Русия се изолира от Запада, Студената война – на ново равнище

Руски издания: Явно Русия е искала нова Ялта, но не е успяла
4 окт 2016 09:37, Елка Василева
245
Русия се изолира от Запада, Студената война – на ново равнище
Снимка: архив, Reuters

Русия и САЩ замразяват споразумението за плутония и преговорите за Сирия, пише в заглавие "Комерсант".

Кризата в отношенията между Москва и Вашингтон достигна ново равнище. Вчера Русия заяви, че замразява споразумението със САЩ за утилизация на излишния оръжеен плутоний. Москва обвързва евентуалното подновяване на преработката на плутония с отмяна на всички санкции, "закона Магнитски" и свиване на натовския контингент в Източна Европа - всъщност това изглежда практически неизпълнимо, отбелязва вестникът.

Още същата вечер Вашингтон изрази съжаление за действията на Русия и заяви, че спира участието си в двустранните канали за връзка с Русия, създадени с цел да се поддържа прекратяването на бойните действия в Сирия. Сега сътрудничеството между Русия и САЩ в тази страна ще се ограничи до един канал за свръзка, чрез който страните ще положат усилия да избегнат инциденти във въздуха, констатира изданието, цитирано от Би Би Си.

Още по темата

При днешното изостряне на руско-американските отношения замразяването на споразумението за плутония представлява символичен жест, коментира Алексей Арбатов от Московския център "Карнеги".

"Всичко изглежда като някаква изтънчена дипломатическа шега: поставихме такива условия, сякаш държим в ръце американското ядрено куфарче и няма да го върнем, докато Вашингтон не (ги) изпълни", казва политологът.

Източник от руската администрация, цитиран в материала, твърди, че Москва е пресметнала всички рискове, но никой няма илюзии във връзка с действията на САЩ. "Те инвестираха твърде много в развитието на инфраструктурата на НАТО в Източна Европа, за да се откажат от всичко просто така. Поводът трябва да е далеч по-солиден", обяснява той.

Замразяването на споразумението не обещава нищо добро, смята енергийният експерт Антон Хлопков, цитиран във "Ведомости". "Договорът отговаря на националните интереси на двете държави, той бе политическа демонстрация, че са готови за необратими съкращения на ядрените оръжия", казва той.

"Русия сама се изолира от Запада. Това не е шантаж, когато се подразбира да получиш нещо в замяна - тук са поставени принципно неизпълними условия и нашите политици разбират това", подчертава аналитикът Алексей Макаркин.

"Явно Русия е искала нова Ялта, когато неколцина души са поделили света, но не е успяла, особено след Сирия. Този законопроект е знак за разочарование, не виждам зад него да стои някакъв стратегически план", добавя аналитикът.

Колегата му Василий Жирков, чието мнение помества "РБК", изтъква, че САЩ няма да отменят антируските санкции след ултиматума на Москва.

"Ще има продължително противопоставяне и в него ще надвие онзи, който има повече ресурси и по-здрави нерви. И ако нещата с ресурсите са ясни, за нервите такава яснота няма. Фактически виждаме поредния етап от необявената Студена война", обобщава наблюдателят.

В руския проектодокумент се изтъква, че 34-те тона плутоний, които остават в Русия, няма да се използват "за изготвяне на ядрени оръжия" или други военни цели, уточняват ред всекидневници.

При все това наличието на неутилизиран плутоний ще стане дестабилизиращ фактор - американците никога не са криели, че подписват договора, за да намалят риска от изтичане на руския плутоний към трети страни или дори терористични организации, коментира онлайн изданието "Медуза". Освен това скъсването на споразумението между САЩ и Русия може да стане лош пример за други държави с атомна индустрия, допълва електронното издание.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
1
 
! Отговори
Герб преди 6 години
Обичам Бойко Борисов
161
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Социопат 214Социопате или по-точно ОПОРНО КЛЕЧКОВ. По западни разчети Русия за една година в Сирия е изхарчила около Един милиард $ - BATTLE TESTED AND READY - е лепната марка на всичко воювало в Сирия а реално това е Всичко което има на въоръжение в РФ без Ядрените оръжия. Това също означава по-големи продажби зад граница.Не Афганистан Фалира СССР там максимално е имало 66000 военни 86г за сравнение войските в Германия са били 512 000СССР го фалира Чернобил или по-точно ликвидацията
160
1
 
1
 
! Отговори
ходещата вагина-жуже преди 7 години
В понеделник руският президент издаде указ за едностранно прекратяване на споразумението за унищожаването на обогатен плутоний, а после излезе с конкретни условия, за да възобнови ангажимента на страната си по договора, съобщи Ройтерс.Сред исканията е това САЩ да свият своята военна инфраструктура и контингента войски в държавите, станали членки на НАТО след 1 септември 2000 г. Съкращаването трябва да достигне нивата, на които е било американското военно присъствие в тези страни в деня на влизане в сила на споразумението. Искането се отнася за военните бази и оборудване на САЩ в България,
159
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Владимир Владимирович, не забравяйте вазелина при следващите срещи със Запада, така ще преодолете по-лесно болката.
158
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е получил SMS от Кадафи: "Володя, ти си следващият, очакваме те заедно с Чавес и Садам"
157
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Владимир Путин е поискал компенсация от Холандия за изразходвания боекомплект на БУК-М1 за свалянето на МН17.
156
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Путин Хага те очаква!
155
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз като бивш строител на комунизма в България работил 15 год за тази химера и свидетел на сгромолясването на комунистическата постройка през 1989 трябва да ви кажа че нищо няма да излезе от политиката на Путин. Единственото което ще стане със 100% сигурност ще е сгромолясването на съоръжението РФ с всички произтичащи от това икономически последици и злини за руския народ. Българските путинофили не трябва да дават такъв кредит на доверие към Путин защото разочарованието им ще е много болезнено.
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Россия вече излезе от споразумението за утилизацията на Плутоний.
153
2
 
1
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
До ЕЛЕНА СТЕПОВАЯИ в итоге все въй Россией боитесь? Почему так у вас неладно получается?
152
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин наистина иска ново поделяне на света ... но в 21 век тази работа с агресия не става.Става с икономика и просперитет - тогава всички сами ще тичат към теб. А единственото което може да предложи путин са бомби и агресия
151
0
 
11
 
! Отговори
началото на края преди 7 години
Слабакът Обама загуби Сирия и я подари на Асад и на Русия!
150
0
 
3
 
! Отговори
autowaz преди 7 години
"поставихме такива условия, сякаш държим в ръце американското ядрено куфарче"не бе политолог тъпь държат в ръце руското ядрено куфарче, аз американското не им пука...Ялта да бе да,ай стига *** василева стига превежда глупости...
149
0
 
2
 
! Отговори
Студио "Х" преди 7 години
Хм , като четещ статията на г-жа *** Василева то имаш чуството ,че всички в Русия са против политиката на Кремъл ! Брей не се намери един там "специалист" по еди какво си да каже гещо в защита на Родината !? Как тъй все цитарат нужните мнения !?
148
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светът би бил много по добър ако Русия беше нормална държава.
147
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Мдаа ВЯРНО"Обградиха с бази отвсякъде Русия, налагат санкции, отправят заплахи!"Свиквайте без да мрънкате. Русия е много слаба за да диктува каквото и да е. Заради това винаги изпада в комични ситуации стремейки се да конкурира САЩ. Така и не разбраха руснаците че жаба като тях няма как да се състезава с расов кон като САЩ. Винаги до сега и винаги за в бъдеще русия ще е губещият играч, защото е избрала неправилния противник. Русия може да се състезава с Казахстан или Иран.
146
4
 
15
 
! Отговори
Мдаа ВЯРНО преди 7 години
"Янките са свикнали каквото поискат да им се случва!!! Киевска пролет, майдан, Либия,Египет, Афганистан, Тунис,Ирак...Навсякъде ръсят прословутата си "демокрация" на острието на оръжията им. Те нарушиха примирието в Сирия, като бомбардираха сирийската армия. Някой питал ли ги е досега какво правят там и кой ги е поканил официално. Неофициално знаем! Обградиха с бази отвсякъде Русия, налагат санкции, отправят заплахи! Европа приглася. Ще стане "каквото повикало-такова се обадило"! Но тежко на на
145
3
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Оп, поредния фарс.Пийте по една студена война по-добре и си лягайте.Руснаците ще се оправят, а вие.....?
144
22
 
15
 
! Отговори
путя-ходещклитор преди 7 години
КРЕМ-КАРАМЕМЪЛ - Владимир Путин заплаши и България, след като направи това и с Румъния и Полша заради новоизградения противоракетен щит на НАТО.Руският президент изрази недоволство от факта, че българите масово ползвали кондоми при контактите си с рускини в разгара на летния туристически сезон."Ползването на презервативи спрямо руските жени е провокация! От какво се страхувате, българи?" - размаха пръст близнакът на Гриша Ганчев, който се престраши да стане пациент на д-р Енчев.Ястреби на антируските настроения в България обявиха, че кондомите са недостатъчни и родните мъже т
143
12
 
13
 
! Отговори
уважение преди 7 години
Те затова ще ги уважават, защото Плутония беше перо в износната листа на Росия от което се лишават сами. Юана стана резервна валута, а доларите са кът по разменните бюра в Русия. Останаха рускините като последна твърда валута, но и те са на свършване поради лошите условия на живот, лошо хранене и т.н.