Кристалина говори пред ООН: Трябва да предвидим опасностите

"Мога да обединя хората около решения, които всички да подкрепим"
Обновена: 3 окт 2016 23:03 | 3 окт 2016 19:23, Красимир Ангелов
85
Кристалина говори пред ООН: Трябва да предвидим опасностите
Снимка: БТА

"Генералният секретар на ООН трябва да може да предотвратява световните рискове. Трябва да можем да се адаптираме към промените, пред които сме изправени", заяви пред Общото събрание на ООН новият кандидат за главен секретар на организацията Кристалина Георгиева.

Още по темата
Тя бе категорична, че може да си свърши работата, ако бъде избрана, и поиска ООН да може да търси и открива бързи решения в света.

"Трябва да можем да предвидим опасностите, които идва от зад ъгъла и да ги предотвратим. Мога да намеря бързи решения за бързо променящия се свят - от икономически проблеми, до глобалното затопляне. Мога да обединя хората около решения, които всички да подкрепим", заяви Кристалина Георгиева.

Тя бе категорична, че до момента в своята работа и в Световната банка, и в Европейската комисия, е успяла да проведе ефективни реформи. "Мога да събирам хората около решения, които всички одобряват", подчерта тя.

Вторият ни кандидат за главен секретар на ООН, която замени Ирина Боково, разказа и трогателна история пред членовете на съвета. Тя разказа спомена си как един ден в София е държала на ръце здравата си малка дъщеря, а на следващия е заминала в чужбина и е влязла в болнично отделение, пълно с недохранени деца, които били толкова слаби, че нямали сили да плачат.

"В богат свят като нашия това не бива да се случва", заяви тя, добавяйки, че ООН носи отговорност да стимулира промяната и да се адаптира към променящия се свят, в който все повече хора поставят под въпрос ролята на многостранните институции.

Новият български кандидат поиска още да се работи за консенсус и компромис, както и даваните обещания да се изпълняват. Тя обеща, че ако бъде избрана за генерален секретар, в рамките на 90 дни ще проведе среща с регионалните организации, за да се проучат възможностите за по-добра съвместна работа.

Малко по-рано днес стана ясно, че Латвия и Полша подкрепят кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, съобщава правителствената пресслужба.

Правителството на Латвия изпрати писмо до членовете на ООН, в което изразява пълната си подкрепа за кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на организацията. Според премиера на Латвия Марис Кучинскис кандидатурата на Георгиева отговаря на изразения в Резолюция 69/321 на Общото събрание на ООН стремеж на страните-членки да се търси възможно най-добрият кандидат, който въплъщава най-високите стандарти на ефективност, компетентност и интегритет и да демонстрира твърда ангажираност с целите и принципите на ООН.

В писмо до министъра на външните работи Даниел Митов неговият полски колега Витолд Вашчиковски изразява подкрепата на правителството на Полша за Кристалина Георгиева като единствения кандидат за поста генерален секретар на ООН, издигнат от България.

"Убеден съм, че кандидатурата на г-жа Георгиева отговаря на всички изисквания, очаквани от генералния секретар на ООН. Оценявам нейния голям международен опит и дипломатически умения, които я правят най-добрия кандидат за тази отговорна позиция", посочва полският първи дипломат, цитиран в съобщението на правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ефектът на Дънинг-Крюгер в действие...и това е статистическа извадка от световния елит.
44
1
 
1
 
! Отговори
ф преди 7 години
До Анонимен5011Анонименпреди 16 минутиНе, не избират декан на филологическия факултет, избират дипломат номер 1 на света."Едната беше подготвяна от студентската скамейка за висок пост в диплоомацията...", обаче от ВСЯКО ДЪРВО *** НЕ СТАВА!оТИВАТ Й НА БАБА Й ЦЪРВУЛИТЕ И ТОВА СИ Е!
43
3
 
11
 
! Отговори
Тато преди 7 години
Тази какво се прави на умница, всички я знаят че е американски агент и ***.Няма как да заблуди Китай и Русия, да си събира партакешите и да ходи да сади домати,*** ***.Като разправя тези клишета кой ще и повярва,какво направи в ЕК ,нищо,*** голямата заплата и толкова,цъвна и завърза.Типичен чиновник за нищо не става, ***.
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, не избират декан на филологическия факултет, избират дипломат номер 1 на света. Едната беше подготвяна от студентската скамейка за висок пост в дипломацията, другата е учила за счетоводителка (но по-скоро би и прилягало начална педагогика)
41
12
 
8
 
! Отговори
456 преди 7 години
До ХАХАХА"И какво като я плюете и тролите , никой не слуша платени московски *** !"И сега напиши ,че Русия няма право но глас в ООН и че всичко зависи от германия,латвия и естония и великия еврокен..ф и ще удариш ***!!
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаааааа, Полша и Латвия били изпратили писма! Оставаше и да имат право на глас ;) От цялата работа, новият главсек няма да е българин, а Сталинка няма да е кандидат- президент от ГЕРБ. Бокова ще си изкара там мандатчето в ЮНЕСКО и ще си гледа рахата. Вие сте разпенили тук коя потомка на номенклатурата е по- по- най....
39
0
 
14
 
! Отговори
Значи преди 7 години
Ние от ГЕРБ сме решили да издигнем кандидат президент на САЩ
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Случаят с убийството е подновен от военните, понеже изглежда да е имало съучастник, веднага след това поет лично от силистренският прокурор, който прикрива себе си. Ако не е той съучсатникът, би трябвало да е някой от братята му - араби. Тази, която сочи за своя майка няма как да му е, а е осиновен арабин, направете справка за рожденното му име-Милена. Същият има връзки с КГБ и е ключова фигура. Нали окървавеният шишко бягал настрани, този и брат му също. И без това е за уволнение, един ***
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен ми прилича на перфектната домашна помощница, ако се хванат с Цачева, могат да заформят сносен бизнес.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цецка е по симпатична! Честно!
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Елена! Та когато Левски отива там да създава комитет, еленчани го прогонват с камъни заедно със съратниците му, които го придружават! Рахатлъка е най важен!
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ирина Бокова говори перфектен английски и френски.
33
9
 
4
 
! Отговори
Никола преди 7 години
Слушах я и действително произношението и не е на ниво , но иначе използва богат речников състав . До сега не съм чувал ген. секретар на ООН да говори перфектен английски от У-Тан насам всички говореха доста по ужасен английски .
32
3
 
16
 
! Отговори
до днес преди 7 години
Защо я хвалите комунистката. Говорила на развален английски и хората се подсмивали.
31
20
 
3
 
! Отговори
ХАХАХА преди 7 години
И какво като я плюете и тролите , никой не слуша платени московски *** !
30
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай *** в пола излага България от трибуната на ООН.Гледах малко, но не издържах и превключих на друга програма.
29
2
 
25
 
! Отговори
Е преди 7 години
Елена и е роден град. И знам, че постъпката е пидла, изхвърлиха и употребиха Бокова нее нито почтенно, нито морално. Но в България всички ни употребяват като носни кърпи
28
2
 
23
 
! Отговори
Алеко преди 7 години
Леля *** в ООН!
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гутериш: ,,Ама не е честно! Значи до 11 рунд игра Кубрат и сега ми пускат Андреа! Кой би издържал? Аз да им пусна сега Бандерас ли или Надал???!!!!
26
2
 
18
 
! Отговори
АС преди 7 години
".....Трябва да можем да се адаптираме към промените, пред които сме изправени"т.е. да се снишаваме - типично по комунистически