Всеки 18-годишен с дар от ЕС - гратис билет из Европа?

Идеята ще се гласува в Европарламента идната седмица
1 окт 2016 08:33, Петя Славова
89
Всеки 18-годишен с дар от ЕС - гратис билет из Европа?
Снимка: Reuters

Всеки младеж от ЕС да бъде дарен за 18-годишния му рожден ден с безплатен билет за обиколка на Европа.

Тази примамлива перспектива ще се осъществи, ако проектът за нея бъде одобрен в Европарламента другата седмица, пише "24 часа", позовавайки се на “Daily Mail”.

Идеята е на германския евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер. Тя предвижда всяка година европейските тийнейджъри, навършващи 18 г., да получат едномесечна карта Interrail, с която да си вземат гратисни билети за 30 страни на Стария континент - от Швейцарските Алпи и норвежките фиорди до Южна Италия и най-западната точка на Европа в Португалия.

Младежите от страни, които не са членове на Interrail (балтийските държави, Кипър и Малта), ще получат билети за автобус и ферибот, за да осъществят пътуването.

"Искаме да покажем на младите изумителната Европа. ЕС трябва да им даде възможност да опознаят съседите си и възможностите, които отделните страни предлагат за всеки европеец. Младите имат ключова роля като противотежест на евроскептицизма", каза Вебер. Той обясни, че картата Interrail струва от 200 до 479 евро.

В зависимост от цената може да се пътува от 5 дни до 1 месец. Всяка година около 5,5 млн. младежи в ЕС навършват 18 г.

Идеята за безплатния воаяж среща подкрепа в ЕНП и някои други партии в Европарламента, но шефът на групата на социалистите Джани Питела се обяви против. Най-яростни са британците, които нарекоха проекта "опит да се подкупи младежта срещу 1,5-2 млрд. евро годишно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още по- яростни са българите.Те искат да забранат разходките из Европа на висшистите ни до 34- годишната им възраст.Кунева го измислила с патешкия си мозък. Комунистката не се задържа в България откак се е родила, ама предложила закон младите да не напускат страната .За какво са изборите, щом все кликата на Кунева управлява
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много от тях ще заминат и няма да се върнат. С този безплатен билет, им стоварват 1 разход по-малко по пътя към трайната емиграция.
9
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойче Банк съвсем ще фалира. За да могат 18 годишните да се напyшат до припадък или да опитат греховна плът в Холандия.
8
7
 
8
 
! Отговори
Серюжа преди 7 години
Фикс идея.
7
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се даде и вьзможност на навьршилите 18 годишни руснаци да обиколят европа, всичкото русо младо ще се премести в европа да живее!
6
4
 
14
 
! Отговори
dp преди 7 години
Прекрасна идея, нещо свястно да хрумне някому там най-накрая.Децата и без друго са отворени към света и не щат граници и глупости, малко да бъдатулеснени няма да навреди никому.Освен на баба ти кралица изглежда, сериозно се е закахърила да не си изпусне кралството - брекзит очевидно е нейна работа, сега дори това я плаши... Е то идва краят на всяко нещо, това е положението.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле, ами сега? Като спрът достъпа на англичаните до слънчака, кво ще праим?
4
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-яростни са британците, които нарекоха проекта "опит да се подкупи младежта срещу 1,5-2 млрд. евро годишно"+++Абе тия не излязоха ли вече ?! Ай пътя и да не се обаждат много ! Английските младежи ако искат да си стоят в квартирката и да не ходят никъде !
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво ! Отлична идея !
2
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Картата безплатна, ама папането и спането не са. А в никоя гара в Европа, не позволяват да се спи в гарите.
1
16
 
20
 
! Отговори
123 преди 7 години
Празни популистки намерения.