Сега смешно ли е? Аматриче съди "Шарли Ебдо"

Изданието разгневи италианците с груба карикатура за труса
Обновена: 12 сеп 2016 16:29 | 12 сеп 2016 16:00,
48
Сега смешно ли е? Аматриче съди "Шарли Ебдо"
Снимка: Twitter

Кметството на италианския град Аматриче, пострадал най-силно от мощното земетресение на 24 август, подаде жалба пред съда в град Риети - център на провинция Лацио, срещу френското издание "Шарли ебдо", поместило карикатура във връзка с трагедията. Искът бе внесен от адвоката на кметството Марио Чикети, съобщи ТАСС, като се позова на агенция АНСА.

Още по темата

Дни след земетресението, в което загинаха 295 души, "Шарли ебдо" публикува карикатура, изобразяваща "италианско меню" - окървавени мъж и жена бяха наречени "макарони със сос", а жертвите на бедствието бяха изрисувани затиснати под няколко слоя лазаня.

Градската управа на Аматриче обвинява изданието, известно със съмнителни карикатури, оскърбяващи религиозните чувства на хора от различни вероизповедания, в "накърняване на достойнството при утежняващи вината обстоятелства", пише БТА.

Кметът на град Аматриче Серджо Пироци беше възмутен от карикатурата и попита: "Как може да се нарисува карикатура на загинали хора? Никой не е против сатирата, но не бива да се твори сатира въз основа на нещастието на хората".

Италиански политически партии изразиха възмущението си от карикатурата във Facebook. Според тях тя е безвкусна и оскърбителна.

Обикновени италианци също осъдиха карикатурата в социалните мрежи. Те припомниха, че през януари 2015 г. италианският премиер Матео Ренци беше сред западните лидери, които участваха в Похода на мира в Париж след атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо".

На 7 януари 2015 г. радикализираните френски братя Куаши нахлуха в редакцията на сатиричното издание и убиха 12 души. Смята се, че те са действали така заради карикатури на пророка Мохамед, публикувани в "Шарли ебдо".

Земният трус в Аматриче и Акумоли отне живота на 297 души, а разчистването на пораженията продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
az преди 7 години
295 ili 297 , ne che neshto ama kato e journalistika pone da e viarna
36
0
 
2
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
думата "мафия" е съкращение на израза " мърт на италия иска франция" и датира от времето на наполеон и завоеванието му в италия.нещата са ясни за всеки запознат с историята и взаимоотношенията на двете страни.
35
0
 
21
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
Точно така, всички които имат загинали роднини или ранени в това земетресение трябва да заведат колективен иск срещу това списание! Като олекнат с няколко (десетки надявам се) милиона евра смешната им редакцийка ще се замисли при следващата възможност за извличане на дивидент от смъртта и скръбта на хората.
34
0
 
1
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
До Анонимен 38Отегчаващи се казват.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утежняващи, не отегчаващи обстоятелства,паtко!
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужасна простотия. Това не ми прилича на жена а на някакъв алкохолик който е паднал в казана с доматения сос. Сега какво искат да развеселят джихадистите та да не ги напълнят пак с куршуми ли ? Егати продажниците !
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Публична тайна е, че цялата редакция е с еврейски произход. Тогава този факт бе премълчан от всички голяма медии
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то Борянчето си е Борянче. Кво да го правиш, това му е пределът.
29
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това списание е голяма гнусотия
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Je suis Kalashnikov.
27
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва пак някой да влезе с автомата и да ги очисти.
26
1
 
6
 
! Отговори
Mimi преди 7 години
Ydriiiiiiiii
25
0
 
33
 
! Отговори
? преди 7 години
Ненормални, пошли, бездарни и самовлюбени джурналистини!
24
2
 
10
 
! Отговори
za преди 7 години
То пък Борянчето дето е писала и преписвала статията, жертвите от земетресението в началото са 295, а накрая 297. Ало журналистката това са човешки животи или докато си преписвала са умрели двама души? Същото е като да рисуваш тъпотии и да мислиш, че си много оригинален.
23
2
 
43
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 7 години
Тези от Шарли ебдо са с изключително болни мозъци. За съжаление обаче се намериха стотици хиляди /включително и в България/, които скандираха "Аз съм Шарли". Какво ще кажат сега тези ***. Да изобразяваш човешки трупове като макарони със сос и затрупани от лазаня е умопомрачително. Това не е безвкусица и оскърбително, а е гавра с паметта на загиналите. Дано отново се намери някой мюсюлманин /защото християните за нищо не стават/, да довърши започнатото в тази редакция.
22
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не съм Шарли и никога няма да бъда, както се пееше в една песен.
21
0
 
31
 
! Отговори
Dinosaurus преди 7 години
Тия от Шарли Ебдо са болни; впрочем и отношението на Франция към "бежанците" също; затова ги гърмяха второ и трето поколение техни граждани; и макар реалната човешка трагедия да не е равностойна на религиозен фанатизъм, не е нормално да се подиграваш с всичко наред, особено със земетресение или свален самолет; преминават всички граници!Да не си мислят, че още живеят в епохата на Краля слънце
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно са "отегчаващи" - проверено е в лекции по право! Обаче, прав е Анонимен 15 /до Косьо/ - наистина при такава история на автора, първосигналната реакция е, да се предположи, че е сгрешено...
19
0
 
30
 
! Отговори
ined преди 7 години
На драскачите докато не им посегнат към най-милото им - парите, няма да се спрат.Да ги осъдят да платят десетина милиона - хем селото ще има пари за ремонта хем шарлитата ще се озорят.
18
0
 
39
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Безвкусен и евтин *** е това Шарли, което търси евтина сензация и популярност на базата на пошлото и скандалното. И го постигна. Издигнаха ги до герои и ги превърнаха в кауза. ФБ стадото се надпреварваше да копира френски знамена по профилите си. Сега нека всеки да се запита "Още ли съм Шарли?". Или вече просто на мода е друга кауза.