Петима французи са загиналите при авиокатастрофата в Малта

Полетът е бил част от операция на френските митници за наблюдение на маршрути за нелегален трафик
24 окт 2016 14:55, Елка Василева
1
Петима французи са загиналите при авиокатастрофата в Малта
Снимка: Reuters

Петима французи загинаха в катастрофа с военен самолет в Малта при излитане, съобщи малтийското правителство, цитирано от ДПА.

Полетът е бил рамките на операция на френските митници, която се провежда през последните пет месеца за наблюдение на маршрутите за нелегален трафик, включително на хора и наркотици.

Френският министър на отбраната Ив льо Дриан съобщи, че трима от загиналите са били служители на министерството на отбраната, а двама - на частната компания CAE, която е собственик на самолета. Започнало е вътрешно разследване на катастрофата.

Още по темата

Двумоторният самолет "Феърчайлд метролайнер" е бил под наем от Люксембург и е трябвало да лети за либийския град Мисурата. Машината е била регистрирана в САЩ, посочва Асошиейтед прес.

Полетът е бил вписан като местен и самолетът е трябвало да се върне в Малта до няколко часа, без да каца в трета страна.

"Официалната информация, снимковият материал и свидетелските разкази, включително на трима военнослужещи от Малтийските въоръжени сили от близко разположени казарми, както и на двама пилоти от гражданската авиация ясно показват, че преди удара в земята не е имало експлозия", заяви правителството във Валета.

Първоначално беше съобщено, че полетът е бил по линия на граничната служба на ЕС Фронтекс, но върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини опроверга това твърдение в няколко отделни съобщения в Twitter.

Очевидци казаха, че са видели самолетът да излита и да се издига, след което изведнъж той се наклонил надясно, рязко се насочил надолу и се запалил. Бордова камера е запечатала момента, в който самолетът пада и се разбива на автомобилен път в района на летището.

Всички полети от и за единственото летище на Малта бяха преустановени за около четири часа.

Това е най-тежката самолетна катастрофа в Малта за последните 40 години, отбелязва ДПА.

Международното летище на Малта се използва за полети за наблюдение до Либия заради географската си близост.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Малтаавиокатастрофа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паднал като гнила круша.