Сега смешно ли е? Аматриче съди "Шарли Ебдо"

Изданието разгневи италианците с груба карикатура за труса
Обновена: 12 сеп 2016 16:29 | 12 сеп 2016 16:00,
48
Сега смешно ли е? Аматриче съди "Шарли Ебдо"
Снимка: Twitter

Кметството на италианския град Аматриче, пострадал най-силно от мощното земетресение на 24 август, подаде жалба пред съда в град Риети - център на провинция Лацио, срещу френското издание "Шарли ебдо", поместило карикатура във връзка с трагедията. Искът бе внесен от адвоката на кметството Марио Чикети, съобщи ТАСС, като се позова на агенция АНСА.

Още по темата

Дни след земетресението, в което загинаха 295 души, "Шарли ебдо" публикува карикатура, изобразяваща "италианско меню" - окървавени мъж и жена бяха наречени "макарони със сос", а жертвите на бедствието бяха изрисувани затиснати под няколко слоя лазаня.

Градската управа на Аматриче обвинява изданието, известно със съмнителни карикатури, оскърбяващи религиозните чувства на хора от различни вероизповедания, в "накърняване на достойнството при утежняващи вината обстоятелства", пише БТА.

Кметът на град Аматриче Серджо Пироци беше възмутен от карикатурата и попита: "Как може да се нарисува карикатура на загинали хора? Никой не е против сатирата, но не бива да се твори сатира въз основа на нещастието на хората".

Италиански политически партии изразиха възмущението си от карикатурата във Facebook. Според тях тя е безвкусна и оскърбителна.

Обикновени италианци също осъдиха карикатурата в социалните мрежи. Те припомниха, че през януари 2015 г. италианският премиер Матео Ренци беше сред западните лидери, които участваха в Похода на мира в Париж след атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо".

На 7 януари 2015 г. радикализираните френски братя Куаши нахлуха в редакцията на сатиричното издание и убиха 12 души. Смята се, че те са действали така заради карикатури на пророка Мохамед, публикувани в "Шарли ебдо".

Земният трус в Аматриче и Акумоли отне живота на 297 души, а разчистването на пораженията продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
5
 
! Отговори
Косьо преди 7 години
не мога да повярвам що за конформисти сте в ДНЕС.бг , беше написано правилно (освен всичко цитирате БТА), щом ще променяте думата, тогава махнете цитата, защото БТА са казали точно ОТЕГЧАВАЩИ и това е правилната дума!!! Проверете преди да се подведете по общественото мнение!
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
оскърбяващи религиозните чувства на хора от различни вероизповедания""Що за глупост? Едно е да се подиграваш с реални трагедии едно е въображаемите приятели на неуверени инфантили. Религията е иделогоия базирана на идея(и това е най-големият комплимент, който може да и бъде даден) и като всяка идея подлежи на дискутиране, оспорване и подигравки. Хората имат права идеите не!
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КосьоПильо, не всички са запознати дословно с НК, че да хейтиш хейтъра! Да, терминът е "отегчаващи вината обстоятелства", но ако си чел и други статии на въпросната Боряна би разбрал защо се възмущават хората.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СтефановТи пък на самолет ? Имат пари да дадат по 5000 евро да минат нелегално границата пеша, а да ги връщаме със самолет ?!?!?!? Кому е нужно ? Няма нужда да се връщат, просто на конските вагони към Германия ( към лагерите де ) . Сега са музеи , време е да заработят .И говоря само за самотните млади 18-35 годишни мъже , заприиждали от страни без война с модерни телефони и 10 000 евро в джоба .
13
2
 
15
 
! Отговори
ksarax преди 7 години
Тея нямат граници. Май трябваше цялата редакция да ги думнат и да се приключва
12
3
 
5
 
! Отговори
Косьо преди 7 години
До Анонимен (11)Правилен е терминът : отегчаващи!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*утежняващи вината обстоятелства
10
0
 
35
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
Ако това са новите европейски ценности - благодаря, не ги предпочитам! Бих добавил и съпричастността към мигрантите (млади мъже, без семейства), които пристигат в Европа за социални помощи (не говоря за бежанците) - ако зависи от мене бих ги натоварил на самолети - и от където са дошли. Ако ЕС не осмисли реалностите е загубен. След 30-40 години нищо няма да е останало от християнска Европа, култура и политика.
9
1
 
13
 
! Отговори
Косьо преди 7 години
До Анонимен (1)Виж ти Наказателния кодекс и ще разбереш какво са отегчаващи вината обстоятелства; неграмотен хейтър!
8
2
 
15
 
! Отговори
Вината преди 7 години
Нищо не ми е интересно, чувствам се отегчена.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТочно са си отегчаващи в юридическата терминология. :)
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНИдйей тъй, то й цитат туй, от бта-то, Бурянчету боднала кавички. Питай бта-то, ко туй отегчена вина и има ли почва у нас... ;))
5
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То бива свобода на словото, но тези са за лудница !Да се гавриш с трагедията на хората си е болестно състояние .
4
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
отдавна съм казал че това е един ***.... когато умряха стотина души в руския самолет и списанието го обърна на смях беше смешно. Когато след два дни имаше нови атентати в Париж и списанието се подиграваше вееч не беше смешно, а сега като има земетресение в Италия и се подиграват в жертвите вече не им е смешно...ама навремето бе голям хилеж срещу арабите и после срещу жертвите на ру9снаците...лицемерие.не съм шарли - това е ***. между САТИРА и ЖЪЛТА МЕДИЯ има разлика.
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е смешно. Разтърсващо и покрусително е. Може би повече от всички снимки по темата.
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво стана със жесуйто?
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борянче, какви са тия "отегчаващи вината обстоятелства"... Провери в речника значението на думата "отегчавам"!!!