените хора ще се посмеем след изборите.
55
1
 
26
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
Това е лъжа. Кака Сталинка не я харесват никъде. Има в нея нещо отблъскващо и мазно. Отгоре на всичко мрази собствения си народ, а родоотстъпниците и безродниците никой не ги обича. Явно ГЕРБ подготвя почвата за да я издигне за президент. Е, нека посмее, а ние обикновените хора ще се посмеем след изборите.
54
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля си за едни дами, еднакво удобни отвсякъде. Харесват се на клиентите. Стават за всичко...
53
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 29Извинявай, ама да страда народът! И аз съм "от народа", но народът е невероятно тъn и нагаждач. Нашият народ е партиец, той лиже з-ка на всяка властваща партия. Затова сме на тоя хал. А сега когато малoyмния мpъcно син Крайчо със синята връзка, синята риза и синьото сако, ни стане президент, пак ще викаме ура, за тоя, който подписа преди години без да пита никого една фашистка забрана и следене на контактите по мрежите.
52
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди време НЯКОЙ беше казал, че и МАГАРЕ да сложиш за Президент на България, пак същата работа. Изглежда, че тази максима важи и за Генерален Секретар на ООН.
51
9
 
9
 
! Отговори
до ЕЗИК ОТ ПАЗАРА преди 7 години
дума по дума изразявате и моите мисли. Журналята - Бокова кой я спазари, защо мълчите за нея? Жалки продажни писачи.
50
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-после, и ООН ще бъде оглавено от комунисти. Сталин наше имя, Сталин - наше знамя ... И кой стои зад кандидатурата? - Латвия? Ха, ха, ха! Какви "правилни" правила за номинация! Не нагласени! Не, не, не са! Ба си международните мошеници и блюдолизци... "Морал" от най-високо равнище! Всичко се срина от 25 години - чест, доблест, морал, идеал... всичко. Навсякъде гнyсна, cмъpдяща мръсотия задушава света. Доказано и с името си най-неморалното го гласят най-горе! Това предвещава нещо, ще видим...