Превръща ли се Испания в новата Белгия?

Иберийците вървят към рекорден период без стабилно правителство
22 окт 2016 20:40, Александър Томов
25
Превръща ли се Испания в новата Белгия?
Снимка: Архив, Reuters

Потокът от туристи към Иберийския полуостров е на рекордни нива, а испанската икономика е във възход, което не се беше случвало много отдавна. Дори най-големият проблем на страната – безработицата, започна да изглежда все по-разрешим, отбелязва БиБиСи.

На този фон политическата криза в държавата е изключително дълбока – вече над 300 дни няма стабилно правителство и рекордът на Белгия от 541 дни изглежда не толкова далеч.

Политиците в Испания не могат да постигнат консенсус за сформиране на кабинет още от първия от общо двата парламентарни вота за по-малко от година. Анализаторът Франсиско де Борха коментира: "Учим се бъдем Белгия, но въпросът е дали испанската държава може да си позволи да бъде Белгия".

Самите испанци споделят, че не са особено изненадани от неспособността на политиците да се разберат за компромисно правителство. Неслучайно едва 11.6% са на мнение, че липсата на стабилна власт е най-големият проблем в държавата.

Има минимален шанс социалистите да оставят временния премиер Мариано Рахой да управлява без мнозинство в парламента. Но ако решат да застанат в опозиция, политическият вакуум ще продължи и третите парламентарни избори в рамките само на година ще се проведат през декември.

Служебният кабинет е силно “осакатен” в правомощията си – външната политика, приемането на нови закони и икономическите решения са стопирани.

За 541 дни без правителство (от 13-ти юни 2010-та до 6-ти декември 2011-та година) Белгия достигна до финансов колапс, а кредитният й рейтинг беше намален.

И двете страни са конституционни монархии под сериозен сепаратистки натиск съответно от каталунски и фламандски етнически групи. От падането на режима на Франко насам Испания е имала 6 премиера, а Белгия – 12.

За да бъде сложен край на кризата в Испания, социалистите трябва да се примирят с второстепенна роля и да се въздържат при вота на доверие за десноцентристкия кабинет на Рахой. Народната партия обаче беше ударена от вълна от корупционни скандали и е жестоко критикувана за предприетите мерки за икономии.

Завръщането на Рахой на голямата сцена беше прекалено за Педро Санчез, който предпочете да подаде оставка като лидер на Социалистическата партия вместо да направи компромис при гласуването в парламента.

Засега политическите борби не предизвикват особено остра обществена реакция. Испанците са толерантни хора и тъй като към момента ежедневният им живот не е пряко засегнат от случващото се, политическата класа се радва на неочакван (предвид ситуацията) комфорт.

БиБиСи посочва, че на практика Испания “функционира” сравнително добре заради местните правителства в 17-те региона на иберийската страна. Проблемът е, че националният бюджет за догодина се определя от централното правителство, а по този въпрос няма особен напредък. По отношение на намаляване на дефицита има конкретни спогодби с Брюксел и Испания е застрашена от строги санкции, ако не вземе решителни мерки.

Без стабилно управление подобни мерки не могат да бъдат взети. Така съществува сериозна опасност много скоро населението да възнегодува далеч по-сериозно.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
емигрант от 22 г преди 4 години
До беднякът Доооооста си далеч от Испания, че да коментираш. Няма да фалира тази държава. А успокой топката. Наистина това се случва за първи път на испанците да нямат правителство, но за това са виновни цоциалистите. Те също са корумпирани, но ПП-то са по добрата партия в момента.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, вие испанците ги оставете, ами вижте нас. Като имаме правителство, какво? Направо сме цъфнали, та вързали!
21
2
 
2
 
! Отговори
бг преди 4 години
Скоро някои европейски държави ще изчезнат.
20
0
 
2
 
! Отговори
На третия път преди 4 години
ще се смята за заразно и най-вероятно ще влязат войски, които да окупират свободната територия и да я върнат в лоното на държавите!
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и България може да се разпадне - на република София, Южна шериатска република, северозападнало Конго и херцогствата Варна, Пловдив и Плевен.
18
5
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Всъщност факта, че цели държави живеят без правителства в продължение на месеци, говори, че централата на Европейският съюз е иззела управляващите функции на страните членки, а държавите са изгубили своят национален суверенитет.Преди създаването на ЕС беше абсурдно дори да си помислим, че някоя европейска държава може да съществува без правителство.И ако си мислите, че това намалява бюрокрацията и броя на чиновниците - лъжете се.Проверете каква армия от чиновници виси на врата ни в Брюксел.
17
5
 
25
 
! Отговори
МДАаа преди 4 години
МДАаа от 300 до 500 дни без Тиквунското правителство ще ни дойдат добре.
16
2
 
19
 
! Отговори
МДАаа преди 4 години
МДАаа от 300 до 500 дни без Тиквунското правителство ще ни дойдат добе.
15
2
 
3
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Мда
14
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Превръща ли се Тикволандия в новата Африка?!?!? ДА!!!!!
13
2
 
9
 
! Отговори
начо преди 4 години
До к_ков. Кво са се уредили, тва че айти спец взима с петстин евро повче от шведа , и около 10 ооо по_малко от тези в северна европа. Тука е комунизъм, и младите не искат да учат, само поемат и лапат, като гюлета се търкалят по улиците от ''качествената храна''!
12
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може пък успехите на икономиката да се дължат на това че няма правителство което да й пречи...
11
3
 
47
 
! Отговори
пенсионера преди 4 години
Наш Бойко след като загуби президентските избори у нас да иде да управлява Испания направо ще ги избие рибата там. Или най-добре ГЕРБ да спечели следващите избори в Италия и там да управлява рамо до рамо заедно с шефа на италианската мафия.Ох как ще си паснат двамата.
10
5
 
16
 
! Отговори
начо преди 4 години
Тия или спят, или са сиеста, останалото време се пъчат или си го мерт, мрълячи, еле па каталунците!
9
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 7Ей, колега, в България останаха тези които го могат, лузърите избагаха! Извинявай, това е реалноста! България не е лошо място за живеене, просто, кой как си го направи
8
0
 
5
 
! Отговори
Б Б преди 4 години
До АнонименЩо не се разпадне Швейцария по тая причина. Там има три на пръв поглед нетърпими националности. Да богати са тия дето искат да се отделят, но съвсем не е сигурно какво ще стане после.
7
3
 
75
 
! Отговори
nkavrakov преди 4 години
По лични причини ми се налага да пътувам често до Испания и искам да ви кажа че въпреки рекордната безработица коренното наеселение и българите които вече са се интегрирали си живеят прекрасно ,спокойно ,хранят се с хубава храна ,радват се на хубавия климат и уредения живот.В магазините цените са достъпни и живота е уреден.Безработните получават достатъчно за да не се налага да ровят по кофите както е тук.Така че не ги мислете тях ами мислете за крадливата политическа класа тук.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова, шефа увреме реши; Крим е руски, преди Украйна да се разпадне от самосебеси!
5
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как живеят като нямат правителство. Как при назначаване на държавни и общински чиновници определят кои са правилните и кои не. Как определят кои са нашите фирми като възлагат поръчките. Как крадат неорганизирано. Това е пълна анархия не може така
4
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Насила хубост не става. Каталония е най-мощната икономика - златната кокошка на Испания, затова не искат да и дадат независимост. Но рано или късно Испания ще се разпадне. Същото важи и за Обединеното кралство, а може би и за Северна и Южна Италия ( които са с коренно различно население - на юг са италиански ци ган и).