Кристалина спазарена от Меркел с Путин за ООН

Ирина Бокова отмени посещение в Брюксел след срещата на Г-20
Обновена: 10 сеп 2016 15:35 | 10 сеп 2016 15:35,
129
Кристалина спазарена от Меркел с Путин за ООН
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Договарянето да се издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е станало по време на срещата на Г-20 в Китай миналата седмица. За това пише изданието "Син паспорт", което отразява дейността на ООН.

Като се позовава на иракския журналист от "Ал Арабия" Талал Ал-Хадж, който снощи съобщи в Туитър, че Георгиева ще бъде номинирана от Унгария, Хърватия и Латвия, сайтът твърди, че решението е било взето в Ханчжоу. Според "Син паспорт" германският канцлер Ангела Меркел е осигурила и подкрепа от Русия, чийто глас е задължителен като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Като зам.-шеф на Европейската комисия подкрепата на Русия беше основен проблем пред кандидатурата на Георгиева, тъй като ЕС налага санкции на Кремъл заради Крим и Украйна, които и тя е предложила като член на колежа на Еврокомисията.

Още по темата

Сега се смята, че това препятствие е отпаднало след разговор между Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин. За разлика от българския кандидат Ирина Бокова, която има проблеми с други две членки на Съвета за сигурност - САЩ и Великобритания, "Син паспорт" смята, че Меркел е успяла да получи обещание за подкрепа и от Барак Обама и Тереза Мей за Георгиева.

Веднага след гласуването в Ню Йорк снощи, когато плъзна новината, че Кристалина Георгиева ще влезе в надпреварата, постоянният представител на Венецуела, която е непостоянен член на Съвета за сигурност, Рафаел Рамирес каза, че за смяна е твърде късно. Други обаче твърдят, че това все още може да се случи, тъй като наследникът на Бан Ки Мун трябва да бъде излъчен преди края на годината и се очаква окончателното гласуване да е в края на октомври.

Предполага се, че номинацията на Георгиева ще бъде направена идната седмица, за да може тя да бъде включена в следващото неофициално гласуване в края на септември. Дали тя ще бъде кандидатура на България или на триото Унгария, Хърватия и Литва, ще зависи и от решението на Ирина Бокова дали да се оттегли. Според "Син паспорт" Албания, която също е била търсена като евентуален номинатор на Георгиева, е отказала.

Междувременно самата еврокомисарка, която преди дни незабавно отрече информация, появила се в българските медии, че нейна служителка  е разпространявала указания за черна кампания в социалните мрежи срещу Бокова, до момента не е коментирала новината, че ще бъде издигната за поста в ООН.

Самата Бокова отмени отдавна планирано посещение в Брюксел в началото на тази седмица, с което трябваше да търси повече подкрепа в европейската  столица преди гласуването в петък. За това бяха изтъкнати "непредвидени обстоятелства" от нейните домакини в американската неправителствена организация "Джърман Маршъл фонд" в Брюксел. Бокова също е неоткриваема.

Вчера Бокова се класира пета в четвъртото неофициално гласуване след трета позиция при предишния вот. Досега всички кръгове са печелени от бившия португалски премиер Антонио Гутереш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.