Обама си отива, Асад остава

Какво всъщност се случва в Сирия и около нея?
6 окт 2016 21:56, Елка Василева
114
Обама си отива, Асад остава
Башар Асад. Снимка: архив, Reuters

Дипломация и война. Основно средство за международно общуване е първото, а не второто. Дипломацията предшества войната или конфликта и ги приключва. Но когато войната и дипломацията крачат заедно, ръка за ръка, много неща се решават на бойното поле, а не на масата за преговори.

В световната история едва ли ще открием случай страни, намирали се де факто или де юре в състояние на война, да са поддържали междувременно дипломатически или други отношения помежду си. Ясно е и друго - за постигане на мир споразумения трябва да сключват воюващите страни, а не техни посредници. Друг въпрос е, ако става дума за т. нар. хибридна война, когато понятията участник в конфликта и посредник се размиват, пише Станислав Тарасов от РЕГНУМ.

Този кратък методологически увод е необходим, за да бъде разбрано какво се случва днес в Сирия и около нея. След като САЩ и Русия сключиха на 9 септември в Женева споразумение за спиране на огъня в Сирия, би трябвало да се появят теми за нови преговори, за да започне политически преходен период. Вместо това последваха провокации - една след друга: военновъздушни сили на САЩ бомбардират позиции на сирийските правителствени войски, разгромен е хуманитарен конвой на ООН, в стените на ООН дипломати си разменят безпрецедентни ругатни, звучат шумни провокационни изявления, скъсва се сътрудничеството за Сирия между Вашингтон и Москва.

Руското външно министерство публикува изявления, в които нарича американците прекомерно емоционални и ги обвинява, че подкрепят терористите, "докато администрацията на Обама няма готовност да изпълни своята част от договореностите, постигнати с много труд и големи усилия, положени от различни ведомства".

В слово пред 71-ата сесия на Общото събрание на ООН германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер ясно открои този нюанс, свързан с дипломатическите несполуки: "Ако не успеем в това, всички усилия за търсене на политическо решение ще загинат под бомбена градушка". Същевременно той заяви, че "вярва в силата на дипломацията".

Какво става всъщност? Изглежда Москва бързо е забелязала, че след женевското споразумение за спиране на огъня в Сирия Държавният департамент на САЩ, Пентагонът и ЦРУ възприеха различни подходи към взаимодействието с Русия. Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър се изрази по-конкретно - заяви, че Вашингтон обмисля различни действия спрямо Москва, ако се провалят договорките за Сирия - включително санкции. "Вашингтон пост" информира, че миналата седмица представители на Държавния департамент, ЦРУ и Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ са обсъдили в Белия дом евентуални въздушни удари по позиции на сирийските правителствени сили. Предложено е било също да се действа тайно с цел да се избегнат възражения от Белия дом, който не би желал да се въвлича в опасната операция без одобрение от Съвета за сигурност на ООН.

На среща със сирийската опозиция държавният секретар на САЩ Джон Кери е обяснил някои методологични позиции. Според "Ню Йорк таймс" е заявил следното: "Нашите юристи ни казват, че нямаме основания (да изпратим войски), ако Съветът за сигурност на ООН не приеме резолюция. Върху която руснаците или китайците може да наложат вето. Или ако тези хора не ни нападнат, или ако не бъдем поканени. Русия е поканена от законния режим".

Да, Москва юридически е съюзник на Сирия и де факто участник в конфликта. А САЩ и съюзниците им от международната коалиция за борба с ИД (забранена в Русия) действат в Сирия без мандат от Съвета за сигурност или от Дамаск. От гледище на международното право членовете на коалицията са агресори. Както и Турция, която реши през август т. г. да изпрати войски в Северна Сирия. Но Вашингтон получава в Близкия изток осезаеми дипломатически удари и се опитва да хвърли всичко на гърба на Русия - обвинява я, че в Сирия тя уж "се отказва от дипломацията, за да постигне целите си по военен път".

Стигна се чак дотам, че внесената от Русия в Съвета резолюция, осъждаща минометния обстрел на руското посолство в Дамаск, бе блокирана от САЩ. Според постоянното представителство на Русия към ООН това "показва крещящо незачитане на Виенската конвенция за дипломатическите отношения". При аналогични престъпления срещу дипломатически мисии на западни страни по-рано "Русия винаги безусловно е подкрепяла осъждането" им от Съвета за сигурност.

Неотдавна Техеран реши да оповести, че Вашингтон се е опитвал да го спечели на своя страна в сирийския конфликт. "През последните месеци американците се опитваха косвено да убедят Ислямската република Иран и дори да принудят страната да признае по дипломатически път, че Башар Асад не бива да играе никаква роля в бъдещето на Сирия", заяви Хосейн Амир Абдолахиан, старши съветник на председателя на иранския парламент. Той припомни, че аятолах Хаменей е забранил воденето на паралелни преговори със САЩ по регионални и по сирийски въпроси, тъй като "историята доказва, че американските държавници изобщо не заслужават доверие".

Критики срещу американците отправя и президентът на Турция Реджеп Ердоган: "Виждаме как САЩ водят двулична политика в Сирия, как част от ръководството на САЩ действа с терористите, а друга част води политика, отчитаща нашата загриженост (по повод сътрудничеството със силите за самоотбрана на сирийските кюрди, б. а.)". Зам.-председателят на Европейския парламент Александър Ламбсдорф казва на свой ред: "Може естествено да се оплакваме, че Путин е укрепил режима на Асад, но пък ние - Западът, не искаме да изпратим в Сирия войски, за да подпомогнем онези, които подкрепяме там".

Всичко това означава, че Вашингтон е изчерпал изцяло дипломатическите си ресурси, не е успял да подкрепи с интелект военната си мощ, усетил е какви последици се очакват от военните и дипломатическите провали на американците в региона. САЩ изпитват един вид наркотичен глад. Хвърляйки се от преговорните маси към военните карти и обратно - в опити да променят наближаващото бъдеще, Съединените щати само стесняват своето поле за маневри. И ето, Марк Тонър вече казва, че "САЩ не изключват преговорите за Сирия да бъдат подновени при съответни стъпки от страна на Русия", поставяйки условие първо "да види действия" от страна на сирийските власти, на Русия или пък на едните и на другите, които "биха ни дали възможност да смятаме, че има повод да започнем отново".

Въпросът може би ще се разглежда на срещата за Сирия, в която ще участват представители на външнополитическите ведомства от Германия, САЩ, Великобритания, Франция и Италия, но без участието на Русия. Но засега е очевидно следното: в голямата политика президентът на Сирия Башар Асад ще надживее Барак Обама като държавен глава. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
10
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Такава ''героична нация'' от п.д.ли, травестити, *** и мулати може да воюва единствено със безпомощни страни-джуджета!
29
2
 
21
 
! Отговори
Извод преди 7 години
Целия свят трябва в съюз да е-е майката на САЩ за да се оправи ЦЕЛИЯ СВЯТ веднъж и за дълго.
28
3
 
17
 
! Отговори
Еех, Станой преди 7 години
Ех, Станой от Ахелой, На Саддам поне му обявиха война и като го победиха , тогава го обесиха, а Кадафи го застреляха като куче - агресивно и безпощадно. Сега и либийци и иракчани са щастливи и доволни от демокрацията , която им донесоха насила...Еех, Станой....разбираш ги тези работи
27
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 9-ти септември сключва ли се споразумение? Каквото и да предприемеш на тази дата се проваля с гръм и трясък. Питайте БКП-БСП. На тази дата аз нищо друго не правя освен да се присламча към някоя групичка от побелели социалисти и да отида да ям заедно с тях безплатни кебапчета. Естествено в ушите си слагам полиуретанови тапи за да не им слушам глупостите защото ми се разваля храносмилането.
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXКакъв "враг" са монархиите в залива на ИДИЛ бе, мозък! та нали ИДИЛ получават траншовете си от там, а са и подобен халифат, като тях! Със същите варварски закони спрямо "прелюбодейци", жени, светски облекла и маниери, други религии, забраняяват партии и избори и пр. безумия!
25
0
 
12
 
! Отговори
бг преди 7 години
Вече не е Космос,а е Мустафа от Ахелой ( Айтос).
24
2
 
10
 
! Отговори
бг преди 7 години
Затова ли Джон Кери реве,че Сауд Арабел бил похарчил много пари за тях (умерения джихад)??
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Станой от АхелойСтанахте двама заблудени с Космоса или един пишещ под две имена! Я кажи, като ги няма Кадафи и Садам, както и обесения афганистанец с какви "демократи" ги замениха краварите?! А пусто в тези държави Русия не се меси за да им е "виновен" някой на краварите!
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXНе се ли убеди, че от всички пишещи тук само ти си без мозък и се излагаш, Космос? И като не е ИДИЛ, подкрепяна по въздуха от хамерика - кой ще вземе властта от Асад?! Име, платформа, визия... Нещо да знаеш и да ни го представиш щом не го представят хамерика и Европа? Май само ти не си разбрал, че алтернативата на Асад е ислямския халифат ИДИЛ!?
21
1
 
5
 
! Отговори
бг преди 7 години
Космическа овц.а,ти космонавт ли си или астронавт (не ми казвай че си чайконавт)???
20
2
 
6
 
! Отговори
бг преди 7 години
Талмуда и Тората ли учат на демокрация и толерантност? На коя страница,на кой Космос,на кое Измерение?
19
0
 
5
 
! Отговори
бг преди 7 години
Космическа овц.а,питай Brother Nathanaеl колко демократичен и толерантен е Израел.
18
1
 
17
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
САЩ спря мирния процес в Сирия. С което ни гарантира още няколко милиона бежанци.
17
1
 
13
 
! Отговори
койчо преди 7 години
Асад е законния лидер на "режима" в Сирия и Русия е с неговото разрешение там. Дано заедно изтрият от лицето на земята останалите главорези!
16
1
 
20
 
! Отговори
благодарим ти преди 7 години
Благодарим ти, Барак Хюсеин Обама. Благодарение на твоята политика, Башар Ал-Асад се задържа вече повече от пет години на власт и Русия се разви като най-мощния фактор в Близкия Изток!
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXЗащо не отговаряш на 22 бе, Космос!? Не ти изнася да кажеш какви "демократи" евентуално ще заместят Асад в Сирия ли? И въобще дали ще съществува държава с такова име, ако падне Асад?
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXОтново не си в час, Космос! В Израел руският е втори официален език след иврит!
13
1
 
11
 
! Отговори
майорски преди 7 години
До SpaceXти си болен бре ...я вземи прочети малко защо Арабсккия свят мрази САЩ ...има интернет за това ако не си в час ...САЩ само палиха и грабиха последните години в Арабските страни избиваха лидери ...сваляха законно избрани президенти ,снабдяваха бунтоници с оръжие ,налагаха санкций ....какво да ти кажа мойто момче ... ..простотията е човека болест !
12
2
 
15
 
! Отговори
хехе преди 7 години
" ...дето Американски ботуш стъпи ...трева не никне.."Африка , Либия Сирия Египет,Сърбия Афганистан Украйна горко ни че сме им съюзници Пак избрахме грешната страна в геополитиката ......горко ни !!!!Пак един ден репараций ще плащаме !!!!
11
8
 
4
 
! Отговори
..... преди 7 години
Асад имаше късмет досега, че тоя страхлив човекоподебен Обама беше президент на Щатите. Ако имаха сериозен, щяхме да сме забравили за тоя, да не говорим, че в Европа нямаше да има пукнат бежанец.