Мигранти от Алепо и Мосул може да тръгнат към Европа

Това ще увеличи натиска на българската граница, смята Славчо Велков
10 окт 2016 13:44,
19
Мигранти от Алепо и Мосул може да тръгнат към Европа
Снимка: bgonair.bg

"Успехът на новата Европейска служба за гранична и брегова охрана и на българските граничари ще са във връзка с развитието на събитията в Близкия изток и увеличаването на мигрантските вълни", коментира в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR експертът по сигурност от Центъра за близкоизточни изследвания Славчо Велков.

"В близките дни или седмици Алепо може да пусне още около четвърт милион бежанци, които ще отидат най-вероятно към Северна Сирия и оттам – на територията на Турция. До броени дни се очаква операцията по овладяването на Мосул, който е 3-милионен град. Само от Мосул се очакват около 1 милион и 750 хиляди бежанци. Иракски Кюрдистан има изградени "мощности", ако мога така да се изразя, за около 250 хиляди и не е известно останалите милион и половина накъде ще се насочат. Голяма възможност има да останат на територията на Ирак, но е вероятно онези от тях, които не са кюрди, да се насочат и към турска територия, което пък ще увеличава натиска по отношение на охраната на българската граница", каза експертът по сигурността в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Тези въпроси са свързани и отношението на турското правителство към този проблем до голяма степен ще определя и предизвикателствата пред охраната на българо-турската граница, която е външна граница на ЕС. Затова ще кажа, че Европа най-после се усети и се загрижи за охраната на външните си граници. Новата Европейска служба за гранична и брегова охрана е рано да бъде наречена мегаагенция, тя може да контролира границите, но справянето с мигрантската криза е въпрос на политиците и там решенията се вземат на много по-високо ниво,“ коментира Славчо Велков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
не бягат към Русия преди 7 години
Защото:- на границата стрелят;- не дават "помощи";- ако посегнеш на жена те пребиват на улицата още, а в полицията те дотрошават, ако е останало нещо здраво;- студено е;
16
0
 
5
 
! Отговори
до 10 от славянин преди 7 години
Понеже знаят че в ''диктаторска'' Русия не търпят г.й.ве и ислямистки ''демократи''!
15
0
 
1
 
! Отговори
до 13 от славянин преди 7 години
А може би CIA партенки!?
14
0
 
5
 
! Отговори
до 7 от славянин преди 7 години
Понеже най-големият процент бежанци са от Афганистан, защо афганистанците бягат от там, нали ''демократите'' им наложиха ''демокрацията''!? От Сирия бягат защото същите ''демократи'' им натресоха ИД и други подобни ислямски ''демократични'' движения преди 5 години! А от Ирак и Либия защо бягат от прекрасната атлантическо-ислямистка ''демокрация''!?
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая ТВ нещо понамирисва на КГБ партенки
12
0
 
8
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Нещо ми се губи логиката. Ако тези три милиона в Мосул ги кефи да живеят по шериата, защо им разваляте хатъра? Или айде стреля се там, разни интереси, да бягат към ислямските монархии, що към Европа. Ако пък не им е харесвал реда при ИД, значи наистина ги освобождават и няма нужда да бягат. С един-два милиарда ще си построят чудни градчета наново. Даже и тукашните ще се върнат.
11
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 9жужо плаща
10
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мигранти от Алепо и Мосул може да тръгнат към Европакакви хора бе - вместо да бягат към мечтаната Русия, те тръгнали към лошата Европа :)
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде експертчето да каже:Как се тръгва в този момент от Алепо и Мосул??Как се преодоляват постове на ИД или редовна държавна войска??Откъде средства за преход 2000-3000 км. при положение,че основните харчове и черна борса се развиват именно в ядрото на бойните действия??Ако нямат пари за този преход-кой ги финансира??Защото не всички са богати и могат да платят прехода на трафиканти!!Защо трябва да ги чакаме НИЕ при положение,че сме отдалечени на около 2-2500 км.от тяхното местоположение??.....
8
1
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
Абе ти си луд бе...........отворили очите и се изправи.......няма срамно че са та лашкали малко ама айде......я сега кажи за американската и европейската демокрация до къде я докараха.......а пък руснаците ги остави...
7
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо бягат хората? Нали руснаците ги спасяват от тероризма?Руските бомби - най-мирните бомби! Да се насочат към братска Русия.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ako Mosul bude uj osvoboden ot irakskata shiitska armiya i shiitskata teroristichna organizacia Hizbula,korennoto 3 milionno sunitsko naselenie shte bude izgonen ot grada,zatova grad Mosul trqbva da bude spasen ot mestnite sunitski armii i Turcia i koaliciata na4elo s amerikancite,zatova tam shiitski boyci kakto kaza ERDOGAN po nikakuv cluchay da ne vleznat v grada v protiven sluchay voynata shte bude bezposhdadna
5
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е защо да тръгват, нали Русия ги освобождава?
4
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е примитивна и технологично изостанала държава ! Единственният начин да я забележат е като създава и поддържа тероризма в цял свят !!! Русия в злобата си към ЕС поддържа Асад , подкрепя терористи и бомбардира мирни сириици с цел да дестабилизира Европа с бежанци !!! Но коварството е в това че по този начин пречи и на тръбите от Египет и Израел и други източници на газ да достигнат ЕС !!!
3
4
 
22
 
! Отговори
бум преди 7 години
Да могат да тръгнат остатъците от терористите но по добре Русия да ги унищожи до последния.
2
5
 
34
 
! Отговори
стоп преди 7 години
Не имигранти а бягащи терористи заедно с семействата си,и сега трябва много да сме внимателни и да не ги допускаме до нас?
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази нова Европейска служба за гранична и брегова охрана на нашата граница е всъщност добрият стар Фронтекс. Те нямат никакви пълномощия да отблъскат или връщат бежанци, ще ги товарят на джиповете и ще ги карат по живо, по здраво до лагерите, така правят с корабите си в Средиземно море - товарят и айде в Италия. При нас сигурност ще имат и задачата да пазят бежанците от доброволческите отряди.