Кристалина говори пред ООН: Трябва да предвидим опасностите

"Мога да обединя хората около решения, които всички да подкрепим"
Обновена: 3 окт 2016 23:03 | 3 окт 2016 19:23, Красимир Ангелов
85
Кристалина говори пред ООН: Трябва да предвидим опасностите
Снимка: БТА

"Генералният секретар на ООН трябва да може да предотвратява световните рискове. Трябва да можем да се адаптираме към промените, пред които сме изправени", заяви пред Общото събрание на ООН новият кандидат за главен секретар на организацията Кристалина Георгиева.

Още по темата
Тя бе категорична, че може да си свърши работата, ако бъде избрана, и поиска ООН да може да търси и открива бързи решения в света.

"Трябва да можем да предвидим опасностите, които идва от зад ъгъла и да ги предотвратим. Мога да намеря бързи решения за бързо променящия се свят - от икономически проблеми, до глобалното затопляне. Мога да обединя хората около решения, които всички да подкрепим", заяви Кристалина Георгиева.

Тя бе категорична, че до момента в своята работа и в Световната банка, и в Европейската комисия, е успяла да проведе ефективни реформи. "Мога да събирам хората около решения, които всички одобряват", подчерта тя.

Вторият ни кандидат за главен секретар на ООН, която замени Ирина Боково, разказа и трогателна история пред членовете на съвета. Тя разказа спомена си как един ден в София е държала на ръце здравата си малка дъщеря, а на следващия е заминала в чужбина и е влязла в болнично отделение, пълно с недохранени деца, които били толкова слаби, че нямали сили да плачат.

"В богат свят като нашия това не бива да се случва", заяви тя, добавяйки, че ООН носи отговорност да стимулира промяната и да се адаптира към променящия се свят, в който все повече хора поставят под въпрос ролята на многостранните институции.

Новият български кандидат поиска още да се работи за консенсус и компромис, както и даваните обещания да се изпълняват. Тя обеща, че ако бъде избрана за генерален секретар, в рамките на 90 дни ще проведе среща с регионалните организации, за да се проучат възможностите за по-добра съвместна работа.

Малко по-рано днес стана ясно, че Латвия и Полша подкрепят кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, съобщава правителствената пресслужба.

Правителството на Латвия изпрати писмо до членовете на ООН, в което изразява пълната си подкрепа за кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на организацията. Според премиера на Латвия Марис Кучинскис кандидатурата на Георгиева отговаря на изразения в Резолюция 69/321 на Общото събрание на ООН стремеж на страните-членки да се търси възможно най-добрият кандидат, който въплъщава най-високите стандарти на ефективност, компетентност и интегритет и да демонстрира твърда ангажираност с целите и принципите на ООН.

В писмо до министъра на външните работи Даниел Митов неговият полски колега Витолд Вашчиковски изразява подкрепата на правителството на Полша за Кристалина Георгиева като единствения кандидат за поста генерален секретар на ООН, издигнат от България.

"Убеден съм, че кандидатурата на г-жа Георгиева отговаря на всички изисквания, очаквани от генералния секретар на ООН. Оценявам нейния голям международен опит и дипломатически умения, които я правят най-добрия кандидат за тази отговорна позиция", посочва полският първи дипломат, цитиран в съобщението на правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
8
 
! Отговори
ххх преди 7 години
всяка жаба да си знае гъола. иначе циркът е голям.
64
1
 
10
 
! Отговори
х преди 7 години
за къде напира тази жена. кандидатства за генсек на оон, а не може да говори гладко на английски. да не говорим за френския, к. също би т/о да бъде задължителен. не може да води разговор, дискусия, да отговаря на въпроси. като говори няма очен контакт, смешно ръкомаха с ръцете. личи си, че това не й е привично. визията й отговаря повече на финансист, счетоводител, но не и за дипломат.
63
1
 
13
 
! Отговори
х преди 7 години
кристалинка днес "смая" оон-то. представянето беше в стил ала руми желева. груб български акцент, не отговаря точно на въпросите, на моменти дори не разбира какво я питат. да не говорим, че й липсва финес и дипломатично излъчване. не говори (но може да чете) и френски? не разбирам за къде така напира, със цената на всичко? за какво бяха всички тези циркове?
62
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Истина.Много си вярваш.Аз,не искам да ме представлява наследница на убийци, която ,като член на БКП-БСП по времето на Виденов откраднаха 300 милиарда лева,с кръвен брат ,който иска избитите българи от комунистите да му ги сервират със мезе.Такива,като Бокова изведени от страната на важни постове по времето на БСП,за да не им се търси сметка са много.Един от тях е разсипника Гоцев.До сега комунистическата ***,която властва и до днес открадна от народа 1 трилион лева,освен,че го и уби.
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, както са казали руснаците според тях решението за кандидатурата на КГ не е самостоятелно БГ решение.Просто САЩ демонстрират влияние.Политиците са като състезателни коне.В случая на карта е кариерата и на двете българки- те са само средство.
60
0
 
18
 
! Отговори
Бай Шиле преди 7 години
Лелче, стига общи приказки. Да започнем със Сирия - кажи един план как да оправим кашата там?Аааа сетих се, то ООНето става само за борба с глобалното затопляне.Останалите неща ги решават бай ти *** и Обама
59
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала! Защо ли не ни трябва никой да пази казана? Веднъж имаме силен кандидат и реален шанс българин да оглави ОН и не можем да се обединим. И аз не бях особен фен на Кристалина, докато не видях, че е един от най-добрите комисари. Ирландския комисар ми каза на един мач, че тя е един от най-авторитетните му колеги. Не че той е умник или нивото в ЕК е високо, хвани единия, удари Юнкер... Но тя се откроява и поне не се срамувам от избора на България (който помни провалената кандидатка ще разбере).
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента към СС на ООН освен постояннитв членки-САЩ,Китай,Русия,Франция и Великобритания са избрани още 10(до 15)-Ангола, Венецуела, Египет, Испания, Малайзия, Нова Зенландия, Украйна, Сенегал, Уругвай, Япония.Бокова при последното гласуване е била 5-та със 7 гласа за, 5- против и 3 въздържали се.За поредно гласуване начело е Антонио Гутериш от Португалия.Желанието е тази година да се избере жена председател на ООН.
57
1
 
12
 
! Отговори
Истина преди 7 години
Бойко барабата и той ни предаде.
56
5
 
18
 
! Отговори
Истина преди 7 години
Тая ще ни напълни с Ислямисти. Вън! Продажница и служителка на Обама, Меркел и Сорос.Тя не представлява нито мен нито моите близки и роднини. Предател да те представлява- Срамота! Сигурен съм, че ако Българския народ научи каква е, ще има масови протести.Да се избере Бокова!
55
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кандидатурата на Ирина Бокова е подкрепена от правителството на ББ официално от февруари до септември тази година.След 26 септември ББ снема подкрепата от Ирина Бокова и вкарва втора официална кандидатура на България тази на Кристалина Георгиева.Това е невероятен дипломатически гаф, безпрецедентен в историята на ООН.
54
5
 
15
 
! Отговори
Истина преди 7 години
Бокова е добрия вариант защото няма да бъде слуга на Соровите и Обамовите елементи.Народа е за Бокова!
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има заседание на Сувета за сигурност към ООН, чийто председател в момента е Русия, а не общо събрание на ООН.СС към ООН има 5 постоянни членки и сред тях не е нито Нова Зенландия, нито Полша или Латвия са членки на СС към ООН в момента .Журналистите сте прости и необразовани.Апропо, Бокова продължава да участва сред кандидатите, НО НЕ Е ПОДКРЕПЕНА ОТ БЪЛГАРИЯ.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Упс, сгреших-мъж от Южна Европа-Антонио Гутериш.
51
3
 
19
 
! Отговори
Кристалина е подлога преди 7 години
Американска подлого. Я кажи като отиде в Хасковският край и пред хората каза - нали се оплаквате , че се обезлюдява. Ето, ще заселим бежанци и ще по този начин няма да да има празни села.Някой да ми каже- кой истински българин, който го е грижа за България ще каже нещо такова? И тази ще я правят шеф на оон и за една бройка кандидат за президент на България. СРАМ, СРАМ И ПАК СРАМ
50
1
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
По време на изслушването на Кристалина Георгиева, столът на представителя на Руската федерация остана празен.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, световните сили няма да допуснат с компроматни интриги да се стигне до върха.Да, ред е на жена и то от Източна Европа да е председател на ООН, но явно ще е мъж от Източна Европа.
48
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тролчета, яд ви е, че Кристалина говори няколко чужди езика, защото сте прости и неуки. Вие не сте способни да научите български език, а камо ли някой друг език, включително и руски.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Втори дубъл на компроматно кариерно израстване, ако сте забравили първият беше срещу Румяна Желева и защото е ред на шеф на ООН от Източна Европа, ана наистина ли вярвате, че подобно нещо може се случи извън ЕС?!Е, светът все още не е полудял!
46
9
 
3
 
! Отговори
Рейс 204 преди 7 години
Русофилите се пукат от яд!