Русия прехвърли ракети за "рутинно" учение, Полша - в готовност

"Искандер-М", способни да носят ядрен заряд, са край границата с Полша и Литва
Обновена: 8 окт 2016 18:59 | 8 окт 2016 18:48, Веселина Йорданова
312
Русия прехвърли ракети за "рутинно" учение, Полша - в готовност
Снимка: архив, Ройтерс

Москва е прехвърлила оперативно-тактически ракети "Искандер-М", способни да носят ядрени заряди, в най-западната си Калининградска област, край границата с Полша и Литва, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. В съобщението се казва, че това прехвърляне е част от рутинно военно учение с подобни ракети на територията на страната.

Министерството уточнява, че подобни учения в Калининградска област са били провеждани и преди. Ние не скривахме транспортирането на ракетния комплекс с кораб, дори нарочно оставихме една ракета съвсем открита, за да бъде забелязана от американски шпионски спътник, каза на брифинг за журналисти в Москва днес говорителят на министерството Игор Конашенков. "По този начин уточнихме и параметрите на работа на този космически апарат", добави той.

"Не се наложи да чакаме дълго - американските партньори "в разобличителен порив" сами потвърдиха това", посочи говорителят, цитиран от ТАСС.

Според американски разузнавателен източник, цитиран от Ройтерс, прехвърлянето на тези ракети край западната руска граница, макар и само за учение, може да е и политически сигнал, изразяващ руското недоволство от действията на НАТО.

Ракетите "Искандер" са предназначени за унищожаване на такива цели, като ракетни комплекси, реактивни системи за залпов огън и далекобойна артилерия, на самолети и хеликоптери по военните летища, командни пунктове и свързочни центрове. Модификацията "Искандер-М" има обсег на действие до 500 км.

Полша заяви, че поддържа в готовност въоръжените си сили във връзка с последните действия на Русия.

Полша е разтревожена от последните действия на Русия във военната сфера и поддържа в готовност въоръжените си сили. Това заяви днес на пресконференция полският министър на отбраната Антони Мачеревич, помолен да коментира евентуалното разполагане на ракетни комплекси "Искандер" в руската Калининградска област, предаде ТАСС.

"Последните действия на Русия пораждат силна тревога. Ние вземаме предвид всички съобщения, включително за евентуално присъствие на ракети "Искандер", при това в специална конфигурация, на територията на Калининградска област", отбеляза той.

Полските въоръжени сили и разузнаването си сътрудничат със съюзниците на страната и поддържат постоянна готовност, за да следят ситуацията и да гарантират сигурността на Полша и на страните - нейни партньори, увери министърът.

Полското правителство ще положи усилия възможно най-бързо да реши проблема с покупката на хеликоптери за въоръжените сили след отказа на Варшава да купи бойни вертолети Каракал, производство на френско-германския концерн "Еърбъс хеликоптерс", съобщи Мачеревич.

"Това е спешна задача", но "ситуацията няма да се отрази отрицателно на полските отбранителни възможности", каза той. Варшава приема предложения от всички производители, готови да спазват полските условия, отхвърлени от френския доставчик, увери министърът.

На 4 октомври Варшава се отказа от планираната сделка за покупка на 50 хеликоптера Каракал на стойност близо 3,5 милиарда долара. Полската партия "Право и справедливост", дошла на власт миналата есен, разкритикува проекта заради това, че пренебрегваше полските производители, напомня АФП.

По време на последния етап от преговорите по сделката производителят "Еърбъс хеликоптерс" "не представи задоволително предложение. Той не отговори на полската позиция, затова преговорите, договорът бяха спрени", обясни Мачеревич. "Искам да е напълно ясно: преговорите не бяха спрени от полската страна", изтъкна той. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още по темата: ЛитваРусияПолшаракети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
4
 
0
 
! Отговори
абе преди 7 години
НАТО си беше полу-заспало, но Вовата реши да се прави на мъж и заграби земи от Украйна та сега е съвсем нормално НАТО да се предвижи на Изток. И така и става, Жужин не може нещо да стори, но ако има излишни милиарди долари нека продължава да се напъва.
184
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Уфф тролене толене1. Стандарт 3 ракетата от прословутия щит ЕГИДА ще бъде произведена в макс 640 бройки хе хе само САТАНА ракетата от преди 25 години има 10 отделящи се бойни глави + имитатори на бойни глави - който може да смята разбира веднага че Щита в Полша(24бр) теоретично ще елиминира една ракета САТАНА2. Стандар 3 Егида обаче може да свали всики нисколетящи спътници което е и реалната и цел. Без спътници е да си като без очи и уши3. За това пищи раша защото без спътници = АПОКАЛИПСИС
183
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Дори и бездомните улични кучета в България знаят ,че на тоз ракетен "щит" не му е мястото в Румъния и Полша. Какво правят тези установки там? Все едно Русия да разположи пускови установки в Мексико или Панама ?!?!?!?Обнагляха хамериканците хептен, бах мааму.
182
1
 
4
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
А така, нека се разтревожат и НАТО _вците, нека им се създаде малко напрежение и на тях.
181
9
 
0
 
! Отговори
до 231 преди 7 години
Не.страх ги е.че навремето с пакта ***~Рибентроп Германия и СССР си разделиха страната по братски. А след войната руснаците забравиха да върнат заграбените територии. Притеснението е.че са се върнали за останалите
180
12
 
3
 
! Отговори
241 преди 7 години
И като ми нашлякахте минусите с какво се промениха нещата , тругари тролчета???? Бойнг и Аербъс се превърнаха на Ту и Ил ли???? Ххахахахаах!! Или руските *** станаха на монахини????
179
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До тцИскаш да кажеш, че в софия е по добър живота 2. *** веднага на лекар за контролен преглед. София е най скапания град в света...
178
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До не съм 681Даже и тръбите за износ на газ не може да си произведе "велика" русия а си ги поръчва от Европа. И пак европейци ги полагат по морското дъно щото русия и такава технология няма.
177
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До не съм 681Русия е един суровинен износител и нищо повече. Огромна територия, 150 милионно население и..........БВП на 15-16 -то място в света. 60% от този БВП се формира от износ на енергоносители и суровини. На практика без западни технологии тази *** не може да произведе нищо. Смешно е държава претендираща за "велика" и "световен фактор да има гражданска авиация произведена точно от тези , които плаши с ракети.
176
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 681Природните богатства отдавна са под контрола на шайка олигарси приближени на Путин. Обикновените руснаци нямат нищо.
175
2
 
2
 
! Отговори
Раковски преди 7 години
От время же того Светослава до время Великаго Петра Българите никакви приятелски сношения не са имали с Русите. Великий Петър Първи е почнал да мисли как да разпространи влиянието си в България и той е начнал да интригува против Влахо-Богданските князе, кои бяха до него време Българи, а именно против Кантимира, Молдавского княза. Той, злочестивий княз, измамен от руската злоба и лъжлива политика, биде принуден да остави Молдавското княжество и да побегне в Русия, отдето намалко остана да го пред
174
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 681Чак досаждаш вече с тези *** опорни точки.
173
15
 
3
 
! Отговори
Раковски преди 7 години
Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни българи, че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде отдавна и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобства за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала гри
172
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 231Забрави да споменеш как СССР и Германия си поделиха Полша.
171
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям страх тресе Полша И има защо. Забравиха ли как Западът ги пожертва и остави германците да ги смажат 1939 година? Как след войната англичаните забравиха заслугите на полските летци за отбраната на Лондон, как се подиграват и днес с "полския водопроводчик" и малтретират полските емигранти, които по принцип работят и малко от тях са на помощи? Сигурни ли са, че пак няма да са прелъстени и изоставени? Jeszcze Polska nie zginela...засега!
170
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правителството на русия реши с постановление за възможност на орязване на социални и други разходи с до 10% и прехвърлянето им в 'секретен' фонд без нужда от разрешение от Думата. Русия след 2 години ще е фалирала брутално.
169
11
 
9
 
! Отговори
тц преди 7 години
Няма щак да сравниш Европейска София с Путинова Москва:Качество на живот:София - 134Москва - 87Данните могат да се проверят в numbeo. Най-добър за живеене руски град е Петербург с индекс 97
168
17
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Кога ли търпението на НАТО и Америка ще свърши ?Путин продължава да ги предизвиква. Най -големия борец за Мир.
167
6
 
7
 
! Отговори
ДО 257 преди 7 години
Ти София с Москва ли ще е сравняваш? Все едно да сравняваш пинчер с каракачанка.
166
10
 
14
 
! Отговори
качество на живот преди 7 години
последни данни от numbeo:България: Quality of Life Index:139.94Русия: Quality of Life Index:87.51Мухахахаха, Европейска България е доста по-добро място за живот от Путинова Русия