Филипинският президент: Обама, върви по дяволите!

Родриго Дутерте ще купува оръжия от Русия и Китай
4 окт 2016 20:16, Петя Славова
83
Филипинският президент: Обама, върви по дяволите!
Снимка: БТА

Филипинският президент Родриго Дутерте каза на президента на САЩ Барак Обама "да върви по дяволите" и заяви, че САЩ са отказали да продадат някои видове оръжия на Филипините, но това не е проблем, тъй като Русия и Китай охотно биха ги доставили, предаде Ройтерс.

В реч в Манила Дутерте заяви, че е изгубил уважението си към САЩ и заклейми безпокойството на Вашингтон от кървавата му война срещу наркотрафикантите, в която за малко над три месеца са убити повече от 3400 души. Дутерте каза, че критиците му са "глупаци" и не могат да му попречат да води кампанията си срещу дрогата.
Дутерте каза, че САЩ не искали да продадат на страната му ракети и друго въоръжение, но пък Русия и Китай са го уверили, че лесно могат да му ги доставят.

"Ако не щете да продавате оръжия, ще се обърна към Русия. Пратих генералите в Русия и Русия каза: "Не се безпокойте, имаме всичко, което ви трябва, ще ви го дадем". А пък от Китай ни казаха: "Просто елате и подпишете и всичко ще бъде доставено", заяви Дутерте в реч, предавана по телевизията.

Според него САЩ е трябвало да подкрепят Филипините в борбата с наркотиците, но вместо това го критикуват заради големия брой убити, както постъпи и Европейският съюз.

"Вместо да ни помогнат, първият удар дойде от Държавния департамент. Така че можете да вървите по дяволите, г-н Обама, можете да вървите по дяволите. ЕС, по-добре изберете чистилището. Адът вече е пълен. Защо да ме е страх от вас?", попита Дутерте, цитиран от БТА.

Открито скъсване на отношенията на Вашингтон с Манила би създало проблеми в регион, където расте влиянието на Китай. Не са обсъждани и наказателни мерки като ограничаване на помощта за Филипините, казаха двама официални представители на САЩ.

Тези изказвания на Родриго Дутерте се разминават с топлите двустранни отношения между Филипините и САЩ и сътрудничеството между правителствата им, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби.

"Такава реторика, честно казано, се разминава с топлите отношения между филипинския и американския народ и значителното сътрудничество между двете ни правителства, което продължава и при управлението на правителството на Дутерте", отбеляза Кърби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
10
 
! Отговори
dido преди 7 години
САЩ още не са ги демократизирали. Най - вероятно ще му пратят някой дрон.
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тов. Путин ме изкефи тази седмица с поставения ултиматум на основния руски враг САЩ. Вижте каква държавническа мъдрост. Всички видяха че санкциите на САЩ доведоха до разцвет на икономиката на Русия, импортозамещението натика в ъгъла западните стоки и други такива прекрасни неща. Руснаците това го почустваха и са много доволни, но все пак загуби имаше и Путин незабавно поиска САЩ да ги компенсират и НАТО да изчезва от Европа. В противен случай тов. Путин пуска конвейра за плутониеви бомби на MAX.
45
0
 
25
 
! Отговори
Нед преди 7 години
Ако го свалят от власт , по най-бързия начин БГ гражданство , паспорт и го избираме с 99% за президент!!!
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМА ТЕ НЕ ПЛЮЯТ ПО БЕЛИТЕ, ТЕ ПЛЮЯТ ПО ОБАМА.
43
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЕГА ЩЕ МУ СПРЕГНАТ ЕДНА ЦВЕТНА РЕВОЛЮЦИЯ ИЛИ ЩЕ ГО ОБЯВЯТ ЗА ТЕРОРИСТ И "МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ" ще се юрне да освобождава филипинците.
42
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКакто вече казах - всеки взима каквото може - ако могат, да го вземат. Само че китайците не са прости, знаят кой е истинския им враг, и знаят чия помощ ще им трябва в близкото бъдеще. А и нито виреят на студено, нито са закъсали за място като индийците или японците. Половин Китай буквално пустее и ще е по-лесен за урбанизиране от Сибир.
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ShoppА ти ривеш, че Китай са ги взели а? ЛОЛЗакони няма, освен закона на силата. Всеки взима колкото може, каквото може. Краварчетата интересно не циврят за измислените им закони, когато те самите ги нарушават. Много ясно, че Китай ще ги вземе. Китай е най-силната суверенна държава в региона. Който иска да се пробва да ги спре. Едва ли ще се трогнат от твоето циврене.
40
5
 
2
 
! Отговори
Ленин преди 7 години
Много разбирачи по глобалните събития ;) но само един е най-запознат агент ВАСИЛЕВ и два пъти не казва едно ;)
39
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Shopp"който плюе по белите"Не знам дали си забелязал, но обонгоса е далеч от бял.Китай нищо не са заграбвали, островите си бяха ничии, много твърдяха, че са техни, но тези неща се уреждат с присъствие и контрол.Ама нека Китай върне островите, но не и преди ФАЩ да върне Хавай на местните, събере си всичките военни версии от държави в Европа и Азия, и докато са на тема връщане, да върнат земята на индианците и да си събират багажа от континента.
38
29
 
7
 
! Отговори
Обама преди 7 години
Другаре , упадъка на ФАЩ вие нема да го доживеете.
37
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами правилно му го е казал. Да върви какво чака. Там му е мястото.
36
19
 
6
 
! Отговори
Койнарев преди 7 години
Те сега Филипинците че цъфнат и завтржат. Смело че потеглят към светлото бъдеще.
35
1
 
31
 
! Отговори
Братчеда преди 7 години
И мен ме кефи как филипинеца се дърви на Обамата, особенно когато последствията от това не са за моя сметка.
34
26
 
6
 
! Отговори
Ворошилов преди 7 години
И ние така казахме на другаря Путин. Сега купуваме от САЩ и Западна европа. Рушкофилчетата ще се мъчат да противодействат като гласуват за другаря Радев ама дори да го изберат което не вярвам да стане,, другаря Станишев няма да позволи излизане от НАТО и ЕС.
33
24
 
6
 
! Отговори
Влади преди 7 години
Същия случай като с Уго Чавес и докъде я докараха във Венецуела - до дефицит и на тоалетна хартия. В една богата в миналото и уредена( за Латиноамериканските стандарти) държава. Сега Филипините ги чака диктатура, като от времето на Ф. Маркос или А. Фухимори в Перу, например. Уж ще борят наркомафията или маоистки бунтовници, а после...Deja vu.
32
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светът е такъв несигурензащото се управлява от луда баббичка и майммуна на конциръководени от тайни ционистки еврейски обществаи народът по земята страдаТози на снимката наистина прилича на дяволзатова да отива в ада
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Такава реторика, честно казано, се разминава с топлите отношения между филипинския и американския народ и значителното сътрудничество между двете ни правителства..."===Колко нелепо изказване. Може би най-идиотската реакция на всички времена.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 23Нуждите на България са около 3 млрд всъщност. Една част около 20% са от собствени находища. останалото досега се внасяше от Русия. Да не забравяме и новите находища открити до Израел. От там до гръцки терминал е нула време разстояние.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 2350 mln ще пуснат сега за тест :)) Чел си и не си дочел докрай .. типично.
28
1
 
25
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
до Василев........ Да, наистина руснака кърка, не по малко от българина, и аз пия, когато ми се пие. Ти виждал ли си американско гето, няма нищо по гнусно от това. Най голямата сила в света, не може или не иска да подсигури народът си. Руснака не го мисли, знае две и двеста. Дали се сещаш, че една трета почти от американците не са здравно осигурени, защо ли, еми мнго просто, нямат кинти.