След дебатите: Тръмп спря "кървенето", но не и притесненията

Републиканците все още имат кандидат, който има слаби страни
Обновена: 10 окт 2016 22:07 | 10 окт 2016 21:45,
23
След дебатите: Тръмп спря "кървенето", но не и притесненията
Снимка: БТА

Може би Доналд Тръмп направи на вчерашния дебат достатъчно, за да запуши пробойните в кандидат-президентската си кампания и да я задържи на повърхността. Може би това постави републиканците, обмислящи да го напуснат, в още по-трудна позиция. Ако Тръмп се бе провалил, потокът от депутати и партийни светила, които го изоставиха през уикенда заради видеозапис, в който бизнесменът прави похотливи коментари за жени, щеше да се превърне в река. Щеше да има все повече искания за оттеглянето му от надпреварата.

Това обаче не стана. Сега републиканците, чиято партия е разпокъсана заради кандидатурата на Тръмп, отново се сблъскват с позната дилема: да се откажат публично от тежко ранен кандидат, който застрашава изхода на оспорваната надпревара за Конгреса, или да застанат зад него със слабата надежда, че той все пак може да им спечели Белия дом, пише Джеймс Олифант от Ройтерс.

Още по темата

Магнатът на недвижими имоти от Манхатън се представи по-борбено и по-дисциплинирано в сравнение с първия дебат. Той атакува опонентката си Хилари Клинтън за използването на личен имейл сървър по времето, когато бе държавен секретар, и отново изведе на дневен ред обвиненията за сексуалните изстъпления на съпруга й Бил Клинтън отпреди десетки години.

С това вероятно ще се хареса на свадливите си поддръжници, които повече от година се събират по предизборните му прояви на различни места в страната, но надали ще привлече по-умерените избиратели в колебаещите се щати, където ще трябва да победи Клинтън на изборите на 8 ноември.

Неговият настъпателен подход към Хилари тази вечер е това, което консерваторите искаха да видят от своя кандидат, откакто Бил Клинтън бе на власт", каза Крейг Робинсън, бивш политически директор на Републиканската партия в Айова. "Твърдият републикански електорат и ток шоутата по радиата ще харесат това представяне".

Партията обаче все още е вързана за кандидат, който има доста слаби страни и изпитва особени затруднения да привлече на своя страна електорални групи като жените, хората с висше образование и живеещите в предградията. Наскоро направено проучване на Ройтерс/Ипсос показа, че близо 20 процента от американците все още не са решили кой кандидат да подкрепят. Шестдесет на сто от тях са жени.

Сондаж, направен от Си Ен Ен веднага след дебата, показа, че републиканците неслучайно са разтревожени. Повечето телевизионни зрители смятат, че Клинтън е победила Тръмп - 57 срещу 34 процента.

Фурорът с видеозаписа от 2005 г., в който Тръмп се хвали как опипва и пробва да съблазни жени, му навлече критиките на десетки депутати, включително на сенатора от Аризона Джон Маккейн. Тяхното порицание вкара партията в най-тежката криза след тази с оставката на президента Ричард Никсън през 1974 г.

Конференцията на републиканците в Камарата на представителите - орган, съставен от близо 250 републиканци в долната камара на Конгреса, ще заседава днес по въпроса с потъващата кампания на Тръмп. След публикуването на видеото председателят на Камарата на представителите Пол Райън оттегли поканата към Тръмп за съвместна изява в Уисконсин, която трябваше да бъде в събота.

Всички, с изключение на шестима от 40-те републиканци на изборни длъжности, които ще се борят през ноември за преизбиране и чиито кандидатури имат шансове за успех, осъдиха казаното от Тръмп във видеото, макар че само трима от тях го призоваха да се оттегли.

Откакто бе пуснато видеото, партийното ръководство - Националният комитет на Републиканската партия, не е давал напътствия на местните партийни представители как да отговарят на въпроси по темата.

"Не е имало нито един имейл или телефонно обаждане, нищо като насока от страна на комитета", каза негов представител, пожелал анонимност.

Видеото предизвика по-активно обсъждане в републиканските кръгове на възможността за отклоняване на средства от кампанията на Тръмп в подкрепа на кандидати за Камарата на представителите и Сената, които могат да се окажат заплашени от негативните последици.

"Крайно време е да се прекъснат всички връзки с Тръмп и да се съсредоточат усилия за запазване на контрола на партията върху Конгреса и за постове в местната власт. Незабавно!", каза Джон Уийвър, стратег ветеран на партията. Републиканските представители ги тревожи и друго: че непопулярността на Тръмп може да накара много републиканци да си останат по домовете в деня на изборите.

На фона на тази паника и критики Тръмп опита вчера да обедини твърдия партиен електорат с нов набор от провокативни атаки срещу Хилари, които ще дадат на медиите други теми за обсъждане освен записа.
Той оправи унищожителни критики за начина, по който Клинтън е ръководела външната политика, когато бе начело на Държавния департамент. Отново използва превърналия се в лайтмотив призив Хилари да бъде вкарана в затвора. Той отправи и заплаха, че ще вдигне шум около сексуалните авантюри в миналото на съпруга й.

По този начин Тръмп може би спря кървенето, но по никакъв начин не разсея тревогите около кандидатурата си.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 7 години
Тези избори за американците ще са като да правят избор между двете топки на тaшaцитe си коя да я смажат с чук!
16
0
 
10
 
! Отговори
Зaпомнете едно преди 7 години
Aко Килъри стaне президент,ТСВ ни е в кърпa вързaнa !
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп привлича жените. Всички богати мъже са като магнит за жените. Това е стара и добре известна истина. Няколко феминистки организации в САЩ изблеяха срещу него, но съм сигурен, че най - висшите им членки първи ще завъртят опашки пред милярдер. Пък бил той и Тръмп. Феминистките са гадна ***, опитващи се да оправдаят агресивността си и некоректността си с неща, на които никой от нас не е бил свидетел. Повечето от тях са изнервени комплексирани същества с минимален капацитет.
14
2
 
12
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Мъж, който 2 пъти е женен за славянка и има деца от тях, няма да се отнася лошо с Източна Европа и Русия. Републиканците са по принцип са по достойни и принципни хора. Демократите са по-лъжливи и не може да им се има доверие. Тръмп е за предпочитане пред Клинтън, както за Америка така и за останалия свят. Клинтън е невротична, носи дълбоко в себе си позора от изневярата на съпруга си.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повече притеснения има Хилари! Тръмп няма какво да губи! Хилари губи и в двата случая. Ако спечели ще излязат на яве всичките 33 000 изтрити имейли които няма да са и от полза. Ако трябва да сме честни Тръмп ще плати колкото трябва за да бъдат публикувани!
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То пък Хилари има едно интелектуално ниво, колкото на Татяна Дончева. Размахва все военната мощ на САЩ, като че ли тя я е създала. И освен да обвинява в сексизъм друго нищо съществено не е казала, а това дето го е напправила като секретар не е много за хвалене. Мъж би направил много повече от нея в положителна насока. Тръмп е милиардер. Такъв без вродена интелигентност не се става. Сигурно ги може 2 и 200, но може би зависи и от нагласата на обкръжението.
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп, за разлика от Клинтън, не търси проблемите на САЩ в други страни; беше единственият, който ясно обяви, че радикалният ислям е проблем не само на Запада, а и на арабските държави; не хвърля книги по охранителите си, когато е в климакс и досега не съм го чул да псува Европа. Да, вероятно ще стъжни живота на нелегалните емигранти в САЩ, но от времето на Труман не е имало друг, който да нарича останалите държави 'партньори' и да се държи така с тях. Лелката е кофти избор за Европа.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Тръмп му гледах няколко интервюта вече, определено не е на интелектуалното ниво на Клинтън, но за сметка на това е доста по-земен и уравновесен човек. По отношение на Близкия Изток каза няколко много важни неща: 1. Оставихме да убиват християни и не направихме нищо; 2. Няма да влизаме в чужди страни, без хората да са го поискали. 3. Ще напомним на Сауд. Арабия, че като съюзник, трябва да спрат изворите на ДАЕШ там; 4. Повече няма да сменяме диктатори, ако идва нещо по-лошо.
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навсякъде жените са се накокошинили и се правят на важни. А ако клинтъновца спечели, феминистките се канят да въведат закон за мъжка семекастрация, само заради сексиски изказвания на мъжете, подобни като на Тръмп! А, ако жена обвини мъж в изнасилване, без значение дали го е извършил, край с него. Ще бъде бичуван гол публично от фиктивно изнасилената, и после кастриран без упойка!
8
1
 
20
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Тука всички медии и пeдaлo-амазонски организации са гракнали срещу него. Ама май неговите избиратели не са си променили на йота избора. Както и тези на бабишкерата, независимо от золумите и. Преди ми беше неприятен, а сега почнах да го харсвам. Основният му недъг е, че е рейгънист.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да могат. Вече САЩ не са 1. Даже и 2 не са. Но винаги ще опитит. Само че този път може и те да гризнат дръвцето.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Клинтънови смятаха, че оралният секс не е изневяра. Такава им била религията.Нас не ти занимават тия простотии, а дари новият американски Президент ще разпали войни на Балканите
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Cnn пак ли манипулира резултата като след първия дебат? Ще припомня че cnn интервюира два пъти повече про-демократи от колкото про-републиканци и излезе с "новината" че Хилари е спечелила. Все едно да влезеш във фен-клуб на Левски и да ги питаш кой е по-добър Левски или ЦСКА
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво толкова е станало, и то преди доста години. Че в мъжка компания какво да си говорят освен за пу*ки? Да не би да са ***? Тази дърта умирисница драпа със зъби и нокти, но не знае с кого си има работа. Как, и защо мъжете допуснаха жените да гласуват бе? Сега нямаше да ги има тези женски простотии. Били обидени жените? Море да ги налазят и тях мюсюлманите не само жените, ами и мъжете им ще "обидят", *** скапани, все женски електорат!
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И всичко това се случва в страната която произвежда най-много порнографски филми в света и чиято сексиндустрия има оборот по-голям от икономиката на България.
2
3
 
1
 
! Отговори
!!!!;! преди 7 години
I taka ne razbra 4e delta e da ostane bez semeistvo i pari kampaniqta za president, a BGR kandidatite da bi da smetnat, 4e na tqh shte se razmine kakto i na pe4elivshite. I vse Pak uspeh ot men no slujbite ne proshtavat.
1
3
 
30
 
! Отговори
prokurora преди 7 години
Тръмп размаза рептилката по всички компоненти, а въпросното социологическо проучване е проведено сред привърженици на демократите, така че ми е ясна обективността му. Тръмп обвини за ада в Близкия Изток Килърито, тя пък от няма и на къде захапа Путин