Гутериш е единодушният избор за генерален секретар на ООН

Никоя от петте страни с право на вето не гласува против него
Обновена: 5 окт 2016 19:28 | 5 окт 2016 19:27,
185
Гутериш е единодушният избор за генерален секретар на ООН
Снимка: архив, Reuters

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш вероятно ще е следващият генерален секретар на ООН, след като никоя от петте страни с право на вето в Съвета за сигурност не гласува против него в днешния шести кръг от предварителните гласувания, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс и БТА.

Гутериш е единодушният избор за следващ генерален секретар на световната организация, съобщи и Асошиейтед прес.

Той е явният фаворит в надпреварата за поста и Съветът за сигурност е готов да проведе официално гласуване.

Петнадесетте членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха с тайни бюлетини за всеки от 10-имата кандидати, на които имаха възможността да отбележат "насърчавам", "не насърчавам" и "без мнение".

За да бъде официално предложен за избиране от 193-членното Общо събрание на ООН, Съветът за сигурност трябва да приеме резолюция при закрити врата. За да бъде приета, тя трябва да получи най-малко 9 гласа "за" и да не й бъде наложено вето. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: Антониу Гутериш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
3
 
! Отговори
обективен преди 7 години
От Самото начало първия си е първи!!! Нашите две кандидатури от самото начало са на твърда Неизбирама позиция.Представителите/от другите страни/ с по- изразено чувство за собствено достойнство си дадоха още в при първите заседания отвод......
158
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пишете каквото щете, ама Баце пак захрани сметката ...
157
2
 
13
 
! Отговори
ОСТАФФКА за Баце преди 7 години
Ееее Честито!!! Почна се!!!! Баци вече има и ПЪРВИ ЗАГУБЕНИ ИЗБОРИ!!!! Време за ОСТАФФКА!!!!А за КристКАЛИНКА ЖЕЛЕВА има нов шанс кат резерва за президент на втори тур, при очаквания резил и на тетка Тцетцка!!! Ееее и пак РЕЗИЛ!!!!
156
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно си не ставаме за тази позиция от Източна Европа и най-вече България и така.Другото което може би ни спъва са задкулисни договорки между държавите от съвета за сигурност. Руснаците квичаха за жена и то от Източна Европа и най-накрая к*р.
155
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Охххааа платените днесаджии защо не отразявате как я наср-а-ха Сталинка ххееех прротеджето на затлъстелите сатанисти се оака....
154
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утре,Гутериш,като отиде при ЕК да поиска пари,Кристалина Георгиева би трябвало да го върне любезно с празни ръце.Гутереш е бюрократ,който се подава на корупция,няма да е далеч денят,когато ще изгърми с някоя корупционна афера.
153
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България има две жени,които са се доказали в света,това никой не може да ни отнеме,какво повече да искаме?Ретроградната организация ООН отдавна плаче за реформи,по-добре им е да не се навират в тази ***.
152
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото Кристалина е компетентна и морална /а не злобна кариеристка, предала интересите на България, пледираща да приемем бежанците и да се наводним със социални ***, нагли като нея в претенциите си/, толкова и Цецка е майка на нацията / а не стругарка, комунистка, която благодарение на личните си връзки с партийния секретар се докопала до Рабфак, тоест учила недоучила право 3 години в СУ, влязла с връзки и без изпит, боядисала се в СДС, после в ГЕРБ, тоест слугуваща безропотно на всяка власт и всеки лидер, в името на пост и пари/, толкова и цялото ни управление е адекватно на ситуацията.
151
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно сънувам..Нали Кристалинка получи подкрепа от всички?! Вчера тук разни форум ни разбирачи я обявиха за фаворит..Кво стана , че не вечеряме?!Бокова без подкрепата на държавата си е четвърта ..Много по напред от сигурната победителка..Кой сега ще поеме отговорност?
150
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Кристалина дори и заучени фрази не може да каже!Да не говорим за английският й, който е повече от ужасен!
149
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дребните хитрини на селски тарикат на Борисов минават само в БГ при слабият "матреял", в Европа такива селски тарикати си ги имат в изобилие по пазарите. Най-лошото е, че ни уризири пред цял свят.
148
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов е жалък. Тоя посредствен човечец орезили България пред целия свят. Да се надяваме нашият народ да бие дузпата на ГЕРБ на предстоящите избори и поспенно да се избавим от тоя балон.
147
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко изтрътка се меко като хипопотам в зоологическа.
146
0
 
8
 
! Отговори
хахахъъ преди 7 години
До до хахахахаАбе не знам, ама.... докато вдигнеш нежното си краче за да ме "риташ" по брадичката ще си паднал на .... врата си! В ритъм или без... все тая! Явно си "бияч" от квартални мелета - т.е. когато сте 5 към 1 или нещо подобно! гОУЕм си мъЖ! Сигурно си фен от някоя агитка с такова мислене!
145
0
 
14
 
! Отговори
Горкият Бойко преди 7 години
*** подхлъзнаха Бойко . Той ГОРКИЯТ въобще не се усеща.
144
5
 
4
 
! Отговори
до хахахаха преди 7 години
Аз се научих на бой в кварталните мелета и по дискотеките в София , а каратето ме научи да ритам позьорчета като табе в брадичката.Дискотека ритъм говори ли ти нещо а.
143
1
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
До дбТе и френските командоси, като теб "вледееха" караде до, ре, ми, ММА и какво ли още не, ама.... нямаха време да обяснят това на коиловските селяни, които от своя страна владееха СРБ /селски ръкопашен бой/! Та така и с твоето карате... Не си попаднал на подходящия селянин, а най-вероятно си само форумен "бияч"!?
142
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истаната за Сталинка!! От , Джоусеф Брауд, Хъфингтън Поуст!! Един абзац:Then, seemingly out of the blue, a sustained stream of negative articles against Bokova began to appear in several Bulgarian newspapers, accusing her of being close to Putin; of having a pro-Arab bias because Palestine was admitted to the UN on her watch; and of mismanaging UNESCO. All the newspapers that placed these stories are owned by Ivo Prokoviev, an oligarch with close ties to Commissioner Georgieva.
141
2
 
8
 
! Отговори
ХАХА..155... преди 7 години
ПУКА МУ НА БОКО ...ЗА БАБА БОКОВИЦА...ХА,ХА,ХААААААААА
140
11
 
3
 
! Отговори
дб преди 7 години
На *** като им свършат аргументите(а те не са им много на милите)започват да налитат на бой.Но за тяхна жалост почти винаги го отнасят,защото са или пияни ,или анаболни позьорчета които си мислят ,че биткаджия се става на лежанката , а не в кварталните мелета.Най-са ми любими анаболните ***,особено когато са на земята и не могат да фокусират от коя страна съм ги ритнал в брадичката.6те години карате до си струваха.