Кристалина говори пред ООН: Трябва да предвидим опасностите

"Мога да обединя хората около решения, които всички да подкрепим"
Обновена: 3 окт 2016 23:03 | 3 окт 2016 19:23, Красимир Ангелов
85
Кристалина говори пред ООН: Трябва да предвидим опасностите
Снимка: БТА

"Генералният секретар на ООН трябва да може да предотвратява световните рискове. Трябва да можем да се адаптираме към промените, пред които сме изправени", заяви пред Общото събрание на ООН новият кандидат за главен секретар на организацията Кристалина Георгиева.

Още по темата
Тя бе категорична, че може да си свърши работата, ако бъде избрана, и поиска ООН да може да търси и открива бързи решения в света.

"Трябва да можем да предвидим опасностите, които идва от зад ъгъла и да ги предотвратим. Мога да намеря бързи решения за бързо променящия се свят - от икономически проблеми, до глобалното затопляне. Мога да обединя хората около решения, които всички да подкрепим", заяви Кристалина Георгиева.

Тя бе категорична, че до момента в своята работа и в Световната банка, и в Европейската комисия, е успяла да проведе ефективни реформи. "Мога да събирам хората около решения, които всички одобряват", подчерта тя.

Вторият ни кандидат за главен секретар на ООН, която замени Ирина Боково, разказа и трогателна история пред членовете на съвета. Тя разказа спомена си как един ден в София е държала на ръце здравата си малка дъщеря, а на следващия е заминала в чужбина и е влязла в болнично отделение, пълно с недохранени деца, които били толкова слаби, че нямали сили да плачат.

"В богат свят като нашия това не бива да се случва", заяви тя, добавяйки, че ООН носи отговорност да стимулира промяната и да се адаптира към променящия се свят, в който все повече хора поставят под въпрос ролята на многостранните институции.

Новият български кандидат поиска още да се работи за консенсус и компромис, както и даваните обещания да се изпълняват. Тя обеща, че ако бъде избрана за генерален секретар, в рамките на 90 дни ще проведе среща с регионалните организации, за да се проучат възможностите за по-добра съвместна работа.

Малко по-рано днес стана ясно, че Латвия и Полша подкрепят кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, съобщава правителствената пресслужба.

Правителството на Латвия изпрати писмо до членовете на ООН, в което изразява пълната си подкрепа за кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на организацията. Според премиера на Латвия Марис Кучинскис кандидатурата на Георгиева отговаря на изразения в Резолюция 69/321 на Общото събрание на ООН стремеж на страните-членки да се търси възможно най-добрият кандидат, който въплъщава най-високите стандарти на ефективност, компетентност и интегритет и да демонстрира твърда ангажираност с целите и принципите на ООН.

В писмо до министъра на външните работи Даниел Митов неговият полски колега Витолд Вашчиковски изразява подкрепата на правителството на Полша за Кристалина Георгиева като единствения кандидат за поста генерален секретар на ООН, издигнат от България.

"Убеден съм, че кандидатурата на г-жа Георгиева отговаря на всички изисквания, очаквани от генералния секретар на ООН. Оценявам нейния голям международен опит и дипломатически умения, които я правят най-добрия кандидат за тази отговорна позиция", посочва полският първи дипломат, цитиран в съобщението на правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не я вземат за ООН ББ ще я пусне за президент.
4
2
 
28
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Типичен нищонеказваш бюрократ...безсмислени клишета....поне една магистрала да им построи в ООН ту...
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
малоуумни
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какви глупости говориЖената зад нея пакистанка остана с ококорени очиКристалина надмина Плевнелиев по *** приказки
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ай стига с това ООН! Колкото Кофи Анан и Бан Ки Май Мун направиха страните си по престижни в нашите очи, толкова и наште каки ще направят България по представителна по света. На тях хич не им дреме за България. Те представляват други интереси, на други господари.На България гледат като селски коч на бившите си съселяни, кога е излязъл на квартира в близкия градец. ,,Бежанците ша ви оправят генетично, глупавите ми пастирчета и пастирки'', рече Криста отвисоко.