САЩ удари Сирия по въздух, изрази съжаление

Това е доказателство, че САЩ подкрепят ИД, заявиха от армията
18 сеп 2016 08:15, Александър Попов
42
САЩ удари Сирия по въздух, изрази съжаление
Снимка: Reuters

САЩ заявиха, че са прекратили въздушен удар срещу групировката "Ислямска държава" в Източна Сирия, след като Русия ги е уведомила, че е възможно да са поразили сирийски правителствени сили, предаде Асошиейтед прес.

"Въздушният удар е бил прекратен незабавно, когато коалицията е била уведомена от руски представители, че е възможно атакуваните личен състав и техника да са принадлежали на сирийската армия. Коалиционните сили не биха нанесли преднамерен удар по военна част, за която се знае, че е сирийска", заяви още Централното командване на САЩ.

Досега не е известно САЩ да са удряли пряко силите на сирийския президент Башар Асад когато и да било през продължаващата вече пет години гражданска война, отбелязва Асошиейтед прес.

Ударът е бил нанесен в район, който коалицията е атакувала и преди, а самата коалиция е била уведомила руските си колеги още преди да бъде нанесен, посочи Централното командване, цитирано от Ройтерс.

Над 60 сирийски войници са били убити и стотина ранени днес при удари на международната коалиция, ръководена от САЩ, срещу позиция на сирийската армия в източната част на страната, заяви руската армия.

"Самолети на международната антиджихадистка коалиция днес са извършили четири въздушни удара срещу сирийските сили, обградени от "Ислямска държава" близо до летището на Дейр аз Зур", съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от АФП.

Русия и мониторингова организация заявиха, че самолетите на водената от САЩ коалиция са бомбардирали позиция близо до Джебел Сарда недалеч от летището на Дейр аз Зур, което е проправило пътя за бойците на "Ислямска държава" да я превземат, предаде Ройтерс.

Главното командване на сирийската армия заяви, че въздушният удар е "убедително доказателство", че САЩ подкрепят "Ислямска държава", като отбеляза, че ударът е бил "опасен и представлява крещяща агресия".

Представител на правителството на Обама заяви, че САЩ са изразили съжалението си за въздушния удар по сирийските сили, предадоха агенциите.

"САЩ изразиха нашето съжаление чрез Руската федерация за непреднамерената загуба на животи от сирийските сили", заяви той, цитиран от ДПА.

Представителят, който е високопоставен и пожела анонимност, тъй като няма разрешение да обсъжда известието за изразеното съжаление, посочи също, че САЩ ще продължат да се придържат към режима на спиране на бойните действия, предаде Асошиейтед прес.

Съветът за сигурност на ООН насрочи заседание при закрити врата по искане на Москва, за да обсъди въздушния удар.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: СирияИслямска държава
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
Коментатор преди 7 години
Мачкай всичко - правителствени сили, ISIS, все амуджи.
28
0
 
2
 
! Отговори
Путин е виновен! преди 7 години
Разбира се! Путин е виновен и за болницата на "Лекари без граници", които САЩ сринаха със земята преди година в Афганистан.А Партията (САЩ) са прави дори, когато съгрешат.
27
10
 
8
 
! Отговори
Руснаците са виновни преди 7 години
"Ударът е бил нанесен в район, който коалицията е атакувала и преди, а самата коалиция е била уведомила руските си колеги още преди да бъде нанесен, посочи Централното командване, цитирано от Ройтерс." Въпросът е защо след като руснаците са били уведомени за мястото където е щял да бъде нанесен удара са си затраяли и не са ги предупредили за намиращите се там войници на Асад, може би нарочно за да стане сакатлъка и сега да имат повод да обвиняват САЩ, тоест точно руските сили са виновни за уб
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
така излъгаха и за Либия и за Ирак ..първо убиват и после ....аххххх грешният човек ..за това светът мрази Фащ
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
убийци..те пъво убиват после се извиняват
24
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
нарочно го правят после се извиняват докато сащ са в сирия мир няма да имасащ трябва да се изтеглят от всички точки по света за да мирнат хората умишленотьрсят конфронтация след това уж преговарят и така пестят време на ид да сеукрепва
23
3
 
24
 
! Отговори
ник преди 7 години
Абсолютни некадърници!Тия са избили повече съюзници отколкото врагове!То не бяха болници,то не бяха пазари,сватби,колона бежанци с трактори,цивилен влак в Сърбия,Китайското посолство,охраната на афганистанския президент!Некадърници!
22
3
 
14
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Явно САЩ държат да има Трета световна война и ако продължават така ще си я получат!Дали обаче си дават сметка,че след това няма да ги има,тях и съюзниците им,които вземат участие?Засега вероятността от такъв развой е само 30%,но ....
21
0
 
6
 
! Отговори
Feini преди 7 години
Ei taka moje da se sluchi greshka i v Bankia, Boyana, Bistrica...
20
0
 
15
 
! Отговори
gtf преди 7 години
хех, малко преди това фащ заявиха , че не е вярно а руснаците лъжат...
19
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските убйици изобщо не изказват съжаление ако ударят съюзниците си. Досега са го правили три пъти. На два пъти удариха сирийците а един път нацелиха позиции на Хизбула. А когато убиват жени и деца изобщо не признават, че са те.
18
1
 
23
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
ФАЩ СВЕТОВЕН ТУМОР!
17
1
 
23
 
! Отговори
Българин преди 7 години
САЩ скоро ще хапнат дръвчето. Русия не е поредната васална държава, която да им се кланя.
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извинили се. Извинявайте, че допуснахме "грешка", изтрепахме една камара народ. Извинявайте.
15
1
 
25
 
! Отговори
12 преди 7 години
Терористите от сащ подкрепиха събратята си. Те нямат интерес ид да бъде унищожена, и светът да живее в мир, защото единствено продажбата на оръжие и демокрация ги спасява от фалит. сащ- най големия длъжник на света. Сбирщина от световна ***.
14
1
 
9
 
! Отговори
антиянки преди 7 години
Американците са *** от 123 народности.Какво очаквате от тях ,добро,едва ли.
13
0
 
11
 
! Отговори
до 11 от славянин преди 7 години
Имаш предвид терористите, нали,, назовавай ги с истинските им имена, не е срамно!
12
1
 
17
 
! Отговори
до 3 от славянин преди 7 години
Свърши вашето световно господарство, затова сте в постоянна истерия през последните години!
11
0
 
8
 
! Отговори
славянин преди 7 години
На мутанти никога не се вярва и не се преговаря с тях - само се трепят където ги свариш! Убий мутант - спаси човек!
10
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИД е рожба на САЩ, да не забравяме, че основните и територии са в Ирак. Американците нахлуха в Ирак уж да се борят с тероризма, но те просто нямат нищо терористичните групировки, които са послушни.