Либия изпада в носталгия по времето на Кадафи

Не предупреди ли той, че след него ще има прах и пепел?
Обновена: 19 окт 2016 22:45 | 19 окт 2016 22:29, Елка Василева
55
Либия изпада в носталгия по времето на Кадафи
Снимка: архив, Reuters

"Кадафисти от немай къде", казват иронично в Триполи за онези, които пет години след смъртта му започват да съжаляват за времето на диктатора Муамар Кадафи в раздробената и потънала в хаос днес страна, пише Франс прес.

"Животът ни беше по-хубав при Кадафи", твърди аптекарката Файза ан Наас, макар наред с това да казва, че "се срамува" от думите си, като си помисли "за всички млади хора, дали живота си, за да ни освободят от тирана", имайки предвид бунтовниците, сражавали се със силите на Кадафи до смъртта му на 20 октомври 2011 г.

Откакто той падна от власт след 42-годишно управление, несигурността и лишенията се настаниха трайно в ежедневието на либийците, чийто ритъм се определя от спирането на тока и опашките от чакащи пред банките, където има недостиг на пари в наличност.

Страната е раздирана от борби за влияние, при тотална безнаказаност, както между многобройните милиции, така и между десетките племена - основна съставна част на либийското общество.

След свалянето на диктатора тази богата петролна държава с рехави граници стана кръстопът на контрабанда на оръжие, наркотрафик и най-вече на доходен трафик на мигранти от субсахарска Африка, предприемащи рисковано пътуване през Средиземно море, за да се доберат до Европа.

Възползвайки се от хаоса, джихадистите - главно тези от групировката "Ислямска държава" и Ал Кайда - превърнаха огромната либийска територия в едно от убежищата си.

"Две крайности"

В политически план властта се оспорва от две правителства.

Правителството на националното единство - резултат от постигнато под егидата на ООН споразумение - е базирано в столицата Триполи, а съперниците му се установиха в източната част на страната, обширна област, контролирана от спорна фигура - маршал Халифа Хафтар.

През септември неговите сили завзеха петролните терминали на изток и това даде възможност да се възобнови износът в полза на Националната петролна компания, която прави каквото може, за да запази неутралитет.

Халифа Хафтар черпи легитимността си от парламента, базиран в Източна Либия, но признат (както и правителството на единството) от международната общност. Хафтар се представя като единствен спасител, единствения човек, способен да възстанови реда.

Въпреки че успя да си върне контрола над голяма част от град Бенгази - люлка на революцията, попаднал в ръцете на джихадистки групировки, критиците му го обвиняват, че има само една цел: да вземе властта и да се установи нова военна диктатура.

"Либийците са принудени да избират между две крайности: хаоса при милициите и ислямистките екстремисти или военен режим", отбелязва със съжаление либийският анализатор Мохамед Елджарх, сътрудник на Център "Рафик Харири" за Близкия изток. "Няма убедителни алтернативи", допълва той.

"Визионер"

Халифа Хафтар още не успява да се справи с близките до Ал Кайда джихадистки милиции в Бенгази, а подкрепящите правителството на единството сили, базирани в град Мисурата на запад, се затрудняват да приключат с последните оказващи съпротива групи джихадисти от ИД в бившия им бастион град Сирт.

Когато антиджихадитските битки в двата лагера приключат, подкрепящите Хафтар сили, както и тези на правителството на единството, ще искат да разширят зоната си на влияние, а това ще породи опасения от пряк конфликт между двата лагера, смятат експерти.

"Трудно е да си представим, че страната може да възстанови стабилността си тутакси поради разделенията, но и поради желанието на действащите лица да контролират населението, което им оказва съпротива", казва Матия Тоалдо, специалист по Либия в Европейския съвет за външна политика.

След "авторитарен, репресивен и централизиран режим" при Кадафи либийците изглежда избират "друга форма на авторитарност, по-децентрализирана и хаотична, независимо дали ще зависят от милициите или от Хафтар", отбелязва Тоалдо.

Въпреки че мнозина в Либия изпитват носталгия по епохата на Кадафи, голямата част от хората смятат, подобно на 32-годишния архитект Абдерахман Абделаа, че "сегашното положение е логично следствие от 42 години унищожение и системно саботиране на държавата".

Безусловните поддръжници на Кадафи, които днес са в изгнание, от своя страна ликуват в социалните мрежи.

Според тях настоящата анархия доказва до каква степен техният лидер е бил "визионер": не предупреди ли той преди смъртта си, че след него Либия ще бъде превърната в прах и пепел?

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Муамар КадафиЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе то не бяха арабски, то ме бяха пролети ... и раята пак недоволна. Кво искат тия - незнам ...
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е да, ама Дедо Зорож сака да прчви пролет.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аааа, "Не сте сами!!" С вас е цялото демократично човечество, дадохме ви демокрация и свобода с нашите европейски изтребители. Не сте сами и не бяхте сами в трудния момент по демократизирането ви чрез разчистване на терена за ИД. Неблагодарници!
31
2
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Е има на кого да "благодарят"! Като за начало да започнат със САЩ и в частност напъващата се за президент Х.Клинтън....
30
0
 
26
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Как е възможно някой дори да си помисли да сравнява Либия сега и Либия при Кадафи. Това са несравними величини. Не е вярно, че сега има каквито и да следи от демокрация в Либия. За каква демокрация може да се говори, след ато по улиците е пълно с главорези... Не е вярно, че това положение било нормално след 42 години управление на Кадафи...Не не е нормално... И не е вярно, че либийците са си виновни, Кадафи бе подкрепян от почти целия народ, това обаче никой в Париж и Вашингтон не го интересуваш
29
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И там имало плазмодии като нашите антикомунисти - 40 години била грабена държавата от лошия чичко Кадафи. И тука 40 години лошия комунизъм така грабеше, че Тиквата още има какво да разпродва и краде!
28
3
 
29
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Еее, малко късно! Ето ви американска демокрация и Джихад в действие! Нали това искахте ! С Либия като държава е свършено! Забравете!
27
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Животът ни беше по-хубав при Кадафи" Какво съвпадение, нашият - също. Тогава не ни се мъкнеха на тумби "бежнаци", не превземаха градовете ни, не нападаха жените ни. И при Садам също ни беше по-хубав живота, нищо че бил диктатор, мен не ме вълнува какъв е бил, важното е че си държеше муджехидините там, не ги пускаше да вършеят из Европа.
26
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ааааа авторката, такива статии не искам да се пишат. От "аМЕРИКАНСКАТА свобода" по-хубаво няма!Интересуват ме само новини за ПУТИН, където яде деца и прави Вуду магии!
25
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живковисти от немай къде...
24
1
 
59
 
! Отговори
саркози преди 7 години
Другото, което каза Кадафи "Без мене Европа ще почернее!".
23
6
 
62
 
! Отговори
Стар комунист преди 7 години
Нищо, следващия път като чуете някой да приказва за демокрация и свобода, бой с лопатата докато мърда!
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 33Фащ
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #cerablusКой твърди, че има демокрация в Либия ?
20
2
 
64
 
! Отговори
#cerablus преди 7 години
каква демокрация само... да му се ''ненавидиш''//по времето на Кадафи либийският народ е със много много големи привелегии, даже над стандартите на ЕС. -за младите съпрузи дарение от 50ьил щатски за безплатен дом-безплатен ток-леките коли на фабрична цена за народа-образование, здравни и тем подобни напълно безплатно-нямаше бездомни и просещи
19
2
 
62
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Никой на този свят не може да има по-вече нефт и злато от демокраотичните САЩ !! За това кандидат-президентката им бе толкова щестлива от смъртта на Кадафи!! Много важно,че народа на Либия страда и наоколо само пепел и разруха !!!!Важното е господжата да е щастлива........
18
3
 
56
 
! Отговори
Azz преди 7 години
До Анонимен В грешка си ! Сегащното положение в Либия се нарича наложена демокрациш по АМЕРИКАНСКИ !!!
17
41
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Патриот, проблемът на камиларчето е, че яде много ***. Смяташе се за безсмъртен. Там му беше грешката.
16
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...хората смятат, подобно на 32-годишния архитект Абдерахман Абделаа, че "сегашното положение е логично следствие от 42 години унищожение и системно саботиране на държавата".Шматкоооо. Вие не сте имали държава преди 42 години. Имали сте племенни съюзи! Тоест, не е имало нищо за унищожаване! Кадафи ви изгради като държава. И вие разрушихте постигнатото от него и сега сте на ниво племена. Сами си го направихте! Никой не ви е виновен - да бяхте спрели НАТО. Сега дерзайте!
15
3
 
71
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Кадафи, Хюсеин и много други преди тях са се опитвали да вървят срещу онези, които определят къде какво ще се случва и как.. Даже Джон Кенеди съобщи на хората истината за това какво се случва, но бързо го неутрализираха.. Чудно до кога ще спи това човечество?