"Ню Йорк таймс": От слух Кристалина стана реалност!

Изданието коментира, че надпреварата за ООН става сложна
29 сеп 2016 08:30,
103
"Ню Йорк таймс": От слух Кристалина стана реалност!
Снимка: Reuters

Надпреварата за поста на генерален секретар на ООН стана по-сложна в сряда, когато български дипломат, за когото от дълго време се носеха слухове, че се стреми към тази позиция, официално се включи в състезанието, пише в днешното си издание "Ню Йорк таймс".

Още по темата

Кандидатурата на българския дипломат Кристалина Георгиева, която е зам.-председател на Европейската комисия и бивш вицепрезидент на Световната банка, може да промени дипломатическите сметки между Запада и Русия по въпроса кой да замени Бан Ки-мун като генерален секретар през януари, отбелязва вестникът.

В досегашните предварителни гласувания в Съвета за сигурност на ООН бившият португалски премиер и върховен комисар за бежанците Антониу Гутериш се очерта като ясен фаворит, но според дипломати Георгиева е силна конкуренция, допълва изданието.

Русия настоява следващият генерален секретар да е от Източна Европа. Макар че г-жа Георгиева отговаря на това изискване, тя е смятана за близка до Запада, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Западният блок от постоянните представители в Съвета за сигурност - Великобритания, Франция и САЩ - ще трябва да избират между г-жа Георгиева и фаворита, смята вестникът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изглеждаше по-умна, докато мълчеше. С всяко отваряне на устата нищо не казващият чиновник и бюрократ в нея лъсва все повече и повече.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Файненшъл таймс" твърди, че преди номинацията на Георгиева е имало месеци на политически маневри от Берлин през София до Вашингтон и че премиерът Бойко Борисов е взел решението отчасти по настояване на Германия.
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха! Та тя цяла година се готвеше тайно и подмолно с помощта на зависимото ни правителство. Минути, след номинацията й от ББ, смени снимката си във всички социални мрежи, записа видео и даде куп интервюта. Сега очаквам да си тури носията и гербера на главата и да спретне поредното хоро пред сградата на ООН.